Europarlamentarac optužen za malverzacije oko grupnih posjeta

Autor:

  • Tea Trubić

22.01.2019.

Reaction of MEP BROK prior to the meeting of the BREXIT steering group
Eve VAN SOENS / © European Union 2019 - Source : EP (EP-082599A)

Njemački zastupnik Europske pučke stranke Elmar Brok

Elmar Brok, njemački zastupnik s najduljim 'stažom' u Europskom parlamentu, našao se u centru nevjerojatnog skandala.

Naime, optužen je da je nezakonito zaradio gotovo 18.000 eura na organizaciji grupnih posjeta Europskom parlamentu.

Prema putnim nalozima koje je bivši zaposlenik njegova ureda dostavio redakciji portala Politico, Brok je posjetiteljima naplaćivao 150 eura po osobi za troškove putovanja, dok je istovremeno od Europskog parlamenta tražio podmirivanje tih istih troškova. Pomnijom analizom dostavljenih putnih naloga, može se zaključiti da je Brok u periodu od 2016. do 2017. godine organizirajući četiri grupe posjetitelja generirao prihod od 18.000 eura.

Na službenoj stranici zastupnika Elmara Broka navedeno je da se od zainteresiranih posjetitelja Europskom parlamentu očekuje podmirivanje 'manjih troškova', koji se ne mogu financirati iz proračuna samog Parlamenta. Točnije, na njegovoj je službenoj stranici naglašeno da Europski parlament nema običaj svim grupama posjetitelja u potpunosti financirati putne troškove zato što ta odluka uvelike ovisi o broju posjetitelja i razlogu njihova dolaska. Brokov ured navodi da taj trošak zovu 'doprinosom sudjelovanja' i da je namijenjen podmirivanju troškova organizacije.

- Sredstva koja Europski parlament predviđa za posjetitelje nisu dostatna da pokriju sve troškove putovanja, pa se od svakog sudionika očekuje manji doprinos – rekao je Brok novinarima Politica kada su od njega tražili komentar.

Zastupnik je pritom naglasio da se to odnosi na sve grupe posjetitelja koji predviđaju ostati u Bruxellesu i Strasbourgu dulje od jednog dana.

U stvarnosti, Parlament financira znatno više od onoga što je navedeno na Brokovoj službenoj stranici. Na službenim stranicama Europskog parlamenta navedeno je da 'ograničenom broju posjetitelja pokrivaju djelomične troškove putovanja, smještaja i dnevnica, pod uvjetom da su ih pozvali sami zastupnici'.

Štoviše, glasnogovornik Europskog parlamenta naglasio je da 'ne postoje okolnosti u kojima bi se od grupe posjetitelja moglo očekivati da svom zastupniku daju novac za podmirivanje bilo kakvih troškova vezanih uz putovanje'. Jednako tako, stoji u izjavi glasnogovornika, niti jedan zastupnik nije zadužen za organiziranje ili financiranje grupnih posjeta.

Međutim, redakciji portala Politico dostavljeni su putni nalozi četiri grupe posjetitelja koji jasno dokazuju da iznosi 'doprinosa za sudjelovanje' osjetno premašuju stvarne troškove koje su posjetitelji trebali podmiriti. Također, ne postoje dokazi da je posjetiteljima bio refundiran novac, nakon što je Europski parlament odobrio financijska sredstva za putne troškove tih grupa.

Putnica jedne od grupa navela je da ona i njezini suputnici nisu dobili povrat sredstava, dok su druge dvije grupe posjetitelja u potpunosti odbile komentirati slučaj.

Bivši zaposlenik ureda Elmara Broka, koji je dostavio putne naloge pod uvjetom da ostane anoniman, naglasio je da prema njegovim saznanjima niti jednoj grupi putnika nije bio vraćen novac. Također, izjavio je da ne zna što se u konačnici dogodilo s 'viškom' koji je ostao na računu njegova bivšeg poslodavca.

Među dostavljenim putnim nalozima, koji se odnose na posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu 2016. godine, dokazuje se da je Parlament odobrio 8.760,80 eura za putne troškove 48 posjetitelja iz njemačkog grada Paderborna koje je osobno pozvao zastupnik Elmar Brok. Istovremeno, dokumenti potvrđuju da je zastupnik istim posjetiteljima naplatio 'doprinos za sudjelovanje' u iznosu od 150 eura po putniku, zbog čega je uprihodio dodatnih 6.150 eura.

Valja naglasiti da je u svakoj grupi putnika postojao barem jedan posjetitelj koji je bio oslobođen plaćanja 'doprinosa za sudjelovanje', iz razloga koji nisu jasno navedeni u dokumentima, već se pretpostavlja da su bili predmetom internog dogovora organizatora.

Sukladno tome, konačni prihod dotične grupe posjetitelja bio je 14.900.00 eura, a ukupan iznos svih putnih troškova bio je 8.600.00 eura. U dokumentima nije navedeno što se dogodilo s viškom od 6.316.55 eura za tu grupu.

Isto vrijedi i za preostale tri grupe posjetitelja. Prema putnim nalozima, ured zastupnika Elmara Broka je od grupnog putovanja u Bruxelles u lipnju 2016. godine profitirao 5.000,00 eura, od grupe iz 2017. godine 2.600,00 eura, a od posjeta Strasbourgu iste godine gotovo 4.000,00 eura.

Prema navodima bivšeg zaposlenika ureda zastupnika Elmara Broka, profit je položen na račun u belgijskoj banci kojeg ured koristi za isplaćivanje plaća svojim zaposlenicima i podmirivanja troškova 'hladnog pogona' ureda.

Unatoč tome što se Elmar Brok smatra jednim od najutjecajnijih njemačkih političara, početkom godine izjavio je da se neće ponovno kandidirati na izborima za Europski parlament. Rezultat je to odluke stranačkog predsjedništva CDU-a, koje ga ove godine nije željelo staviti na listu.

Očekuje se da će nadležna tijela Europske unije pomnije proučiti slučaj i službeno pokrenuti istragu. Istovremeno, ured gospodina Broka odbio je komentirati optužbe, naglasivši da je nadzorno tijelo Europske unije već dobilo uvid u sve putne naloge i da nije pronašlo nikakve nepravilnosti.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version