Boris Johnson planom 'Četiri granice u četiri godine' želi zaobići irski zaštitni mehanizam

Autor:

  • Tea Trubić Macan

02.10.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson is seen outside the venue for the Conservative Party annual conference in Manchester, Britain October 1, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
Henry Nicholls / REUTERS

Očekuje se da će se elaborirana verzija alternativnog prijedloga naći na stolu europskih dužnosnika već danas popodne

Boris Johnson ima prijedlog za pitanje irske granice. Prema informacijama koje je danas objavio britanski časopis The Daily Telegraph, Johnson će tijekom dana u Manchesteru, gdje se održava stranačka konvencija torijevaca, održati govor u kojem će Europskoj uniji ponuditi alternativno rješenje kontroverznog zaštitnog mehanizma.

'Četiri godine, četiri granice', neslužbeno je ime njegova prijedloga. Tim bi rješenjem Sjeverna Irska ostala u 'posebnim odnosima s EU', ali bi i de facto djelomično ostala dio europske carinske unije. U sklopu tog plana će, pišu Britanci, Johnson i dalje inzistirati na uvođenju maritimnih graničnih prijelaza (čime bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na Irskom otoku), dok bi se između Sjeverne Irske i Republike Irske uvela carinska kontrola. Sjeverna Irska bi u takvom uređenju prema Johnsonovom prijedlogu ostala do 2025. godine u sektorima hrane, poljoprivrede i proizvedenih dobara, a u tom periodu ne bi bila dio britanske trgovinske zone. Nakon četiri godine, parlament Sjeverne Irske (a ne Donji dom u Londonu, što je bitna promjena), donijeli bi odluku o tome kojoj će se strani i pod kojim uvjetima pridružiti.

Iako takvo rješenje, naizgled djeluje kao proaktivna alternativa postojećim sporazumima, mora se u obzir uzeti činjenica da je parlament u Sjevernoj Irskoj oštro podijeljen na unioniste i nacionaliste, koji se dodatno dijele u nove frakcije s obzirom na stav o Brexitu. Sjeverna Irska je uz Škotsku na referendumu 2016. godine glasala za ostanak u Europskoj uniji, što bi uvelike moglo utjecati na odluku koju bi u tom scenariju parlament u Belfastu mogao donijeti i ne tako daleke 2025. godine.

Boris Johnson je u međuvremenu, navode drugi anonimni izvori iz redova britanske vlade, u tajnosti dogovorio uvjete sporazuma s koalicijskim partnerima Demokratskom unionističkom strankom (DUP) o radikalnim prijedlozima statusa Irskog otoka nakon Brexita. Izvori iz DUP-a tvrde da je stranka 'prilično zadovoljna' prijedlogom. Središnji dio Johnsonova alternativna rješenja je tzv. 'Stormont blokada', kojom bi se lokalnim strankama omogućilo da odlučuju o sudbini nakon Brexita.

Britanski mediji navode da će Johnson tijekom današnjeg dana poslati elaboriranu verziju svog prijedloga Bruxellesu. Premijer se nada da će taj prijedlog ohrabriti Bruxelles na novu rundu pregovora tijekom kojih će u svojevrsnom foto-finišu ispregovarati bolje uvjete od svoje prethodnice Therese May.

Prijedlog Borisa Johnsona Bruxellesu je 'manjkav u temeljima' te će kao takav naići na blokadu.

Trenutno nije pretjerano izgledno da će Europsko vijeće, institucija koja mora jednoglasno odobriti ustupak Londonu, to biti spremno napraviti. Velik će otpor doći iz Dublina koji će sasvim sigurno tvrditi da bi Johnsonov alternativan prijedlog narušio uvjete Mirovnog sporazuma na Veliki petak. Takvom scenariju u prilog govori i činjenica da su Pariz i Berlin najavili da neće vršiti pritisak na Irsku da prihvati uvjete britanske vlade. No, na briselskim se hodnicima sve češće mogu čuti nagađanja o novoj odgodi Brexita.

- U slučaju da je to Johnsonov ultimatum, smatramo da je bolje da u potpunosti zatvorimo poglavlje pregovora i počnemo razgovarati o još jednoj odgodi - izjavili su europski dužnosnici.

Izvori iz vrha EU tvrde da države članice ne žele snositi odgovornost neurednog izlaska, već da 'će jedini krivci u slučaju Brexita bez sporazuma biti Britanci'.

- Ako stvarno žele napraviti glupost, onda oni moraju biti jedini krivci za nju - izjavio je jedan od europskih dužnosnika, dodavši da EU 'nikada neće istjerati Ujedinjenu Kraljevinu iz svoje zajednice te da nikada za njom neće zalupiti vratima'.

Pojavom tih informacija u medijima, vrijednost funte porasla je za 0,4 posto, što dokazuje u kojoj mjeri stabilnost valute ovisi o ishodu Brexita.

Dominic Cummings, glavni politički strateg aktualnog premijera, svojim je bliskim suradnicima najavio da će u slučaju da Bruxelles odbije Johnsonov prijedlog rješenja irske granice, britanska vlada okrenuti leđa pregovorima i zemlju pripremiti na Brexit bez sporazuma usprkos tome što su zastupnici Donjeg doma prije nekoliko tjedana zakonom to pokušali spriječiti.

A i Johnson je u jučerašnjem govoru bio nedvosmislen: "Ukoliko ne bude sporazuma s EU, alternativa je izlazak iz člastva bez sporazuma".