Austrijanci na ulicama: 'Ne želimo fašiste na čelu države!'

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

17.12.2018.

Demonstrators attend a protest in Vienna, Austria, December 15, 2018. in this still image taken from a video obtained from social media. MICHAEL ARINGER/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
MICHAEL ARINGER / REUTERS

Prosvjed u Beču

Tisuće prosvjednika se ove subote unatoč niskim temperaturama i snijegu sakupilo na ulicama Beča kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog vladajuće koalicije konzervativaca i krajnje desnice.

Policija procjenjuje da je na ulice austrijske prijestolnice izašlo gotovo 17 tisuća ljudi, dok organizatori spominju brojku od 50 tisuća prosvjednika. Sudionici su marširajući Bečom nosili transparente s porukama poput 'Fašisti van iz vlade!', 'Rasizam mi ide na živce' i 'Više ljubavi, hrabrosti i zajedništva', a na kraju su se okupili ispred Hofburške palače u samome centru grada.

Prosvjed je održan večer uoči prve godišnjice dolaska na vlast austrijske pučke stranke (ÖVP) na čijem je čelu kancelar Sebastian Kurz, koji je nakon parlamentarnih izbora 2017. godine koalirao sa strankom krajnje desnice FPÖ, preuzevši time vodstvo nad austrijskom izvršnom vlašću.

Pod njihovim je vodstvom Austrija, država koja trenutno predsjeda Vijećem EU, uvela čitav niz tvrdokornih animigracijskih mjera tijekom prošle godine. Posljednja od takvih mjera dovršena je prošloga mjeseca, kada je odlučeno da će se migrantima ukinuti socijalna skrb. Taj su potez posebice kritizirale nevladine udruge koje se bore protiv siromaštva i društvene nepravde.

- Mi želimo drukčiju Austriju – izjavio je za AFP zastupnik opozicije Andreas Schieder (SPÖ).

Naime, on je vodeći kandidat austrijske ljevice za europarlamentarne izbore sljedeće godine, na kojima će se tradicionalne stranke suočiti s velikim izazovima rastuće popularnosti ekstremizma i euroskeptičnih populista. Vladajuća koalicija još uvijek ima prilično dobar rejting, što se može pripisati očekivanom godišnjem gospodarskom rastu od 3 posto i najnižoj razini nezaposlenosti od 5,6 posto u čitavoj eurozoni. Kurzovi pučani osvojili su 31.5 posto glasova na prošlogodišnjim izborima, a sada u predizbornim anketama bilježi rast od gotovo 4 posto podrške.

Slobodarska stranka koju vodi zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache izgubila je oko 2 posto podrške te sada bilježi 24 posto.

ÖVP i FPÖ harmoniju su učinili svojim zaštitnim znakom, isto kao i odnos Kurza i Strachea.

Na novinarskoj konferenciji održanoj ranije ove godine, vladajući je dvojac jedan drugome uspješno dovršavao rečenice, dok je Strache izjavio da je 'ugodno iznenađen koliko brzo i briljantno radimo'.

Stručnjak političkih znanosti Fritz Plasser rekao je 'kako je taj trud da se čine što ujedinjenijima vrlo popularan kod javnosti'. Uglađeni stil austrijskog kancelara i samokontrola njegova zamjenika također su pomogli njihovom imidžu u javnosti. Međutim, značajan dio te popularnosti svakako duguju gospodarstvu.

Zahvaljujući spomenutim gospodarskim rastom od 3 posto i najnižom stopom nezaposlenosti, vlada je nošena valom europskog ekonomskog rasta. Usprkos velikodušnoj poreznoj olakšici i povećanju mirovina, vlada je odlučna ove godine smanjiti proračunski deficit, što bi bilo čak godinu dana ranije od planiranog termina.

Državni službenici također se imaju čemu radovati, zato što će primiti povišice od 2.8 posto dok će većina drugih radnika primiti povišice od 2.5 posto. Zaposlenici metalurške industrije mogli bi primiti čak do 3.5 posto povišice na plaću.

Vladajuća koalicija primila je kritike šire svjetske političke zajednice, ponajviše zbog svoje bliskosti s Rusijom te bi se mogla suočiti s ponekim domaćim preprekama s obzirom da se javljaju podjele i riskira pad popularnosti među radničkom klasom.