Češki premijer Andrej Babiš pod istragom EU zbog sumnje na sukob interesa

Autor:

  • Aktuálně.cz

14.09.2018.

05.09.2018, Berlin, Germany - Press conference with Federal Chancellor Angela Merkel and the Prime Minister of the Czech Republic, Andrej Babis, after the joint conversation, in the Federal Chancellery. Photo: German Chancellor Angela Merkel, CDU and Andrej Babis, Prime Minister of the Czech Republic.//PHOTOWEB_1222.02980/Credit:Zensen/PHOTOWEB/SIPA/1809051818, Image: 385421571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Češki premijer Andrej Babiš

Potaknuti optužbama češke Piratske stranke i nevladine udruge Transparency International, zastupnici u Europskom parlamentu su zatražili od Komisije pokretanje istragu zbog sumnje na sukob interesa češkog premijera i rada njegovih zaklada.

Odbor Europskog parlamenta za proračunski nadzor zatražit će od Europske komisije da ocijeni je li češki premijer Andrej Babiš uistinu u sukobu interesa nakon što su u javnost procurile informacije da su brojne tvrtke koje su nekoć bile u Babiševom vlasništvu primale financijsku pomoć Bruxellesa.

Ako europske regulatorne agenicje dokažu da su sumnje opravdane, Babiševe tvrtke će se suočiti s gubitkom investicija.

Naime, Odbor za proračunski nadzor je u ponedjeljak (11. rujna) raspravljao o slučaju Babiš, nakon što ga je belgijski zastupnik zelenih Bart Staes u posljednji trenutak uvrstio na dnevni red.

Prijedlog je naišao na odobravanje zastupnika svih političkih frakcija u Europskom parlamentu, uključujući i predstavnike ALDE-a kojima pripada Babiševa stranka ANO (Akcija nezadovoljnih građana).

Staesa je na stavljanje problema na dnevni red potaknulo izvješće češke Piratske stranke i nevladine organizacije Transparency International.

- Ako su ove tvrdnje istinite, radi se o velikom sukobu interesa češkog premijera koji bi mogao biti suprotan europskim financijskim odredbama - rekao je Staes obraćajući se kolegama, pozivajući se pritom na dokumente koje je svim koordinatorima nadležnog Odbora dostavio Transparency International.

Čelništvo Odbora odlučilo je zatražiti dodatna pojašnjenja i dokaze zaključaka Europske komisije. Sastanku će prisustvovati i Corina Cretu, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku.

Cretu je prošlog tjedna boravila u Pragu, gdje se prvo sastala s Babišem, a potom i sa zastupnicima češkog parlamentarnog odbora za europska pitanja koji su osobno ponovili svoje sumnje o premijerovom sukobu interesa.

- Što se tiče Transparency Internationala, o tome odlučuje Europska komisija koja raspolaže europskim sredstvima. Naime, ako Komisija posumnja da su prekršena pravila Europske unije, dobivene će informacije proslijediti nadležnoj državi članici što bi u ovom slučaju bila Češka - rekla je europarlamentarka Martina Dlabajová iz stranke ANO, opisujući tijek sastanka odbora.

Dlabajová pripada grupi europskih političara koji smatraju da nova briselska definicija 'sukoba interesa' neće utjecati na Babiša odnosno njegove tvrtke.

Babiš je u ozbiljnom sukobu interesa

S druge strane, Tomáš Zdechovský (zastupnik češke demokršćanske koalicije u Europskom parlamentu), poput svojih kolega smatra da se radi o ozbiljnim optužbama koje Komisija treba ozbiljno razmotriti.

- Europska komisija morat će ozbiljno razmotriti taj problem i, u slučaju da će biti potrebno, preventivno obustaviti isplatu spornih potpora - kazao je Zdechovský u svojoj izjavi za češke internetske dnevne novine Aktuálně.cz.

Osim Transparency Internationala, koji će početkom sljedećeg tjedna službeno pokrenuti inicijativu, pritisak na europske institucije će vršiti i češka Piratska stranka ali i demokršćani KDU-ČSL, tražeći jasnije upute o primjeni zakona koji je 2. kolovoza stupio na snagu.

Europski parlament, Vijeće i Komisija odlučili su strože ispitivati moguće sukobe interesa. Strožu kontrolu mogu očekivati dužnosnici koji odlučuju o raspodjeli europskog novca, ali i oni najviši političari država članica.

- Uvjereni smo da je Babiš u velikom sukobu interesa, no svjesni smo potrebe da našu sumnju moraju potvrditi i europske institucije - naglasio je David Ondráčka, direktor češkog Transparency Internationala.

U kolovozu se njegova organizacija obratila uredu gradskog vijeća Prag-Černošice, mjestu prebivališta češkog premijera. Između ostalog, Babiša optužuju da kontrolira određene češke medije koji u posljednje vrijeme zagovaraju njegovu nedužnost.

Babiš odlučno odbacuje optužbe na svoj račun tvrdeći da je učinio sve što je potrebno da izbjegne sukob interesa, tj. naglašavajući činjenicu da je vlasništvo nad svojim nekadašnjim tvrtkama prenio na dvije privatne zaklade.

Transparency International uputio je dopis Europskoj uniji, pozivajući se na izvadak iz slovačkog registra partnera javnog sektora, koji objavljuje popis 'krajnjih korisnika potpora'.

Najvažnija činjenica je tko u stvarnosti kontrolira poslovanje

Među korisnicima koji su navedeni u registru je i sam Andrej Babiš, njegova supruga Monika te upravitelji dviju navedenih privatnih zaklada koji su u registru upisani kao 'osobe koje upravljaju tvrtkom Agrofert'.

Prema briselskoj definiciji sukoba interesa, najvažnije je utvrditi tko je vlasnik tvrtke.

U Transparency Internationalu smatraju da postoje 'opravdane sumnje' da se Babiš zapravo nije odrekao kontrole nad tvrtkama, a s njihovim se zaključkom slaže i Piratska stranka nakon što je dobila rezultate vlastite istrage. Početkom kolovoza, Pirati su uputili dopis Europskoj komisiji koja neosporno dokazuje da je Babiš bio u sukobu interesa.

- Prema našem mišljenju, koje potvrđuju i nalazi stručnih analitičara, premijer Andrej Babiš kontrolira Agrofert te time krši zakon o sprečavanju sukoba interesa - naglasio je čelnik Pirata Ivan Bartoš vezano uz dopis upućen Komisiji.

Upravitelji zaklada: Premijer ne krši nijedan propis

Uprava tvrtke Agrofert pregledala je dokumente Transparency Internationala te je zaključila da prema postojećim dokazima nije došlo do kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Naime, upravitelji Babiševih zaklada tvrde da je Transparency International pogrešno protumačio podatke iz slovačkog registra.

 Zbyněk Průša i Alexej Bílek, upravitelji zaklada, u zajedničkoj su izjavi ustvrdili da zakladama upravljaju njihovi upravitelji koji nisu dužni postupati po Babiševim uputama.

- Andrej Babiš nema nikakvih odlučivačkih prava pri upravljanju privatnim zakladama, dokle god one postoje - naglasili su upravitelji, istaknuvši da jedina ovlast koju premijer ima u ovom slučaju je razrješavanje upravitelja u slučaju da on ne izvršava svoje dužnosti.

- Premijer je bio ovlašten imenovati i razriješiti samo jednog od tri povjerenika (koliko ih svaka od zaklada ima), stoga nema mogućnosti utjecati na odluke upraviteljima ili sam upravljački proces zaklada - dodali su.

Tagovi/Tags: