Irska je spremna razmotriti kompromisno rješenje za granično pitanje

Autor:

06.11.2018.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Theresa May is seen after the ASEM leaders group photo opportunity during a summit in Brussels, Belgium October 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/File Photo
Toby Melville / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Irska je spremna razmotriti preispitivanje zaštitnog mehanizma popularno zvanog 'backstop', zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena i nakon Brexita, ali samo pod uvjetom da se pritom ne omogući jednostrana odluka o njegovu ukidanju, rekao je irski premijer Leo Vardakar.

Obje su strane dale do znanja da je postignut napredak u pregovorima o carinskom režimu na irskoj granici, naglasivši pritom da još uvijek postoje razlike u stajalištima u pogledu toga koliko dugo bi taj zaštitni mehanizam trebao biti na snazi.

Britanska premijerka Theresa May spomenula je mogućnost preispitivanja tog zaštitnog mehanizma u telefonskom razgovoru s Vardakarom, kojeg je zatražila kako bi irskog premijera upoznala sa stanjem pregovora, priopćila je u ponedjeljak vlada Republike Irske.

- Premijer je izrazio spremnost razmotriti prijedloge za preispitivanjem mehanizma, ali samo pod uvjetom da bude u potpunosti onemogućeno jednostrano ukidanje odluke o tom zaštitnom mehanizmu - navodi se u priopćenju.

Vlada Republike Irske je pritom podsjetila na prethodna obećanja da se zaštitni mehanizam mora primjenjivati dok se alternativno rješenje ne dogovori te u slučaju da se ono uopće ne uspije dogovoriti.

May je naglasila svome irskome kolegi da će morati postojati mehanizam putem kojeg bi se 'backstop' mogao privesti kraju.

Britanski časopis Daily Telegraph objavio je da je ministar za Brexit Dominic Raab privatno zatražio da se Ujedinjeno Kraljevstvo (a time i Sjeverna Irska) može povući iz 'backstopa' već nakon tri mjeseca.

Vardakar je novinarima rekao da toliko kratak vijek trajanja kompromisnog rješenja ne bi vrijedio ni papira na kojem bi bio napisan.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney ranije je rekao da ni Irska ni Europska unija nikada ne bi bili spremni potpisati dogovor koji bi mogao biti jednostrano raskinut.

Prema izvorima iz Bruxellesa, zadnji prijedlog rješenja graničnog pitanja predviđa da bi cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji s Europskom unijom, baš onako kako je to London tražio. Tako bi i Sjeverna Irska također ostala u carinskoj uniji, što je Unija cijelo vrijeme željela osigurati. No, još uvijek je potrebno dogovoriti uvjete i vijek takvog režima, zato što Ujedinjeno Kraljevstvo pod svaku cijenu želi vremenski ograničiti takav 'backstop', dok Europska unija smatra da bi kratkoća njegova trajanja u konačnici poništila njegov smisao.

Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije, rekao je da dogovor još nije postignut.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version