Aktualni premijer i lider socijalista Antonio Costa pobjednik parlamentarnih izbora u Portugalu

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.10.2019.

Portugal's Prime Minister and Socialist Party (PS) candidate Antonio Costa reacts after preliminary results in the general election in Lisbon, Portugal, October 7, 2019. REUTERS/Rafael Marchante
Rafael Marchante / REUTERS

Glavna zadaća novog/starog premijera Portugala Antonija Coste (na slici) bit će smanjiti javni dug države na ispod 100 posto BDP-a do 2023. godine

Uvjerljiva pobjeda, ali ne i apsolutna većina – tako bi se mogao sažeti rezultat parlamentarnih izbora u Portugalu na kojima je ove nedjelje trijumfirao aktualni premijer i lider socijalista Antonio Costa.

Iako su mu predizborne ankete samo dva tjedna prije parlamentarnih izbora predviđale apsolutnu većinu koja mu je potrebna da samostalno zavlada Portugalom do 2023. godine, Costinim je socijalistima naštetio skandal vezan uz ilegalnu nabavu oružja i suradnju s kriminalističkom bandom u kojem se našao njegov bivši ministar obrane.

Nakon 99 posto prebrojanih glasačkih listića, vladajući socijalisti osvojili su 37 posto prebrojanih glasova, čime su povećali broj mandata u parlamentu s 86 na 106. S druge strane, opozicijska stranka PSD osvojila je simpatije samo 28 posto sugrađana te je ostvarila najlošiji rezultat od izbora 1983. godine.

Ako je suditi prema pobjedničkom govoru kojeg je nakon objave prvih rezultata sinoć održao aktualni premijer Antonio Costa, socijalisti bi mogli obnoviti svoju dosadašnju suradnju s Komunistima i Lijevim blokom. Između redaka njegova sinoćnjeg govora, moglo se iščitati da će tijekom sljedećeg mandata pokušati osnažiti društveno blagostanje i uvesti fiskalnu disciplinu. Glavna zadaća novog/starog premijera Portugala bit će smanjiti javni dug ispod 100 posto BDP-a do 2023. godine.

Komunisti i Lijevi blok bilježe lagani pad od svega nekoliko posto, zbog čega su portugalski komunisti pali na najniži rejting u svojoj povijesti. S druge strane, relativan porast u broju glasova bilježi stranka PAN (Zeleni), koja je na ovim izborima osvojila 3,3 posto.

Portugalski socijalisti izvojevali su trijumf kakav se na europskoj ljevici nije vidio već nekoliko godina. Za razliku od susjedne Španjolske, koja se sprema za četvrte izbore u posljednje četiri godine zbog nemogućnosti da Socijalisti Pedra Sancheza oforme vladajuću većinu, Costini socijalisti u Portugalu na parlamentarnim su izborima osnažili svoju vlast i smanjili moć koalicijskih partnera.

Costa svoju popularnost može zahvaliti uspješnom smanjenju deficita i oštrim mjerama štednje koje je morao implementirati u sklopu paketa financijske pomoći 2011. godine. Zahvaljujući njegovoj ekonomskoj politici, koja se pokazala kao uspješna, gospodarstvo Portugala posljednjih pet godina bilježi stabilan rast. Doduše, gospodarski rast svoj rast u velikoj mjeri može zahvaliti i turizmu, kao i procvatu tržišta nekretnina. Također, na političkoj sceni te države još uvijek ne postoje relevantne uzurpirajuće stranke poput Zelenih ili radikalno desnih populista, koji bi poremetili popularnost tradicionalnih političkih opcija.

Očekuje se da će portugalski predsjednik u utorak pozvati lidere parlamentarnih stranaka na konzultacije oko sastavljanja vlade, kao i da će Antonio Costa bez previše turbulencija oformiti potrebnu većinu. Epilog je to jednog vrlo predvidljivog izbornog ciklusa zahvaljujući kojem je Portugal od 'PIIGS' države (pogrdan naziv za najsiromašnije države Europe među kojima su i Italija, Irska, Grčka te Španjolska) postao 'otokom političke stabilnosti u EU'.