Belgijski premijer odlazi u Marakeš u vlastitom trošku

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

07.12.2018.

Belgium's Prime Minister Charles Michel arrives at an extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. REUTERS/Piroschka van de Wouw/Pool
Piroschka van de Wouw / REUTERS

Belgijski premijer Charles Michel

Kako bi izbjegao eskaliranje velike krize u redovima svoje koalicijske vlade, belgijski premijer Charles Michel jučer je obavijestio novinare da će na konferenciju u Marakešu otići u vlastitom aranžmanu.

Marakeški sporazum bio je usvojen ovoga srpnja, nakon što ga je potvrdilo 193 delegata Ujedinjenih naroda. Sjedinjene Američke Države, naime, nisu podržale usvajanje sporazuma.

Sporazum je nastao kao potreba da se pronađe odgovor na najveći pritok migranata u Europu od Drugog svjetskog rata. Najveći dio migranata dolazi iz država Bliskog istoka, Magreba i Subsaharske Afrike.

Cilj međunarodne konferencije koja će se 10. prosinca održati u Marakešu je potpisivanje sporazuma postignutog ovoga ljeta.

Proteklih se mjeseci moglo čuti sve više kritika na račun prijedloga tog sporazuma. Glavna kritika upućena je činjenici da u sporazumu nije jasno definirana razlika između legalnih i ilegalnih migranata.

Europska komisija nadala se da će države članice jednoglasno i bez poteškoća usvojiti Marakeški sporazum. Međutim, lista država koje odustaju od usvajanja sporazuma svakim danom nezaustavljivo raste.

U Belgiji, flamanska radikalno desno stranka N-VA koja je koalicijski partner premijera Michela, žustro se protivi ratifikaciji Marakeškog sporazuma. Tijekom obraćanja federalnom parlamentu ovoga četvrtka, Michel je rekao da je spreman u Marakeš otputovati u vlastitom trošku kako bi bio siguran da će Belgija, koja je ovoga ljeta već podržala nacrt sporazuma, biti dosljedna u svojim diplomatskim stavovima.

- Ja sam premijer i otići ću u Marakeš zato što smatram da se nipošto ne smije dogoditi na naše mjesto za diplomatskim stolom ostane prazno – rekao je.

Belgijski je parlament na njegovu inicijativu održao glasovanje o usvajanju Marakeškog sporazuma, koji je bio usvojen sa 107 glasova ZA i 36 glasa PROTIV. Zastupnici koji su glasovali protiv njegove ratifikacije dolaze iz redova stranke flamanskih separatista N-VA, komunističkog PP-a te male radikalne stranke Vuye&Wouters.

Belgijski politički analitičari naglasili su da je riječ o neuobičajenoj odluci jednog političara te da smatraju da tako Michel pokušava barem privremeno kupiti stabilnost svoje koalicijske vlade.

Međutim, službeno usvajanje sporazuma održat će se 19. prosinca u njujorškom sjedištu UN-a, a tada više neće biti prostora za 'delegate koji dolaze u vlastitom trošku'.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version