AfD želi zaustaviti ulazak balkanskih država u EU, boji se vala muslimana

Autor:

12.10.2018.

Berlin, Germany, 2018-08-13: Press conference with German Chancellor Angela Merkel and the Chairman of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina, Image: 382369408, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DDP
Profimedia, DDP

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemački desničari drže da bi jedno rješenje moglo biti i osnivanje zapadnobalkanske unije umjesto proširivanja Europske unije.

- Ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU ide u prilog balkanizaciji Unije - izjavio je Siegbert Droese, parlamentarni zastupnik radikalno desne Alternative za Njemačku (AfD).

Rokovi su iluzija

Kako bi se onemogućio takav negativni scenarij, prije nego što do mogućeg proširenja dođe Droese traži da se: 'postavi pitanje njemačkom suverenu, našem narodu, je li suglasan s takvim procesom. Zato će AfD u što skorije vrijeme organizirati referendum o tom pitanju', rekao je, a prenosi njemačka agencija DPA. Zastupnički klub AfD-a, kojem je jedna od čelnica Alice Weidel, objavio je da se principijelno ne protivi integraciji Zapadnog Balkana, ali navodi da sve te zemlje imaju ozbiljnih problema s korupcijom i organiziranim kriminalom te traži da se prvo riješe svi ti institucionalni problemi i počne funkcionirati neovisno pravosuđe.

U političkoj platformi AfD-a navodi se da je 2025. godina, koju je kao mogući termin ulaska nekih zemalja Zapadnog Balkana, prije svega Crne Gore i Srbije, naveo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, 'iluzoran i kontraproduktivan cilj'. Budući da je AfD u ovom trenutku vodeća opozicijska stranka u Bundestagu, riječ je o izuzetno ozbiljnoj političkoj poruci. Harald Weyel, AfD-ov zastupnik, ponudio je i rješenje koje bi moglo zamijeniti članstvo tih zemalja u EU. On smatra da bi neka vrsta “Zapadnobalkanske unije izvan bilokakva rješenja u okviru EU bila jedna od mogućih opcija”. Po njegovu bi mišljenju to bio plan “B ili C, ali možda i najizgledniji i najbolji plan A”.

Reakcije

Treba podsjetiti da se ideja ekonomskog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se bolje pripremile za ulazak u članstvo EU, već otvoreno spominjala iz krugova bliskih Bruxellesu. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dočekao ju je raširenih ruku, ali su negativne reakcije stigle iz Crne Gore. Ključni je problem bilo pitanje statusa Kosova u takvoj “ekonomskoj uniji”. Nije isključeno da se taj prijedlog preformulira u “privilegirano partnerstvo”.

Jedan je od razloga zbog kojih AfD ne želi brzo pristupanje Zapadnog Balkana EU i pitanje muslimanskog stanovništva u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji kojem bi se u tom slučaju otvorila vrata prema Njemačkoj.