Danska skrenula u lijevo; Mette Fiedriksen najizglednija nova premijerka

Autor:

  • Tea Trubić

06.06.2019.

Opposition leader Mette Frederiksen of The Danish Social Democrats after the election results at Christiansborg Castle in Copenhagen during the Parliamentary Elections in Denmark on Wednesday, June 5, 2019. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via REUTERS / REUTERS

Mette Frederiksen

Kao što su i predizborne ankete najavljivale, danski socijaldemokrati su s osvojenih 25.9 posto glasova pobijedili na parlamentarnim izborima koji su se jučer održali u toj skandinavskoj državi.

Njihova će pobjeda promijeniti politički krajolik Danske, zato što su socijaldemokrati svoju pobjedu osigurali na krilima čvrste antimigrantske retorike, zahvaljujući kojoj su preoteli glasove radikalnoj desnici. Naime, danskim je populistima podrška prepolovljena; 2015. godine imali su 21 posto glasova, dok su jučer osvojili neznatno više od 9 posto.

Najizglednija nasljednica Larsa Lokkea Rasmussena je 41-godišnja Mette Fredriksen, koja bi tako mogla postati najmlađom premijerkom u povijesti Danske i drugom ženom na čelu te države.

- Ovi izbori bili su u znaku države blagostanja, a nakon večerašnjeg rezultata, upravo će ona postati fokus danske vlade – izjavila je Fredriksen nakon službene objave rezultata, naglasivši da se radi o povijesnoj pobjedi njezine stranke.

Blok lijevoga centra, donedavna opozicija, osvojio je 91 mandat, za razliku od desnih stranaka koje su osvojile 75 zastupničkih mjesta. Rasmussenovi liberali osvojili su nešto više glasova nego na prijašnjim parlamentarnim izborima, ali više neće moći ostati na vlasti zato što im podrška desnih populista ovoga puta neće biti dovoljna za parlamentarnu većinu.

- Danci Rasmussenovoj vladi najviše zamjeraju što je usmjerila ekonomsku politiku previše u desno – izjavio je Erik Holstein, analitičar portala Altinget.dk.

Fredriksen se tijekom predizborne kampanje istaknula kao jedna od zagovornica ograničavanja kvota za strane radnike, a mnogo je prašine podigla zbog stigmatiziranja muslimana na jednak način kao što su to radili nacionalisti.