Corbyn pod salvom kritika nakon optužbi da je premijerku nazvao 'glupom ženom'

Autor:

  • Euractiv.hr

19.12.2018.

Screenshot / YouTube

Jeremy Corbyn u Parlamentu

Čelnik britanskih Laburista i vođa opozicije našao se na salvi kritika nakon tvrdnji da je premijerku Theresu May nazvao 'glupom ženom' za vrijeme rasprave u Parlamentu, javljaju britanski mediji.

Iako mu mikrofon nije bio uključen i na snimci iz Donjeg doma se ne čuje što je Jeremy Corbyn izgovorio nakon govora premijerke Therese May, vidi se kako izgovara dvije riječi koje bi mogle biti 'glupa žena'.

- Nije ju nazvao glupom ženom i zato ne mislim da postoji potreba za isprikom, rekao je Corbynov glasnogovornik nakon što su konzervativni zastupnici zatražili brzu ispriku.

- Koliko ja razumijem, rekao je 'glupi ljudi', kazao je glasnogovornik i ustvrdio kako je vođa opozicije govorio 'općenito', zastupnicima koji debatu nisu shvaćali ozbiljno.

Do Corbynove reakcije došlo je nakon što ga je premijerka prozvala da se bavi pantomimom, nakon što je obećao da će pokrenuti glasanje o opozivu Vlade, no na kraju je predložio neobvezujuće glasanje o povjerenju.

- Znam da je sezona pantomime, rekla je May. - Hoće li pokrenuti glasanje o opozivu? O da, hoće! - rekla je May, na što su konzervativni zastupnici u glas povikali: 'O ne, neće!'

Potom mu je rekla da se okrene prema zastupnicima svoje stranke: 'Pogledajte iza sebe - nisu impresionirani, a nije ni država!'

Corbyn je nakon toga promumljao svoju spornu izjavu.

Predsjednik Donjeg doma John Bercow izjavio je kako nije vidjeo navodni incident, te kako stoga ne može smjesta reagirati na njega. - Ne mogu osuditi nečije ponašanje ako mu nisam svjedočio, kazao je.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version