Boris Johnson vjeruje da London tijekom pregovora o Brexitu maše bijelom zastavom

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

03.09.2018.

, Image: 341481205, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Bivši ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Johnson

Nekadašnji ministar vanjskih poslova otvoreno kritizira Theresu May zbog nedovoljno čvrstog stava prema Bruxellesu.

Nakon što je u srpnju podnio ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Johnson se vratio na svoje staro radno mjesto - pisanje kolumni za euroskeptične novine Daily Telegraph, u kojima redovito napada vladu britanske premijerke Therese May zbog statusa pregovora o Brexitu.

U svojoj posljednjoj kolumni, Johnson je pregovore usporedio s namještenom borbom.

- Sve je namješteno - napisao je.

- Bojim se da je pobjeda Europske unije neizbježan rezultat i da će Ujedinjeno Kraljevstvo u nesvijesti završiti na podu, i to s 12 zvjezdica oko glave - dodao je.

Boris Johnson imao je vodeću ulogu u Brexit kampanji te je postao ministar vanjskih poslova u srpnju 2016. godine, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo započelo složene pregovore s Bruxellesom o uvjetima napuštanja Europske unije.

Kao jedan od najoštrijih tvrdolinijaša u kabinetu premijerke May, ostavku je dao s ministrom za Brexit Davidom Davisom, nakon što je May odabrala takozvani 'plan Chequers'.

Prema tom planu, Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo bi jedinstveno tržište, ali bi putem carinskog dogovora i europskih zakonskih regulativa ostalo u području slobodne trgovine za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Johnson i njegovi tvrdolinijaški istomišljenici smatraju da London time ostaje previše usklađen s Europskom unijom, dok su europski čelnici u nekoliko navrata izražavali sumnju u održivost takvog plana, naglašavajući potrebu dodatnih kompromisa.

Suočena sa sve jačom kampanjom protiv takvog plana unutar svoje stranke torijevaca, May je u nedjelju 2. rujna ponovila da će radije odabrati izlazak iz EU bez dogovora, nego raditi Bruxellesu dodatne ustupke.

- Neću prihvatiti kompromise o 'prijedlogu Chequers' koji nisu u našem nacionalnom interesu - napisala je u nedjeljnom izdanju Telegrapha.

Razgovori s Bruxellesom trenutno stoje na mrtvoj točki, i to u ključnim pitanjima od kojih je posebno kontroverzna ideja uspostave tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije i britanske provincije Sjeverne Irske. Budućnost trgovinskih odnosa, također je jedan od trenutnih kamena spoticanja u pregovorima.

Johnson je naglasio da obje strane, London i Bruxelles, pitanje prirode granice s Irskom koriste kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo u stvarnosti zadržali u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu.

- Skandal nije u tome što smo bili neuspješni, nego što se nismo ni potrudili - napisao je.

Johnson je svoju karijeru započeo kao novinar, a čak dva desetljeća radio je za britanski Telegraph.

Između 1989. i 1994. godine, radio je kao europski dopisnik The Timesa, a tijekom svog izvještavanja iz Bruxellesa je stekao reputaciju euroskeptičnog i kontroverznog novinara, koji je u jednoj prilici i dobio otkaz zbog izmišljanja citata.

Tvrdolinijaški zagovornici Brexita često ga spominju kao mogućeg budućeg vođu torijevaca.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.