Hrvatski ministar očekuje uređeni Brexit unatoč tome što se u Londonu nastavlja proceduralna bitka

Autor:

  • Tea Trubić

04.09.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson, Chancellor of the Duchy of Lancaster Michael Gove (L), and leader of the House of Commons Jacob Rees-Mogg (R) attend in the House of Commons in London, Britain September 3, 2019. ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
©UK Parliament/Jessica Taylor / VIA REUTERS

Boris Johnson sinoć je izgubio radnu većinu u Donjem domu, ali nastavlja proceduralnu bitku s opozicijom u želji da 31. listopada državu izvede iz EU 'bez ali i ako'.

U prvoj bitci 'građanskog rata' koji će u Ujedinjenoj Kraljevini trajati do studenog, pobjedu su odnijeli zastupnici Donjega doma, koji su s 328 glasa za i 301 glasa protiv preuzeli kontrolu nad dnevnim redom parlamenta.

Parlamentarci su u svom prvom ofenzivnom potezu, neočekivano ujedinjeni, otvorili put predstavljanju novoga zakonskog prijedloga kojim će pokušati blokirati izlazak iz EU bez sporazuma.

Boris Johnson je noćas, tako, izgubio radnu većinu, i to samo mjesec dana nakon što je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Therese May. Protiv vlastite vlade glasao je 21 torijevac, čime su završili vlastitu političku karijeru i to zbog uvjerenja da je izlazak bez sporazuma najgora moguća opcija za državu. Kao što je i premijer obećao, pobunjenici će po kratkom postupku biti izbačeni iz stranke. Kada su se pridružili oporbi, parlamentom se prolomio spontani aplauz kojim su zastupnici opozicije pohvalili njihovu hrabrost. Osim Philipa Hammonda, bivšeg ministra financija, među izbačenim članovima Konzervativne stranke našao se i unuk Winstona Churchila, što je naprosto šokiralo Britance. Ako uistinu dođe do prijevremenih izbora sredinom listopada, postavlja se pitanje tko će May i njezine ministre staviti na listu da se natječu za još jedan mandat u Donjem domu. Teoretski, oni se mogu pridružiti rastućoj grupaciji odbjeglih koji su se okupili u stranci Change UK ili kandidirati kao nezavisni zastupnici u svojim izbornim jedinicama, ali njihova sudbina još uvijek je nepoznata.

Nova bitka u Westminsteru

Danas će se u Westminsteru odigrati nova bitka, čiji će ishod biti još neizvjesniji. Johnson je u sinoćnjem obraćanju nakon poražavajućeg rezultata glasanja najavio da je spreman raspisati prijevremene izbore te je pozvao lidera opozicije Jeremyja Corbyna da mu se pridruži. Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina parlamenta, tako da to Johnson ne može učiniti bez podrške s druge strane Donjeg doma.

Oporba je svjesna činjenice da se bez njihove suglasnosti izbori ne mogu raspisati, stoga to pitanje koriste kao političku uteg u pregovorima za zakonski prijedlog kojim bi se spriječio izlazak bez Sporazuma. Ukratko, opozicija će glasati za prijevremene izbore samo ako im Johnsonovci usvoje zakon kojim će se vladi onemogućiti da ikada izađe iz EU bez sporazuma.

No, s obzirom na to da Johnson ne može formalno raspisati prijevremene izbore bez podrške dvotrećinske većine, a da opozicija ne može progurati zakonski prijedlog bez suradnje s Konzervativnom strankom (koju još uvijek kontrolira Johnson), postavlja se pitanje kako će se u samo nekoliko sati pronaći rješenje tako kompleksnog problema koje bi se sasvim legitimno moglo nazvati pat-pozicijom.

BBC javlja da je Jeremy Corbyn potvrdio da će Laburisti glasati za prijevremene izbore ako se najkasnije do petka usvoji zakonski prijedlog za sprječavanje Brexita bez sporazuma.

Johnson raspisivanje izbora može pokušati postići 'okolnim putem'; preformulacijom parlamentarnog pitanja za kojeg bi bila dovoljna jednostavna većina. No, s obzirom na to da je noćas izgubio i jednostavnu većinu (50 plus jedan glas), nije izgledno da će se ohrabriti i posegnuti za tom metodom, osobito ako se u obzir uzme da bi onda takav prijedlog bio podložan amandmanima oporbe.

'As u rukavu'

Još jedan 'as u rukavu' Borisa Johnsona, kojeg se sigurno neće libiti iskoristiti, je činjenica da vlada sama odlučuje kada će se izbori održati, čime ih može iskoristiti kao oružje protiv opozicije. Premijer je najavio da bi se, u tom slučaju, prijevremeni izbori održali 15. listopada; dan nakon kraljičina govora, i samo dva dana prije summita Europskoga vijeća. U teoriji, time bi se novi premijer (Boris Johnson i dalje ima najviše šanse ostati na čelu vlade, ali mu je suspenzija parlamenta narušila rejting) samo dan nakon dobivanja mandata od kraljice Elizabete II zaputio u Bruxelles tražiti bolje uvjete. Druga mogućnost je da izbore održi u studenom, nakon što ostane na čelu izvršne vlasti, presretne zakonski prijedlog britanskog parlamenta o blokadi Brexita bez sporazuma (tj da ga odluči ne odnijeti kraljici na potpisivanje) i silom izvuče Ujedinjenu Kraljevinu bez sporazuma iz EU. Ta mogućnost još uvijek postoji, i Johnson je nje vrlo svjestan.

Europska unija likuje. Nova britanska vlada koja je najavljivala politiku čvrste ruke gubi kontrolu nad situacijom i brže od one prethodne. Europsko vijeće i dalje odlučno odbija bilo kakvu mogućnost ponovnog otvaranja pregovora i narušavanja interesa Republike Irske iza koje jedinstveno stoji. Bez realnog i alternativnog prijedloga za rješavanje pitanja irske granice, onog koje bi Dublinu bilo prihvatljivo, EU neće niti razmotriti zahtjev Borisa Johnsona.

Iako je vrijednost funte skočila onoga trenutka kada se u Donjem domu zaorio rezultat glasanja, Europska komisija izdala je upozorenje da je rizik za Brexit bez sporazuma povećan te je pozvala sve članice EU da se osiguraju na posljedice takvog ishoda. Komisija je pritom članicama naglasila da ne računaju na to da će ovoga puta Europsko vijeće odobriti novu odgodu Brexita, čak i u slučaju da Donji dom parlamenta ovih dana to zatraži.

- Do roka 31. listopada je ostalo još malo vremena, a politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećala je rizik da će tada doći do izlaska bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za Brexit bez sporazuma – stoji u priopćenju.

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier i sam je potvrdio da očekuje izlazak Ujedinjene Kraljevine bez sporazuma.

Ako je suditi po novostima koje pristižu iz britanske vlade, na Brexit bez sporazuma se priprema i Ujedinjena Kraljevina. Ministar financija Sajid Javid ovih je dana povećao proračun za taj scenarij za čak 2 milijarde funti. Proračun za Brexit bez sporazuma trenutno iznosi 8,3 milijardi funti, ali UNCTAD procjenjuje da će trošak takvog ishoda biti 14 milijardi eura.

Više od tri godine nakon što su Britanci referendumom odlučili izaći iz Europske unije, ishod Brexita neizvjesniji je nego ikad prije. Samo 57 dana prije trećeg datuma Brexita, i dalje su sve opcije (teoretski) moguće. Iako je Brexit bez sporazuma i dalje najizgledniji scenarij, britanska vlada i dalje može tražiti novu odgodu Brexita ili odustati od izlaska iz EU.

Škotski sud proglasio legalnom suspenziju britanskog parlamenta

Najviši građanski sud Škotske u srijedu je legalnom proglasio odluku premijera Borisa Johnsona da kasnije ovoga mjeseca suspendira britanski parlament do samo dva tjedna prije nego Britanija napusti Europsku uniju rekavši kako to nije pitanje o kojem treba odlučivati sudac.

Sudac Raymond Doherty je odbacio tužbu 75 proeuropskih parlamentaraca o blokiranju suspenzije, koje protivnici kritiziraju kao potez šefa vlade kako bi ih spriječio da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

"Moje stajalište je da nije bilo kršenja zakona", izjavio je sudac Doherty.

Suspenzija parlamenta "potpada u područje politike i odlučivanja, koja se ne može procijeniti pravnim kriterijima, već samo političkim presudama", istaknuo je u presudi i ocijenio da je odluka na parlamentu ili na biračkom tijelu.

Johnson je pokrenuo živu polemiku, prošlog tjedan kada je odlučio suspendirati parlament tijekom pet tjedna do 14. listopada, samo dva tjedna prije predviđenog datuma za Brexit.

Pravosudne odluke u dvama sličnim tužbama trebaju biti donesene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(HINA)

 

Što znače izbori 2 tjedna prije Brexita?

Jednostavno – kaos. Osim turbulencija na financijskom tržištu i pada vrijednosti funte, predizborna kampanja i pitanje Brexita u potpunosti bi zasjenilo ostala društvena pitanja, kojima će se ta vlada trebati baviti nakon studenog. Ni tri godine nakon referenduma građani nisu pronašli odgovor na pitanje kako izaći iz ovog kaosa, ili što točno žele od Brexita. I tri godine nakon, polovica građana želi odustati od Brexita, polovica se i dalje bori za poštivanje ishoda prvog referenduma. Politička neizvjesnost i otvoreno kršenje demokratskih procedura toliko je podijelilo Britance da su građani trenutno nadomak eskalacije nasilja na ulicama gradova.

Ministar Grlić Radman o Brexitu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu da unatoč 'kaotičnoj situaciji' u Britaniji ipak očekuje uređeni Brexit.

- Svakako da ova kaotična situacija u Britaniji nije dobra i nama je jako žao zbog toga - kazao je Grlić Radman novinarima prije sastanka užeg kabineta vlade.

- Ja ipak očekujem uređeni Brexit, da će sve biti u redu i da nas to neće opterećivati - dodao je.

Ministar nije odgovorio na pitanje priprema li se Hrvatska za tvrdi Brexit.

- Mi se pripremamo za naše predsjedanje - kazao je šef diplomacije.

Hrvatska će 1. siječnja preuzeti polugodišnje predsjedanje Europskom unijom. Zahvaljujući prihvaćanju prijedloga Donjeg doma, protivnici Borisa Johnsona moći će u srijedu predstaviti nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana.

U takvom raspletu događaja Britanija bi iz EU-a izašla za hrvatskog predsjedanja.