Italija predstavila "bonuse za odmore" kako bi pomogla pogođenom turističkom sektoru

Autor:

19.06.2020.

A picture taken on June 9, 2020 shows the Santa Maria Assunta cathedral of Cremona and its bell tower on June 9, 2020. - Stradivarius' homeland, the Italian city of Cremona, has become a laboratory for luthiers from all over the world : working in the tradition of the great masters, they try to resist despite a shrinking market and fierce Chinese competition. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Miguel MEDINA / AFP

Grad Cremona u Italiji

Italija je predstavila detalje nove sheme "bonusa za odmor" po kojoj će svako kućanstvo s niskim prihodima dobiti do 500 eura, kako bi se pomoglo oporavku posrnulog turističkog sektora.

Vlada je priopćila da izdvaja 2,4 milijarde eura za kućanstva koja zarađuju manje od 40 tisuća eura godišnje, kako bi dobila financijski poticaj za provođenje odmora u Italiji, a ne u inozemstvu.

Porezna uprava je objavila da će bonusi iznositi 150 eura za samce, 300 eura za parove te 500 eura za obitelji s tri ili više člana.

Bonus se može iskoristiti za plaćanje smještaja za odmor u Italiji između 1. srpnja i 31. prosinca ove godine.

Moguće je dobiti popust od 80 posto na cijenu hotelske sobe, noćenja s doručkom ili apartmana s prehranom u vlastitom aranžmanu, a mogu se zatražiti i druge poreze olakšice.

Turizam čini oko 13 posto talijanskog bruto domaćeg proizvoda, a zbog pandemije koronavirusa iznimno je pogođen te su stručnjaci prognozirali smanjenje prihoda od čak 3,2 milijarde eura ovog ljeta u odnosu na prošlo.

Italija je 3. lipnja ponovno otvorila svoje granice za turiste iz Europske unije i zemalja Schengena.