Hoće li rumunjsko predsjedanje Europskom unijom započeti kaosom?

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

06.12.2018.

Romanian Prime Minister Viorica Dancila attends a vote of confidence at the Parliament in Bucharest, Romania January 29, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA. - RC1261C40B30
Inquam Photos/Octav Ganea / REUTERS

Rumunjska premijerka Viorica Dancila

Bio je ovo gotovo nadrealan tjedan za rumunjsku vladu. Dok su državni dužnosnici bili u Bruxellesu kako bi dogovorili detalje oko predstojećeg predsjedanja Vijećem Europske unije, politička oporba u Donjem domu parlamenta u Bukureštu uspjela je 'srušiti vladajuću koaliciju'.

Predstavnici oporbe priopćili su da je srušena vladajuća većina socijaldemokrata i liberala u parlamentu te da će njihova nova većina preuzeti vlast. 

Dogodilo se to nakon što je Nacionalna liberalna stranka (PNL) , opozicijska stranka povezana s europskim pučanima, zatražila od socijaldemokratskog čelnika Livia Dragnea da istupi s dužnosti predsjednika Donjeg doma parlamenta. Također, zahtijevali su i da Florin Iordache, član njegove stranke, ponudi ostavku na funkciju njegovog zamjenika.

Dokaz promjene ravnoteže vlasti u Donjem domu parlamenta bila je odluka bivšeg rumunjskog premijera Victora Ponta da socijaldemokratima okrene leđa i pridruži se oporbi. Njegova se stranka priključila PNL-u, ekstremno desnoj inicijativi Narodni pokret kojega je osnovao bivši rumunjski predsjednik Traian Băsescu.

- Većina je slomljena – izjavila je predsjednica stranke PNL Raluca Turcan.

- Danas smo vidjeli da bivša većina više ne postoji – dodao je Dan Barna, čelnik stranke Spasimo Rumunjsku.

Sjednica se ubrzo pretvorila u kaos. S obzirom na to da sustav elektronskog glasovanja navodno nije radio, zastupnici su glasali podizanjem ruku. Oporba je proglasila pobjedu, dok su zastupnici socijaldemokrata tvrdili da glasovanje nije važeće zato što nije postojao potreban kvorum.

Međutim, video snimka glasovanja na sjednici dokazala je da je postojao dovoljan broj zastupnika. Opozicija trenutno priprema pokretanje postupka glasanja o povjerenju vladi koje se predviđa za sljedeći tjedan. 

Novinar Euractiva upitao je predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera je li svjestan situacije te je li zabrinut za rumunjsko predsjedništvo koje počinje 1. siječnja.

Juncker je odgovorio da je o tom problemu već razgovarao s rumunjskom premijerkom Vioricom Dăncilom, koja je stajala pored njega, ali je rekao da stvarnost nije tako dramatična kao što se čini. Prema njegovim riječima bitno je razlikovati Donji dom rumunjskog parlamenta od onog važnijeg - Senata.

Za pokretanje postupka za glasanje o povjerenju vladi potrebna je suglasnost oba doma, a većina zastupnika u Senatu još uvijek podupire trenutnu vladu. Juncker je naglasio da što više Rumunjska bude napredovala prema vladavini prava i borbi protiv korupcije, to će lakše biti njezino predsjedanje Europskom unijom.

- Imamo podršku u parlamentu Rumunjske i nemamo nikakve emocije vezane uz glasovanje o povjerenju - rekla je Dăncilă na upit novinara.

Novinar Euractiva razgovarao je s čelnikom stranke Spasimo Rumunjsku Danom Barnom, koji je rekao kako će glasovanje o povjerenju biti održano u ponedjeljak ili utorak, dodajući kako bi se u međuvremenu i ravnoteža snaga u Senatu mogla pomaknuti.

Tijekom rumunjskog predsjedanja, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo napustiti Europsku uniju 29. ožujka, dok će se u svibnju održati izbori za Europski parlament. Susret europskih državnika održat će se u rumunjskom gradu Sibiu 9. svibnja. Na tom bi se summitu moglo odgovoriti na pitanje ima li Europska unija doista volju za preživljavanjem te ima li dovoljno ambicije za provođenje reformi.

Međutim, jasno je da je Komisiji u interesu da predsjedanje Europskom unijom prođe glatko, kako bi se Junckeru povećale šanse da njegova politička ostavština jednoga dana bude percipirana kao pozitivna.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version