GLASANJE O POVJERENJU VLADI Premijer Conte će podnijeti ostavku?

Autor:

20.08.2019.

Italian Deputy Prime Minister and leader of the League party Matteo Salvini gestures at the upper house as the senate meets to set a date for a motion of no confidence in the government in Rome, Italy August 13, 2019/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Conte je najavio da će danas Salvinija (na slici) ne samo “šamponirati”, nego temeljito oprati, kažu da će ga nazvati ministrom foliranja, a ne unutrašnjih poslova

Predsjednik talijanskoga Ministarskog vijeća Giuseppe Conte danas će - ako ne iskrsne nešto nepredviđeno - u 15 sati doći u Senat Republike, te pročitati svoju izvijest Senatu u povodu vladine krize koju je otvorio njegov zamjenik Matteo Salvini, vođa ksenofobne suverenističke Lige.

Salvini je svojim zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja Vladi nahrupio malo prije Ferragosta (Vele Gospe), naime 8 kolovoza, žureći se toliko vrtoglavo da je sjednicu zahtijevao već 14, užežin blagdana. U glasanju o datumu rasprave Salvini je pretrpio prvi neočekivan poraz: većina senatora je bila da se glasa 20, tj. danas.

Tako je Salvini, po njega očito neočekivano, ustanovio razliku između virtualnog svijeta društvenih mreža, gdje je uživao golemu podršku pod slapovima lajkova, i zbiljske parlamentarne aritmetike, gdje je sav nekadašnji desni centar i dalje u manjini - pa je zato Salvini lani i morao ići u ortakluk s PoKretom 5 zvjezdica.

I evo odmah prvog apsurda, uglavljenoga u talijanske parlamentarne propise: zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je protokoliran, ali nije “kalendariziran”, tj. nije određen datum kada će se o njemu glasati, nego samo kad će se raspravljati.

Conte je najavio da će danas Salvinija ne samo šamponirati, nego temeljito oprati, nabrajajući što je sve propustio učiniti, koje je sve obaveze propustio obaviti, što je sve na ini način zaribao, gdje se nepovlasno petljao u poslove drugih ministara odnosno premijera… Conte želi dokazati da nije Salvini iznerviran suvišnim “ne!” iz redova Zvjezdica, nego da je provocirao i maltretirao, eda bi iskoristio povećanje popularnosti iznuđeno demoniziranjem migranata, te monopoliziranjem javnoga obavijesnog prostora kao da je permanentna predizborna kampanja. Kažu da će ga nazvati ministrom foliranja, a ne unutrašnjih poslova.

Navodno - kako najavljuju iz Palače Chigi, sjedišta Predsjedništva Ministarskog vijeća - Conte neće čekati raspravu o svom ekspozeu, nego će se uputiti na nedaleki Kvirinal i podastrti ostavku predsjedniku Republike Sergiu Mattarelli.

Bude li tako, obustavljaju se parlamentarne aktivnosti, kriza Vlade postaje službena i operativna, te ovlasti prelaze u Mattarelline ruke, jer je Predsjednik komisar krize, kako vladine, tako eventualno i parlamentarne.

Prema dosadašnjoj praksi, Mattarella će ostavku prihvatiti s rezervom i u srijedu započeti konsultacije s izaslanstvima parlamentarnih grupa i umirovljenim predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Ustanovi li da je u sadašnjem sazivu Parlamenta moguće sastaviti neku vladinu većinu, on će u četvrtak uvečer ili u petak ujutro nekome povjeriti ili istražni, ili punomoćni mandat za sastav Ministarskog vijeća, a može eventualno odobriti još jednu turu konsultacija - ali već je dao znati da neće dopustiti duga natezanja. Ustanovi li da je većina nemoguća on će, nakon konsultacija s predsjednicima parlamentarnih domova, raspustiti te domove. Izbori slijede 60-75 dana nakon toga.

Mogući scenariji

1. Izbori odmah (to zahtijevaju Liga, kao i neofašistička Braća Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, a tome je bio sklon i tajnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti, te David Casaleggio, vlasnik Zvjezdica, dok nije doznao da Zvjezdice na novim izborima mogu imati tek 7-8 posto, dok sada u Parlamentu raspolažu s lanjskih 34). Izbori bi dali realističan nov odnos snaga. Ako pobijedi osovina Salvini-Meloni nova vlada bi bila homogena a ne svadljiva kao dosad. Suprotstavila bi se Uniji sa suverenističkih pozicija. Potkopala bi euro pretjeranim zaduživanjem. Izbori ujesen otežali bi donošenje proračuna za 2020, što bi izazvalo povećanje PDV i slabljenje ekonomskog rejtinga Italije.

2. Pakt Zvjezdica i Demokratske stranke (to hoće utemeljitelj Zvjezdica Beppe Grillo, pa bivši premijer Matteo Renzi iako je još donedavno optuživao Zingarettija da izdajnički pregovara s Grillom, a manjim zlom to smatraju bivši premijeri Romano Prodi i Enrico Letta). Zvjezdice su preksinoć na unutrašnjem sastanku na vrhu naglasile da sa Salvinijem više nema povjerenja. Ta bi većina obradovala Bruxelles i evropeiste. Odredila bi novog predsjednika Republike 2022. Pakt bi olakšalo što bi demokrati mogli prihvatiti Contea kao zajedničkog premijera. Zvjezdice i demokrati imaju slična gledišta o ekonomskim i socijalnim pitanjima, ali tikva puca oko velikih investicija, počev od superbrzog vlaka Lyon-Torino, oko sigurnosti, a ostaje i dubok talog međusobnih uvreda, osobito onih utemeljenih: da su Zvjezdice nekompetentne a da su demokrati avanturisti (osobito pod Renzijem). I Zvjezdice i Zingaretti morali bi u vladi pretrpjeti Renzijeve suradnike okrivljene zbog korupcije i nepotizma.

3. Obnova dosadašnje koalicije, uz uvjet Zvjezdica da Salvini ne bude u vladi. Nemoguće? Nikad ne reci: nikad. A pogotovo u Italiji.