Finska vlada ponovno na klimavim nogama: Parlament danas glasa o povjerenju Anttiju Rinneu samo šest mjeseci nakon početka mandata

Autor:

  • Tea Trubić Macan

02.12.2019.

Finland's Prime Minister Antti Rinne arrives to the European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 20, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Finski premijer Antti Rinne na summitu Europskog vijeća

Zastupnici finskog parlamenta danas će glasati o povjerenju vladi Anttija Rinnea, kojoj prijeti kolaps zbog sukoba oko statusa poštanske kompanije Posti Group Oyj koja je u državnom vlasništvu.

Opozicija je optužila premijera, bivšeg čelnika sindikata, da je u rješavanju statusa tog poduzeća zloupotrijebio svoje ovlasti čelnika vlade. Rinne odlučno odbacuje sve optužbe svojih koalicijskih partnera, ali je svjestan činjenice da je pred njim najveća kriza u šestomjesečnom mandatu aktualne vlade.

- Finskoj treba snažna vlada, a ključno pitanje u ovom trenutku je postoji li još uvijek povjerenje među koalicijskim partnerima – izjavio je jedan od najprominentnijih zastupnika stranke Centar na Twitteru.

U slučaju da zastupnici danas popodne Rinneu izglasaju povjerenje te da on bude primoran podnijeti ostavku na funkciju čelnika vlade, aktualna koalicija mogla bi nastaviti mandat pod vodstvom premijera iz redova socijaldemokrata. No, također postoji i podjednako realna mogućnost da bi u tom slučaju došlo do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Finska trenutno predsjeda Vijećem EU do 1. siječnja 2020. godine, kada će mandat predati Hrvatskoj. Podsjetimo, do preslagivanja vlade u toj je državi došlo samo nekoliko tjedana prije nego što je i sama preuzela predsjedanje od Rumunjske.