'Bruxelles neće uspjeti prisiliti Mađarsku na promigrantsku politiku'

Autor:

30.01.2019.

Zagreb, 240119.
Drzavna tajnica Madjarske za EU odnose Judit Varga snimljena u madjarskom veleposlanstvu Tuskanac 18.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Državna tajnica Mađarske za odnose s Europskom unijom Judit Varga

U posjetu Zagrebu bila je dr. Judit Varga, državna tajnica za odnose s EU u kabinetu mađarskog premijera.

U Zagrebu je razgovarala, između ostalih, s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić.

Koji je vaš posao u uredu premijera?

- Imenovana sam na ovu poziciju u svibnju prošle godine, a prije toga sam radila u Europskom parlamentu i dobro poznajem Bruxelles. Moj je temeljni posao osigurati partnerima iz EU detaljnije informacije o stajalištima Mađarske.

U rujnu je Europski parlament glasao da se pokrene procedura članka 7. protiv Mađarske, što uključuje mogući gubitak prava glasa.

- Riječ je o prvom takvom koraku Europskog parlamenta u povijesti. To je jasno političko oruđe u rukama većinski promigrantskog parlamenta s ciljem političkog pritiska na Mađarsku kako bi promijenila svoja stajališta u odnosu na migrantsku politiku. Kad se došlo na razinu činjenica i zakonskih argumenata, tada je nastupila šutnja. Mi smo izvijestili Vijeće za opće poslove EU s dokumentom od 131 stranice i predočili naše argumente da, kad je riječ o vladavini prava, mi nismo ni bolji, ni lošiji od drugih članica. 

Kako komentirate prošlotjedno glasanje Europskog parlamenta prema kojemu je moguće uskratiti sredstva iz fondova članicama koje se ne pridržavaju europskih vrijednosti?

- Prozivanje nekih od zemalja zbog statusa vladavine prava, koje je sastavni dio ustava svih članica, moglo bi dovesti do gubitka povjerenja građana prema EU, posebno ako tu temu povezuju s pravom na korištenje sredstava iz fondova. Treba ponoviti da su to odluke Europskog parlamenta, koji ima jasnu promigrantsku većinu i koja pokazuje jasan obrazac: ako je zemlja s promigrantskim stajalištem, tada se ne dovodi u pitanje postojanje vladavine prava. Ako se protivi migracijama, ako ne želi primati migrante, tada u njoj nema vladavine prava. Smatramo da ovaj odlazeći Parlament ne bi trebao donositi takve odluke jer ne odražavaju želju većine građana.

A tako snažno protumigrantska vlada dala je azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom?

- Nemojmo pomiješati službeni postupak s politikom.

Dakle, migracijska politika je glavni problem između Bruxellesa i Budimpešte?

- Obrazac je jasan, pokušavaju se iskoristiti zakonska sredstva kako bi se prisililo Mađarsku da promijeni svoju migracijsku politiku. Ako pogledate posljednje ankete i rezultate konzultacija s građanima EU, nedvojbeno je da su oni prije svega zabrinuti zbog sigurnosnih izazova koji su povezani s masovnim migracijama s kojima se Europa danas suočava. Pitanje obrane vanjskih granica postaje sve važnije u očima europskih građana i zato se moramo pobrinuti za stvarne potrebe birača.

Kako bi Budimpešta riješila migracijski problem?

- Stalno ističemo da se treba pozabaviti korijenima migracija i fokusirati na razvojnu politiku te ne donositi probleme u Europu, nego pomoći onima koji pomoć trebaju lokalno kako ne bi bili prisiljeni napustiti svoje države. Mađarska je pokazala svoju solidarnost nizom projekata na Bliskom istoku i u Africi, primjerice pomaganjem zajednicama koje su izložene teroru. Ne želimo kvote, ne želimo ostatku svijeta slati pozivnice za dolazak u Europu, nego smatramo da trebamo pomoći gdje je to nužno, lokalno treba stvoriti uvjete za dobar život.

Kako komentirate premijerovu tezu da je Mađarska tvrđava kršćanstva?

- Budućnost Europe je identična s korijenima Europe. Europa će ili biti kršćanska ili je neće biti, rekao je veliki čovjek. Vjerujemo da je Europa najbolje mjesto na svijetu zbog svojih judeokršćanskih korijena.

Mađarska je pod udarom kritika i zbog nepostojanja slobode medija.

- U Mađarskoj su protuvladini i lijevo liberalni mediji u većini. Najveća TV kuća, najveći tjednik, možda čak i najveći državni politički dnevni list - svi jasno kritiziraju vladu. I to potvrđuju ankete. Jasno je vidljivo da su mađarski RTL i Bertelsmann Group kod nas najpopularniji mediji. Tvrditi da u Mađarskoj nema slobode medija je nonsens.

A što je s okupljanjem medija pod kontrolom vlade?

- Riječ je o odluci privatnih aktera.

Kako ocjenjujete glasove HDZ-a u korist Mađarske u Europskom parlamentu?

- Mi dobro surađujemo unutar Europske pučke stranke, a mislim da je Srednja Europa ve uspješniji dio Europe. Moramo uvijek raditi zajedno kako bismo ostvarili uspjehe temeljem naše zajedničke povijesti i kulturnog konteksta.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version