Babiš je bio u sukobu interesa; hoće li češki premijer morati vratiti 2 milijuna eura Bruxellesu?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

02.12.2019.

Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis arrives for the second day of the European Union leaders summit dominated by Brexit, in Brussels, Belgium October 18, 2019. Olivier Matthys/Pool via REUTERS REFILE - CORRECTING ID
Olivier Matthys / REUTERS

Češki premijer Andrej Babiš svoje je poslovno carstvo predao na 'slijepu upravu' prije preuzimanja dužnosti, no kompanija je i dalje dobila 2 milijuna eura iz fondova EU za koje se smatra da nisu bili dodijeljeni prema strogim pravilima Komisije

Češki premijer Andrej Babiš bio je u sukobu interesa; zaključak je to višemjesečne revizije Europske komisije o dojavi da je poslovno carstvo aktualnog čelnika vlade primilo bespovratna sredstva iz fondova EU u vrijednosti od 2 milijuna eura.

Konačna verzija izvješća potvrdila je preliminarni zaključak koji je bio objavljen u svibnju 2019., čime su nadležna tijela EU upozorila da je Babiš zadržao blizak odnos sa svojim poslovnim carstvom, jednim od najvećih koncerna u državi, koje je prema češkim zakonskim odredbama bio dužan predati 'slijepoj upravi' pri preuzimanju vlasti.

Babiš je tada glatko odbio optužbe za koje ga se teretilo, naglasivši da je svoj konglomerat predao na početku svog mandata te da time ne može biti odgovoran za zločin koji ga se tereti.

Glasnogovornica Komisije EU u petak je potvrdila da je izvješće revizijske istrage proslijedila nadležnim vlastima u Češkoj, ali je naglasila da se i dalje radi o povjerljivim informacijama jer je istraga i dalje formalno u tijeku. Naime, češko ministarstvo regionalnog razvoja koje je nadležno za slučaj mora Bruxellesu dostaviti svoje očitovanje u roku od dva mjeseca, prije nego što to izvješće bude javno dostupno. Prema neslužbenim saznanjima, država će morati vratiti sporan iznos u proračun Europske unije u što skorijem roku.

Časopis Forbes procjenjuje da se vrijednost Babiševa carstva kreće oko 3,5 milijardi eura, a u portfelju koncerna Agrofert nalazi se nekoliko prehrambenih i kemijskih tvrtki, dvije velike novinske kuće i radio stanica. Istovremeno, njegova je kompanija jedna od najvećih korisnica bespovratnih sredstava iz fondova EU, a najviše se novaca dobilo za poljoprivredne i investicijske projekte.

Istraga koju su nadležna tijela EU pokrenula protiv aktualnog premijera potaknula je stotine tisuća prosvjednika da izađu na ulice čeških gradova i traže njegovu ostavku, što je bio najveći prosvjed u toj državi od sloma komunizma.

Češka povjerenica Vera Jourová, stranačka kolegica Andreja Babiša, do sada je u Europskoj komisiji bila zadužena za pravosuđe, ali je naglasila da premijerov slučaj nije u njezinom portfelju, već je dodijeljen onome njezinog kolege Gunthera Oettingera.

Babiš se smatra jednim od najbogatijih Čeha, a na moć je došao na krilima antimigrantskog sentimenta i otvorenih napada prema političkoj eliti.