Desni populisti trijumfirali na izborima u Nizozemskoj

Autor:

  • Tea Trubić

21.03.2019.

Dutch Prime Minister Mark Rutte and Minister of Justice and Security Ferdinand Grapperhaus place flowers at a makeshift memorial at the site of a tram shooting in Utrecht, Netherlands March 19, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS

Nizozemski premijer Mark Rutte (desno) i ministar pravosuđa i sigurnosti Ferdinand Grapperhaus

Nizozemska se pridružila rastućem popisu zemalja u kojima desne populističke stranke trijumfiraju na izborima.

Na lokalnim i parlamentarnim izborima koji su se jučer održali u Nizozemskoj, samo dva dana nakon terorističkog napada u gradu Utrechtu, desna populistička stranka Forum za demokraciju (FVD) koja je prvi put sudjelovala na izborima očekuje 16 posto glasova.

Time bi u Senatu, gornjem domu parlamenta, mogla dobiti čak 12 od ukupno 75 mandata. Isti rezultat predviđaju i liberalnoj stranci VVD na čijem čelu je aktualni premijer Mark Rutte, čime će vladajuća koalicija izgubiti većinu. Državno izborno povjerenstvo službeno će objaviti rezultate izbora tek 25. ožujka, nakon što prebroji i obradi sve važeće glasačke listiće.

Pad rejtinga bilježi i nizozemska radikalna desnica na čijem se čelu već godinama nalazi Geert Wilders, dok će zeleni najvjerojatnije udvostručiti broj mandata.

Nizozemci su na ovim izborima birali i zastupnike za regionalne parlamente. Forum za demokraciju je i u tome zabilježio pobjedu.

Unatoč tome što je nizozemsko gospodarstvo bilježilo pozitivne trendove tijekom mandata aktualnog premijera liberala Marka Ruttea, sugrađani su mu očito zamjerili promigrantsku politiku, pa su svoje povjerenje na ovim izborima odlučili pokloniti protuimigrantskim strankama.

'Ulje na vatru' pada popularnosti Rutteove vlade bio je i teroristički napad u gradu Utrechtu, u kojem je život izgubilo troje ljudi, koji je u fokus javnosti samo dva dana prije izbora stavilo pitanje migrantske politike njegovih liberala.

Analitičari vjeruju da će Rutte uz pomoć laburista i zelenih uspješno oformiti većinu u Senatu do svibnja 2019. godine.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version