Građani Barcelone opet na ulicama 'Želimo praznik za sve Katalonce i za cijelu Kataloniju'

Autor:

11.09.2018.

September 10, 2018 - Catalan nationalists wave their flags during a pro-independence torch procession on Catalonia's National Day eve, Image: 386160915, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Barcelona, Katalonija (10.09.2018.)

Na ulice katalonskih gradova izašli su deseci tisuća stanovnika slaveći Nacionalni praznik, “La Diada”.

Uistinu se slavi poraz jer je 11. rujna 1714. godina kralj Filip V pobijedio katalonske trupe (sadašnji španjolski kralj je Filip VI, a Katalonija je s njim u oštrom sukobu). Diada je od 2012. godine postala mjestom otvorenog izražavanja želje Katalonije na neovisnošću koja nije ugašena još od 1714. godine.

No, ključni problem leži u činjenici da ne postoji jedinstvo stanovnika: prema posljednjim anketama 46,7 posto Katalonaca želi neovisnu državu, a 44,9 se tomu protivi. Riječ je o više nego jasnoj pat poziciji što ide na ruku vlastima u Madridu.

Katalonski predsjednik Quim Torra, zagovornik odcjepljenja, u ponedjeljak navečer je izjavio kako se regionalna vlada “obvezala stvoriti republiku. S nadom u dane koji će doći, te uz svu srčanost, želim vam sretnu Diadu. Živjela slobodna Katalonija”.

S druge se strane oglasila Inés Arrimadas García, liderica stranke Građani u Kataloniji koja je rekla kako danas “više od pola Katalonije ne može ništa slaviti. Želimo Diadu za sve Katalonce, za cijelu Kataloniju, ne samo za pola Katalonaca”.

Građani su stranka koja je nastala 2005. godine upravo u Kataloniji i ondje je najjača politička opcija. Ostale stranke koje se protive neovisnosti druge najbogatije španjolske regije (ostvaruje 19 posto BDP-a), a govorimo o socijalistima i pučanima, nisu dovoljno snažne u toj regiji pa zbog toga vladu formiraju secesionističke stranke.

Među kojima postoji konkurencija, ali za sada su sve ujedinjene oko zajedničkog cilja: neovisne Republike Katalonije. Oril Bartomeus, profesor politike na Neovisnom sveučilištu u Barceloni, rekao je za AFP kako je cilj separatista ispuniti ulice velikim brojem ljudi i tako pokazati da su najorganiziranija politička snaga “iako nemaju jasnu poruku”.

Jer, dio njih, okupljen oko Torre, spreman je na koncilijantniji pristup prema vladi u Madridu dok skupina oko stranke ERC smatra da više nema razloga za oklijevanje i da treba krenuti u sukob sa središnjom vladom Kraljevine Španjolske. Sadašnji premijer, socijalist Pedro Sanchez, predložio je referendum na kojem bi se odlučivalo o višoj razini autonomije Katalonije što nije naišlo na pozitivan prijem u Barceloni, ali je Torra rekao da treba nastaviti dijalog s Madridom.

Diada je za katalonsku vladu priprema za obilježavanje godišnjice referenduma 1. listopada. Katalonska vlada, Generalitat, organizirao je prošle godine referendum iako je to Madrid zabranio jer se protivi ustavu prema kojem su dozvoljeni referendumi samo na razini Kraljevine. Došlo je do grube policijske akcije protiv glasača, da bi u konačnici referendum bio proglašen nevažećim, tadašnji je predsjednik Katalonije Carles Puigdemont proglasio neovisnost pa ju suspendirao i na kraju je završio u egzilu u Belgiji, dok je dio njegovih ministara i čelnika drugih secesionističkih stranaka uhićen i čeka suđenje. U ovom trenutku Katalonija nema podršku unutar EU u ostvarivanju neovisnosti, ali s mogućom promjenom odnosa snaga u Europskom parlamentu nisu isključena iznenađenja.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version