Ishod Brexita još uvijek neizvjesan, a prašinu je podigla prepiska koja dokazuje da vlada računa na propast pregovora

Autor:

  • Tea Trubić Macan

09.10.2019.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London, Britain, October 3, 2019. REUTERS/Henry Nicholls - RC132FBEEBE0/File Photo
Henry Nicholls / REUTERS

Boris Johnson (na slici) tvrdi da neće prekršiti zakon koji ga prisiljava da traži novu odgodu Brexita, a da će zemlju pod svaku cijenu 31. listopada izvesti iz EU; nikome nije jasno kako to pravno namjerava napraviti.

Neovisno o ishodu summita Europskog vijeća, britanska vlada planira 19. listopada (subota) sazvati izvanrednu sjednicu Donjeg doma parlamenta; četvrtu subotnju sjednicu u modernoj povijesti Ujedinjene Kraljevine.

Od Brexita nas dijeli samo 22 dana, a njegova sudbina još uvijek je vrlo neizvjesna.

Zastupnici Donjega doma su sredinom rujna, prije nenadane suspenzije parlamenta, po brzom postupku donijeli Bennov zakon kojim su Johnsona primorali da zatraži novu odgodu izlaska iz Europske unije ako na summitu Europskog vijeća ne ispregovara bolje uvjete Sporazuma o Brexitu. Britanski premijer svejedno tvrdi da će poštivajući Bennov zakon 31. listopada okončati sagu o Brexitu, neovisno o uvjetima koje uspije dogovoriti. Ni najvećim stručnjacima britanskog ustavnog prava nije jasno kako to planira učiniti, ali svi računaju na još jedan prljavi potez Johnsonove sive eminencije Dominica Cummingsa.

Johnson, sasvim sigurno, i dalje računa na to da će se Europska unija u zadnjem času predomisliti i uplašiti Brexita bez sporazuma do te mjere, da će u foto finišu doći u Downing street i na pladnju ponuditi bolje uvjete te da će BoJo-a, kako ga od milja zovu, pamtiti kao nacionalnog heroja.

Unatoč tome što se pregovori o Brexitu odvijaju gotovo svakodnevno od kad se predsjednik Komisije na odlasku Jean-Claude Juncker susreo s Borisom Johnsonom na radnom ručku u Luksemburgu prije nekoliko tjedana, prema posljednjim informacijama došlo je do zastoja.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay je početkom tjedna apelirao na Bruxelles da intenziviraju pokušaj pronalaska rješenja uoči summita Europskog vijeća koji će se održati 17. listopada. No, nije naišao na interes u EU. Prema izjavama europskih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni, Angela Merkel je svog britanskog kolegu telefonski upozorila da ne računa na novi sporazum, čak i nakon što je Johnson prošloga tjedna konačno objavio svoj prijedlog rješenja irske granice nakon Brexita.

 

U javnost je iscurila i prepiska, objavljena u britanskom časopisu The Spectator, u kojoj nepoznati član britanske vlade (sumnja se na Dominica Cummingsa, glavnog savjetnika i političkog stratega) očekuje da će Bruxelles odbiti prijedlog.

- Pregovori o Brexitu će najvjerojatnije biti završeni već ovoga tjedna. Varadkar ne želi pregovarati. Bio je zainteresiran samo kada se glasalo o Bennovom zakonu i kad je mislio da ćemo birati između 'novog sporazuma i izlasku bez sporazuma' – piše u objavljenoj prepisci britanskih vladinih dužnosnika.

- Kako stvari stoje, Dublin neće napraviti ništa u nadi da ćemo im ponuditi više, a onda će krajem tjedna reći 'OK, hajdemo ostaviti Sjevernu Irsku u zaštitnom mehanizmu s vremenskim ograničenjem', mi ćemo reći ne i to će biti kraj cijele priče – stoji u nastavku, uz zaključak da Irska i Bruxelles slušaju one ljude koji su izgubili referendum, a ne one koji su na njemu pobijedili.

- Ako želimo marginalizirati stranku Brexit, morat ćemo svom izbornom tijelu narednih dana pokazati da smo spremni zasukati rukave i izvesti državu iz EU. Ne smijemo blefirati, moramo naučiti iz grešaka May i Hammonda. Oni koji su progurali Bennov sporazum željeli su sabotirati Sporazum Therese May, a kao rezultat toga mi bismo mogli profitirati ako uspijemo ujediniti tvrdolinijaše sa strujom koja je spremna na Brexit bez sporazuma. Povijest je prepuna takvih ironija i tragedija – piše u zaključku prepiske koja je podigla puno prašine u Ujedinjenoj Kraljevini.

London je danas posjetio i David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta, koji je na svom službenom Twitter profilu objavio da pregovori još uvijek ne postoje.