Češki premijer odbija podnijeti ostavku zbog sukoba interesa: 'Druge države ne mare zbog optužbi za koje me se tereti'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

05.12.2019.

FILE PHOTO: Czech Prime Minister Andrej Babis speaks during a ceremony marking the 30th anniversary of the 1989 Velvet Revolution at the National Museum in Prague, Czech Republic, November 17, 2019. REUTERS/David W Cerny/File Photo
David W Cerny / REUTERS

Češki premijer Andrej Babiš ne želi otići s dužnosti unatoč tome što su revizijska tijela EU dokazala da je bio u sukobu interesa pri alokaciji sredstava iz europskih fondova

Češko resorno ministarstvo sinoć je potvrdilo da je primilo finalno izvješće revizije Europske komisije o istragi koja se vodi zbog sumnje da je premijer Andrej Babiš, jedan od najbogatijih građana te države, zloupotrebljavao položaj u alokaciji bespovratnih sredstva iz fondova EU.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja potvrdilo je i informaciju da izvješće ne kani objaviti. Sukladno odluci nadležnih tijela, češki glavni tužitelj Pavel Zeman odustao je od zaustavljanja procesa istrage, što je prije nekoliko dana najavljivao, tako da će se proces protiv premijera neometano nastaviti.

U slučaju da konačan zaključak istrage dokaže postojanje sukoba interesa, češki porezni obveznici morat će u proračun EU vratiti stotine milijuna kruna koji su bili alocirani kompaniji njihova premijera.

Andrej Babiš i dalje neumorno odbacuje optužbe za koje ga se tereti te nije spreman ponuditi ostavku na funkciju predsjednika vlade. Unatoč skandalu koji potresa njegovu državu, premijer namjerava sudjelovati na summitu Europskog vijeća sljedećega tjedna, na kojem će se raspravljati o Višegodišnjem financijskom okviru EU (proračunu). Njegov ured tvrdi da 'ostali čelnici europskih zemalja ne mare zbog optužba za koje ga se tereti'.

Babiš upozorava da namjerava blokirati zakonski prijedlog kojim bi Europa postala prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, što će također biti jedna od vodećih tema sastanka sljedećega tjedna. U pismu koje je prije nekoliko dana uputio novoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, češki je premijer najavio da će se 'predomisliti ako mu Komisija izađe u susret i poveća proračun za razvoj nuklearne energetike' i 'pojednostavi dobivanje poticaja od strane EU za takvu vrstu reformi'.