Francusku obuzeo težak pesimizam, Macron i Le Pen gotovo izjednačeni u anketi

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

14.09.2018.

, Image: 330208505, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Promidžbeni listići tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2017. godine

Prema rezultatima najnovijih predizbornih anketa, stranka Emmanuela Macrona gotovo je podjednako popularna kao i stranka Le Front Nationale kontroverzne desničarke Marine Le Pen.

Naime, samo 21,5 posto francuskih birača dalo je svoju potporu progresivnoj stranci En Marche!, dok 21 posto njih više vjeruje programu Marine Le Pen, tvrdi tako anketa koju je u rujnu provela konzultantska tvrtka Odoxa-Dentsu Consulting.

Francuska twitter 

Unatoč tome što te dvije stranke imaju relativno nisku popularnost među francuskim biračkim tijelom, imaju daleko najveću potporu od svih relevantnih stranaka na francuskoj političkoj sceni, što dovoljno govori o pesimizmu koji trenutno vlada među Francuzima.

Konzervativci Les Républicains na čijem je čelu trenutno Laurent Wauquiez, osvojila je treće mjesto s 14 posto podrške, dok je stranka ljevice Jean-Luc Melanchona, jednog od kandidata na predsjedničkim izborima na četvrtom mjestu s 12,5 posto.

Bivši francuski predsjednik François Hollande tijekom svog mandata bio je jedan od najnepopularnijih predsjednika u francuskoj republikanskoj povijesti, a njegova socijalistička stranka i dalje trpi posljedice njegove problematične političke ostavštine. Unatoč tome što su nekoć bili čvrsta francuska parlamentarna opozicija, danas imaju manje od 5 posto potpore birača, čime su se pozicionirali čak i iza Zelene stranke.

Pesimizmu koji trenutno vlada među francuskim biračima govori u prilog i činjenica da je podrška Emmanuelu Macronu prije samo mjesec dana iznosila 27 posto  (Le Front Nationale imao 17 posto u istom periodu), iz čega se može iščitati da Macronova popularnost pada, dok popularnost Marine Le Pen raste. Naime, poznavatelji francuske politike ističu da je Macronovoj popularnosti naštetio skandal vezan uz ostavku ministra za zaštitu okoliša Nicolasa Hulota.

Francuski izborni sustav je svojom strukturom obustavio pobjedu radikalne desnice na parlamentarnim i lokalnim izborima prošlih godina. Međutim, s obzirom na činjenicu da su izbori za Europski parlament temeljeni na proporcionalnom sustavu, stranka Marine Le Pen uspjela je trijumfirati i osvojiti 24 mjesta u Parlamentu.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version