Danska će uskoro početi kažnjavati nošenje odjeće kojom se prekriva lice

Autor:

10.07.2018.

Zagreb,040816.
Zene u tradicionalnoj odjeci vjernica muslimanske vjeroispovjesti obilaze grad.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Žene u tradicionalnoj muslimanskoj odjeći

Prema novoj danskoj odredbi, svatko tko nosi odjeću kojom sakriva lice morat će platiti novčanu kaznu koja će se kretati od 134 do 1300 eura.

Danski parlament je u četvrtak prihvatio zakon kojim se zabranjuje nošenje islamskog vela koji pokriva lice (burke i nikaba) u javnosti, nakon donošenja sličnih zakona u Francuskoj i u Belgiji.

- Svatko tko na javnom mjestu nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu - navodi se u tekstu za koji je glasalo 75 zastupnika a 30 je bilo protiv.

Za nacrt zakona koji je predložila vlada desnog centra glasale su i dvije glavne političke snage u parlamentu: socijaldemokrati i Danska narodna stranka (populisti i zagovornici strože politike useljavanja).

Od 1. kolovoza, kada novi zakon stupa na snagu, prekršitelji će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu 134 eura. U slučaju ponavljanja prekršaja, kazna se može popeti na 1.300 eura.

Nošenje islamskog vela koji pokriva čitavo tijelo i lice zabranjeno je ili je ograničeno u više europskih zemalja.

Francuska je prva europska zemlja koja je muslimankama zabranila pokrivanje u javnosti. Zakon je u primjeni od travnja 2011.

U srpnju 2017. Europski sud za ljudska prava potvrdio je zabranu nošenje islamskog vela u javnosti u Belgiji. U Austriji je pokrivanje zabranjeno od listopada iste godine.

Njemački zastupnici su 27. travnja 2017. donijeli zakon o djelomičnoj zabrani pokrivanja u nekim prigodama, po kojemu djelatnice javnih službi moraju na poslu imati otkriveno lice, a osobe kojima je lice pokriveno moraju ga otkriti kod provjere identiteta. Bundesrat, gornji dom parlamenta, prihvatio je tekst 12. svibnja.

U izvješću iz 2010. procjenjuje se da do 200 žena u Danskoj, koja broji 5,7 milijuna stanovnika, nosi veo koji pokriva lice. 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version