Hoće li se na sastanku Macrona i Putina, samo nekoliko dana prije summita G7, pronaći rješenje za ukrajinsku krizu?

Autor:

  • Tea Trubić

19.08.2019.

Russian President Vladimir Putin shakes hands with French President Emmanuel Macron during a meeting on the sidelines of the G20 summit in Osaka, Japan June 28, 2019. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC1169460D30
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / REUTERS

Pozivnica za službeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina (lijevo) Parizu dio je šire francuske diplomatske strategije da svima ostavljaju otvorena vrata za suradnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sa svojim kolegom Emmanuelom Macronom u njegovom ljetnikovcu na jugu Francuske samo nekoliko dana prije summita G7, koji će se također održati u Francuskoj.

Unatoč tome što Elizejska palača informacije o sastanku javnosti daje na kapaljku, javno je istupila opovrgnuvši nagađanja da je Macron svog ruskog kolegu pozvao u pokušaju da posreduje u odnosima SAD-a i Rusije, za što ga je na Twitteru optužio američki predsjednik Donald Trump.

Također, odbačena su i nagađanja da je Putinov službeni posjet Francuskoj samo nekoliko dana prije nego što će se tamo držati summit G7, iz kojeg je Rusija izbačena 2014. godine zbog aneksije Krima, biti svojevrsni nagovještaj da će grupacija najrazvijenijih država na svijetu biti spremna Putinu dati novu šansu.

No, svejedno se mogu razaznati obrisi sastanka dvaju moćnika. Macron, prije svega, želi cijelom svijetu pokazati da njegova Francuska vanjsku politiku kreira proaktivno i inkluzivno, a da je njegova administracija svima sprema ponuditi ruku suradnje, pa čak i najkontroverznijim globalnim liderima.

Macron tako i Europskoj uniji želi poslati jasnu poruku da je spreman preuzeti kormilo Angele Merkel, nakon što njemačka kancelarka završi svoju bogatu karijeru.

Pitanje Ukrajine, odnosa Kijeva i Moskve te Sporazuma iz Minska potpisanog 2015. godine bit će na samome vrhu njihovog dnevnog reda. Od kada je 2014. godine, zbog aneksije Krima, G8 izbacio Rusiju iz svog sastava (i time postao G7), u oružanom sukobu na istoku Ukrajine život je izgubilo više od 13.000 ljudi. Pet godina nakon države moraju pronaći način da dogovore mir, a Macron u svakom slučaju želi igrati ključnu ulogu u bilateralnim odnosima istočnih država.

Ukrajina je nedavno izabrala novog predsjednika Voldomira Zelenskog, koji za razliku od svog prethodnika Kremlju šalje pomirljivije poruke. Macron će, sasvim sigurno, apelirati na Putina da s novim kolegom sjedne za stol i pokuša pronaći kompromisno rješenje kojim bi se obustavilo krvoproliće u Donbasu.

Iranski nuklearni sporazum i Putinova podrška režimu Bašara al-Asada također će biti tema današnjeg sastanka. S obzirom na to da su Francuska i Rusija potpisnice sporazuma potpisanog 2015. godine, iz kojeg se SAD povukao, a čije odredbe Teheran otvoreno krši (ali tek nakon što su mu vraćene američke sankcije), pokušaj očuvanja nuklearnog dogovora svjetskih sila malo je kada bio veći prioritet Pariza i Moskve. S druge strane, Macron će apelirati na Putina da izvrši pritisak na svog saveznika Bašara al-Asada da obustavi napad na grad Idlib koji je trenutno pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Hoće li rezultat njihovog susreta u predsjedničkoj rezidenciji na francuskoj rivijeri biti opipljiv široj globalnoj javnosti, tek ćemo vidjeti. No, jedno je sigurno. Putin je u Francusku došao zato što ionako nema što izgubiti. Ključni pijun u ostvarenju njegovih vanjskopolitičkih interesa trenutno se bori za reizbor i ostanak u Bijeloj kući. Iako je vrlo izvjesno da će Donald Trump boravak u Washingtonu produljiti za još četiri godine, Putin za svaki slučaj želi pronaći nove saveznike, a u Macronu, sasvim sigurno, vidi budućeg lidera najvećeg trgovinskog bloka na svijetu koji se nalazi na zapadnoj granici nekadašnjeg carstva.