BRITANCI UZ JOHNSONA Torijevci čak 14 postotanih bodova ispred Laburista, ali narod i dalje ne želi Brexit bez sporazuma

Autor:

  • Tea Trubić

21.08.2019.

FILE PHOTO: Boris Johnson leaves his office in London, Britain July 22, 2019. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo
Henry Nicholls / REUTERS

Za Konzervativnu stranku danas bi glasalo čak 42 posto Britanaca, dok bi Laburistima svoj glas dalo samo 28 posto birača

Zahvaljujući osvježenju britanske vlade i odlučnoj politici Borisa Johnsona, torijevci se nalaze ispred Laburista za čak 14 postotna boda.

Rezultat je to ispitivanja javnog mnijenja objavljenog u jeku europske turneje novog premijera Ujedinjene Kraljevine. Prema podacima istraživanja tvrtke Kantar, čak 42 posto ispitanika danas bi glasalo za Konzervativnu stranku. Ako se u obzir uzme činjenica da je u svibnju to tvrdilo samo 25 posto Britanaca, može se zaključiti da je odlučna politika tvrdolinijaša Borisa Johnsona građanima vratila vjeru u politiku.

Torijevcima popularnost raste na štetu opozicije. Naime, Laburisti su u svibnju imali podršku 34 posto Britanaca, koja je danas pala na samo 28 posto. Popularnost liberalnih demokrata, čvrste treće opcije Ujedinjene Kraljevine i dalje stabilno stoji na 15 posto, dok stranka Brexit Nigela Faragea nezaustavljivo gubi podršku; u svibnju su imali 10 posto glasača, a danas samo 5.

- Promjena je jasna. Novi torijevski premijer preuzeo je Brexit u svoje ruke, što je očito narodu dalo određenu dozu sigurnosti. - izjavio je izvršni direktor za Veliku Britaniju Craig Watkins za Reuters.

No, novi premijer Ujedinjene Kraljevine još uvijek ne može početi slaviti. Isto je istraživanje objavilo da čak 52 posto ispitanika smatra da bi narod trebao odlučiti o prihvaćaju Sporazuma o Brexitu, dogovora kojeg je bivša premijerka Theresa May dogovorila s Bruxellesom. Tome se protivi samo 29 posto ispitanika. Također, samo 23 posto Britanaca želi napustiti EU bez sporazuma, čime Boris Johnson u konačnici nema podršku vlastitog naroda za tako radikalan potez.

Politička situacija u zemlji i dalje je uistinu neizvjesna, a mnogi stručnjaci za britansku politiku očekuju raspisivanje prijevremenih izbora za samo nekoliko mjeseci.