Burni prosvjedi na ulicama Atene zbog ratifikacije sporazuma s Makedonijom

Autor:

  • via Reuters

21.01.2019.

REFILE - REMOVING EXTRA ARTICLE A protester holds a Greek national flag as he takes part in a demonstration against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic's name, in Athens, Greece, January 20, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / REUTERS

Prosvjed u Ateni, 20.1.2019.

U nedjelju je desetke tisuća Grka izašlo na ulice Atene kako bi izrazili svoje ogorčenje zbog odluke grčkog parlamenta da ovog tjedna ratificira sporazum o promjeni imena Makedonije.

Kako bi rastjerala prosvjednike ispred zgrade parlamenta, policija je upotrijebila i suzavac. Centar Atene pretvorio se u rijeku ljudi koji su držali bijelo-plave grčke zastave, dok je tisuće Grka pristizalo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što bi grčki parlament mogao usvojiti sporazum kojim će se ime susjedne države promijeniti u Sjeverna Makedonija.

Mnogi Grci vjeruju da je spor oko imena Makedonije istovjetan s teritorijalnim sporom oko grčke sjeverne pokrajine istoga imena. Taj je problem pobudio snažne emocije među Grcima koji Makedoniju smatraju sastavnim dijelom svoje domovine, ali i povijesnog naslijeđa antičkog kraljevstva na čijem je čelu bio Aleksandar Veliki.

Sporazum kojeg su potpisale dvije vlade Makedoniji omogućava da realizira svoje snove o pridruživanju NATO savezu i Europskoj uniji, zato što će blokada u pregovorima s ta dva bloka biti uklonjena čim grčki parlament ratificira sporazum.

- Za nas je sporazum neprihvatljiv. Ne možemo samo tako predati našu Makedoniju, našu povijest - izjavila je jedna prosvjednica mašući velikom grčkom zastavom na glavnom trgu u Ateni.

'Makedonija je Grčka, i točka.'

Makedonija je proglasila neovisnost 1991. godine izbjegavši nasilje koje je zahvatilo većinu država bivše Jugoslavije. Premijer Zoran Zaev zatražio je da se ubrzaju makedonski zahtjevi za pridruživanjem NATO-u i EU te da se radi na okončavanju razmirica o imenu s Grčkom koje traju nekoliko desetljeća. 

Grčka svog sjevernog susjeda običava nazivati Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM). Pod tim je imenom ta država primljena u Ujedinjene narode 1993. godine.

Pronalazak rješenja trebalo je predstavljati uspjeh mandata grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, čija je koalicijska vlada došla na vlast 2015. godine. Ovog je mjeseca uspio preživjeti glasovanje o povjerenju nakon što je njihov koalicijski partner istupio iz vlade. Rusija se protivila rješenju kojeg su pronašli državnici na Balkanu, zato što to podrazumijeva da je Skopje korak bliže punopravnom članstvu u NATO savezu.

- Prespanski sporazum predstavlja povijesni korak ne samo za te dvije države i cjelokupnu regiju, nego i za Europu u cjelini. Sporazum čvrsto veže naše prijateljstvo, suradnju i stabilnost – rekao je Tsipras za novine Avgi.

Dogovor sa Skopjem zategnuo je odnose grčke vlade s desničarskom strankom Nezavisni Grci, njihovim koalicijskim partnerom koji se usprotivio upotrebi dogovorenog imena za Makedoniju.

Veleposlanik Ujedinjenih naroda, Matthew Nimetz, koji je posredovao u pregovorima između dvije države, rekao je da se veseli grčkoj ratifikaciji sporazuma nakon što je Skopje uspješno usvojilo ustavne amandmane.

- Kao i u prošlosti, Ujedinjeni narodi ostaju predani pronalasku kompromisnog rješenja kojim bi se okončale razmirice u regiji – izjavio je Nimetz.

Grčka policija navodi kako je 10 policajaca ozlijeđeno u sukobu s prosvjednicima nakon što su napadnuti kamenjem i molotovljevim koktelima.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version