Bavarski izbori kao ispit stabilnosti za koaliciju kancelarke Merkel

Autor:

  • Alexandra Brzozowski/ EURACTIV.com

15.10.2018.

German Chancellor Angela Merkel attends a Christian Democratic Union (CDU) leadership meeting in Berlin, Germany, October 15, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka njamčke kancelarke Angele Merkel, na pokrajinskim je izborima u nedjelju izgubila svoju apsolutnu većinu u još jednom porazu krhke 'velike koalicije' u Njemačkoj.

- Naravno da danas nije lagan dan za CSU. Nismo postigli dobar rezultat. Ponizno prihvaćamo rezultat - rekao je bavarski premijer Markus Söder, nakon što su jučer navečer počeli stizati prvi izborni rezultati.

- Jedno je sigurno: usprkos nekim predviđanjima i raspravama, ali i komentarima, CSU nije samo ponovno postao najjačom strankom, već je i dobio jasan mandat za sastavljanje vlade - objasnio je.

Ankete ipak nagovještaju propast, unatoč izbornoj pobjedi stranke.

CSU je bavarskom politikom dominirao gotovo sedam desetljeća. Prema službenim rezultatima izborne komisije te južne savezne države, stranka je osvojivši 37,2 posto dobivenih glasova izgubila svoju apsolutnu većinu i postigla jedan od svojih najgorih izbornih rezultata u posljednjih 68 godina. Podsjetimo, u prošlom sazivu bavarskog parlamenta, CSU je držao 47,8 posto mandata. Lošiji rezultat od ovoga, stranka je postigla samo na izborima 1950. godine.

Međutim, koliko god je rezultat loš, dovoljan je da Söder i Seehofer zadrže svoje položaje.

Zbog velikog odljeva glasača CSU-a prema stranci Zeleni i strankama radikalne desnice, ishod je u konačnici mogao biti još i gori da CSU nije uspio mobilizirati značajan broj glasača koji su se u nedjelju prvi put odlučili iskoristiti svoje građansko pravo. Upravo to dokazuju i ankete Infratest Dimapa, njemačkog instituta za ispitivanje javnog mnijenja.

S osvojenih 17,5 posto osvojenih glasova, bavarski Zeleni su postali drugom najvećom političkom snagom u Njemačkoj, a u stopu ih prate desno orijentirana stranka Slobodni birači s 11,6 posto glasova te ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku s 10,2 posto. Obje stranke su u nedjelju prvi put ušle u jedan pokrajinski parlament. Iako su socijaldemokrati uvijek postizali slabe rezultate u Bavarskoj, rezultat od 9,7 posto dobivenih glasova, još je jedan korak nizbrdo za stranku čija je popularnosti ionako na silaznoj putanji među njemačkim biračima. Liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) postigla je rezultat tek nešto viši od 5 posto, čime je u konačnici ipak zadovoljila izborni prag.

Koje opcije vlasti postoje?

Već je jasno da će se CSU osloniti na svog koalicijskog partnera CDU kako bi nastavio uspješno upravljati njemačkom saveznom državom.

- CSU je dobio mandat za sastavljanje vlade i sada će pažljivo razmotriti s kim je najbolje formirati stabilnu vladu - izjavio je Markus Blume, glavni tajnih stranke, u razgovoru za njemačku televizijsku kuću ARD.

Međutim, postoji samo nekoliko mogućnosti za predstojeće razgovore o koaliciji.

Vodeći političari iz stranke Zeleni i stranke Slobodni birači već su potvrdili da su spremni preuzeti odgovornosti za sastavljanje vlade u Bavarskoj. S obzirom na to da je CSU već isključio mogućnost koaliranja sa strankom ekstremne desnice AfD, izglednije je da će u konačnici koalirati s konzervativnim Slobodnim biračima. Opcija je to koju je stranački čelnik Söder već istaknuo kao svoju želju, zato što bi tako mogao izbjeći trilateralni savez s bavarskim liberalima.

S druge strane, nije pretjerano izgledno da će se Söder odlučiti za dvostranačku vladavinu sa Zelenima, zato što je već u nekoliko prilika prema toj stranci izrazio zadršku.

- Zeleni su najsretniji kada su daleko od nas - rekao je u svom javnom istupu tijekom kampanje.

Iako je koalicija s poraženim SPD-om također moguća, zbog trenutne situacije u velikoj koaliciji na nacionalnoj razini (GroKo), takva opcija nije pretjerano poželjna za stabilnost bavarskog parlamenta.

Što to znači za stabilnost savezne koalicije?

Uz značajno oslabljene dvije od triju stranaka, koje su dio velike njemačke koalicije, izborni rezultat predstavlja još jedan velik izazov za vladu Angele Merkel koja se ionako već suočava s poteškoćama.

Dvije ljetne krize, točnije unutarnji spor između CDU-a i CSU-a oko migracijske politike i nedavni slučaj šefa obavještajne službe Hansa-Georga Maaßena, vrtjele su se uglavnom oko čelnika CSU-a i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera te su ostavile duboki trag na velikoj koaliciji.

Na pitanje hoće li izvući neke zaključke iz izbornih rezultata, Seehofer je naglasio da će 'svakako i dalje preuzimati odgovornost'.

- Često promjena ljudi na određenim funkcijama predstavlja jedan problem, dok su glavni razlozi sasvim neka druga stvar. Odbijam prebrze procjene - izjavio je Seehofer za njemačku televizijsku kuću ZDF.

Oslabljen unutarnjom borbom za prevlast koja se sve više očituje između Seehofera i Södera, kao i poražavajućim rezultatima nedjeljnih izbora, CSU bi uskoro mogao početi upirati prstom u Angelu Merkel.

Međutim, i sama Merkel je pod sve većim pritiskom zato što će sve oči Nijemaca uskoro biti usmjerene na pokrajinu Hesse, gdje će se za dva tjedna održati izbori. Loš rezultat Volkera Bouffiera, potpredsjednika CDU-a i jednog od najbližih saveznika njemačke kancelarke, mogao bi izazvati lančanu reakciju zbog koje bi budućnost kancelarke Merkel 'mogla visjeti o koncu'.

S druge strane, njemački se socijaldemokrati nakon jednog od najgorih poraza u povijesti te stranke suočavaju s teškim pitanjima o vlastitom opstanku. Čelnica SPD-a Andrea Nahles izjavila je kako loša politika savezne vlade bila jedan od glavnih razloga za slabe rezultate njezine stranke na jučerašnjim izborima u Bavarskoj.

Za njih je trenutno glavno pitanje hoće li se odlučiti ostati u nepoželjnoj koaliciji, u kojoj će ih koalicijski partner sve više početi gušiti, ili će riskirati prijevremene izbore na kojima bi mogli doživjeti svoj konačni poraz.

Posljedice za politiku EU

Bavarski se izbori nikada prije nisu tako pomno pratili u Bruxellesu ali i diljem Europe.

Kao prvo, postavlja se pitanje kako će ti izbori utjecati na šanse Manfreda Webera, potpredsjednika CSU-a i čelnika Europske pučke stranke, i na njegovu kandidaturu za spitzenkandidatena te stranačke grupacije, budući da bi njegov položaj mogao oslabiti i zbog raspadanja njegove lokalne stranke. S druge strane, samo nekoliko dana prije drugog odlučujućeg sastanka na vrhu Europske unije, njemačka kancelarka Angela Merkel morat će doći u Bruxelles iako 'nije riješila probleme u svojim vlastitim redovima'.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version