Francuska ljevica nikad nije bila ambicioznija, ali ni razjedinjenija

Autor:

  • Aline Robert / Euractiv.fr

06.11.2018.

Jean-Luc Melenchon, leader of the far-left opposition France Insoumise (France Unbowed) political party, attends a news conference at their headquarters in Paris, France, October 19, 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS

Jean-Luc Melenchon

Uoči početka kampanje za europarlamentarne izbore, ambicije francuske ljevice rastu do te mjere da postoji realna opasnost da će jedni drugima dodatno umanjiti šansu za dobrim plasmanom, javlja francuski Euractiv.

Ségolène Royal, Benoît Hamon, ali i mnogobrojne građanske inicijative, na proljeće će zastupati interese francuske ljevice, dokazujući pritom da je ona izuzetno fragmentirana.

- Mi smo patuljci koji će se utrkivati na minijaturnim konjima, ali ljudi su svejedno sretni – žalio se vodeći kandidat jedne od profiliranijih stranaka ljevice.

Iako je francuska Socijalistička stranka (PS), na prošlim izborima za Europski parlament dobila 14 posto glasova, ove godine najvjerojatnije neće ni uspjeti proći prag od 5 posto, koji omogućava strankama da uopće imaju zastupnika u Europskom parlamentu. Drugim riječima, vrlo je izgledno da će se izaslanstvo francuskih socijalista u Europskom parlamentu s trenutnih 13 zastupnika smanjiti na niti jednoga.

Naime, stranka se razjedinila tijekom predsjedničke kampanje 2017. godine, kada njihov kandidat Benoît Hamon nije uspio uvjeriti ostatak socijalističke obitelji u svoj politički program. Nakon povijesnog poraza na predsjedničkim izborima, Hamon se svojim pokretom 'Générations' odvojio od ostatka stranke. Drugi su se socijalisti pridružili platformi 'En Marche!', koju je osnovao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U lijevom centru nalazi se i umjerenija grupacija 'Nova ljevica' oformljena oko Socijalističke stranke, na čijem je čelu stranački tajnik PS-a, Olivier Faure. Zbog nedostatka financijskih sredstava tijekom Faureova mandata, Socijalistička stranka bila je prisiljena napustiti sjedište svoje stranke popularno zvanog 'Solfé', veličanstvenu zgradu koja se nalazi u ulici De Solférino nedaleko od poznatog muzeja d'Orsay.

- Nitko se ne raduje izborima za Europski parlament zato što nitko ne želi voditi kampanju stranke koja umire – rekao je jedan francuski zastupnik.

 

S pokretom 'Générations', francuski zastupnici u Europskome parlamentu Edouard Martine, Isabelle Thomas i Guillaume Balas, uspostavili su podgrupu unutar delegacije Socijalističke stranke, kako bi mogli regenerirati financijska sredstva i oporaviti političku kampanju. U ovome trenutku, njihov pokret podržava samo 3 posto birača francuske ljevice.

Građanske platforme kojima nedostaje stranačko jedinstvo

Stranka La France insoumise koju stručnjaci smatraju opcijom tvrđe ljevice, započela je 'utrku minijaturnim konjima' kao jedan od favorita. Prema najnovijim rezultatima predizbornih anketa, najznačajniji uspjeh na lijevom spektru trebao bi ostvariti upravo pokret Jean-Luca Mélenchona, kojem ankete predviđaju 14 posto glasova. Međutim, te ankete ne uzimaju u obzir unutrašnje podjele na ljevici.

Liem Hoang Ngoc, koji se kao nekadašnji socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu pridružio stranci La France insoumise, nakon posljednjeg istupa protiv francuskog pravosuđa i medija stranačkog predsjednika Mélenchona, odlučio se udaljiti od njega i njegove stranačke platforme. Ngoc je predložio uspostavu lijevo orijentirane građanske platforme koja bi sakupljala mišljenja francuskih građana uoči izbora za Europski parlament. Na istu je ideju došla i umjerenija ljevica.

Filozof Rapahël Glucksmann, ekonomist Thomas Porcher, i član odbora nevladine udruge Claire Nouvian, upravo su pokrenuli 'Place publique' (op.a. Javno mjesto), koje još ne namjerava javno istupiti sa svojom listom kandidata za europarlamentarne izbore.

Grupacija zelenih je već dogovorila svoje kandidate, koje će u svibnju predstavljati Yannick Jadot. Iako tako, ostatak liste je još uvijek predmet rasprave.

- Prvo zato što rasprava nikada ne prestaje samo s nama, a drugo zato što su se stranački kolege bunili da je Karima Delli na šestom mjestu – rekao je izvor u stranci koji je želio ostati anoniman.

Rasprava postaje sve napetija s obzirom na najnoviji uspjeh zelenih na izborima u Belgiji i Njemačkoj, klimatske demonstracije u Francuskoj posljednjih tjedana i rezultate najnovijeg Eurobarometra koji pokazuje sve veću zabrinutost građana oko okoliša. Ovi trendovi najčešće pogoduju rastu popularnosti zelene stranke.

Opcija Royal

Suočena s fragmentacijom na ljevici, nekadašnja predsjednička kandidatkinja Socijalističke stranke na izborima 2007. godine Ségolène Royal, izrazila je želju da ovoga proljeća predvodi listu PS-a na izborima za Europski parlament, ali njezina inicijativa nije naišla na simpatije stranačkih kolega.

Royal, koja trenutno obnaša dužnost francuske ambasadorice Arktičkog i Antarktičkog pola, vjerojatno će u obzir uzeti prioritete sindikata u domeni ekologije, tako barem smatra francuski časopis Le Monde. Očekivano, s tim će se slagati nekolicina njenih stranačkih kolega, dok će se drugi protiviti njezinoj politici. U svakom slučaju, zbog nedostatka sigurnih kandidata, rasplet situacije na francuskoj ljevici ostaje i dalje neizvjestan.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version