Britanca jamajkanskog porijekla Ministarstvo unutarnjih poslova umalo zabunom deportiralo u Irak

Autor:

  • Tea Trubić Macan

26.11.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks alongside Home Secretary Priti Patel during the first meeting of the National Policing Board at the Home Office in London, Britain July 31, 2019. Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS
Kirsty Wigglesworth / REUTERS

O'Neil Wallfall, 49. godišnji Britanac jamajkanskog porijekla, prije nekoliko mjeseci primio je obavijest Ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjene Kraljevine kojim je informiran da 'nije dokazao kako bi njegov život bio ugrožen u Iraku te da će zbog toga biti deportiran u tu državu', piše britanski The Guardian.

Wallfall živi u Ujedinjenoj Kraljevini od 2002. godine, a posljednjih 17 godina čeka da dobije konačno rješenje svog statusa u toj državi.

Wallfall, koji ne samo da nikada nije posjetio Irak, već i u Ujedinjenoj Kraljevini brine o terminalno bolesnoj partnerici koja čeka transplantaciju bubrega, ostao je šokiran kafkijanskim prevratom zbog kojeg je trebao posegnuti duboko u džep i angažirati odvjetnike.

Nakon kratke analize, Wallfallov odvjetnik zaključio je da je nadležno ministarstvo učinilo 'nedopustiv propust' zamijenivši ga za nekog drugog, ali da se time jednom za svagda dokazalo da resor Priti Patel donosi takve odluke metodom 'copy-paste'.

Ministarstvo je britanskom časopisu poslalo objašnjenje u kojem su najavili da će 'u svijetlu novih saznanja razmisliti o daljnjim postupcima glede O'Neila Wallfalla', istaknuvši da mu planiraju odobriti odgodu deportacije na 30 mjeseci 'zbog njegove obiteljske situacije'.

- Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je takvu odluku zato što su svjesni činjenice da bi se javno osramotili da je taj slučaj uistinu došao do suda – izjavio je Naga Kandiah, odvjetnik g. Wallfalla, koji zastupa i druge klijente kojima je dodijeljena obavijest o deportaciji u zemlju s kojom nemaju nikakve veze.

Prije samo nekoliko mjeseci, Britanac porijeklom iz Šri Lanke dobio je obavijest o deportaciji u Nigeriju 'zato što je još uvijek radno aktivan, i moći će doprinijeti boljitku zajednice u toj afričkoj državi'. U nastavku rješenja pisalo je da 'ne treba napustiti/ići/ostati u Ujedinjenoj Kraljevini da bi bio deportiran u Katar/Indiju/Oman/Tursku', zbog čega je Kandiah prvi put posumnjao da djelatnici nadležnog ministarstva uistinu nesmotreno pristupaju problemu deportacije.