Italija prvi put u povijesti o sudbini buduće vlade odlučila preko računalne platforme: Pet Zvjezdica pristalo na vladu s Demokratskom strankom

Autor:

03.09.2019.

5-Star Movement leader Luigi di Maio speaks to the media after consultations with Italian President Sergio Mattarella in Rome, Italy, August 22, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Glasati može svaki od 115.372 članova PoKreta 5 zvjezdica upisanih prije najmanje šest mjeseci, Na slici politički vođa pokreta Luigi Di Maio

Prvi put u povijesti predstavničke parlamentarne demokracije sudbina neke vlade ovisila je o elektronskom glasanju.

Prvi put u povijesti predstavničke parlamentarne demokracije sudbina neke vlade ovisi o elektronskom glasanju. Talijanski PoKret 5 zvjezdica u utorak je od 9 do 18 sati glasao preko privatne informatičke platforme Rousseau sa “da” ili “ne” o upitu: “Jesi li suglasan/suglasna da PoKret 5 zvjezdica pokrene vladu, zajedno s Demokratskom strankom, kojoj će predsjednik biti Giuseppe Conte?” Glasati može svaki od 115.372 članova upisanih prije najmanje šest mjeseci.

Od 79.634 člana koji su sudjelovali u glasanju, njih 79,3 posto se izjasnilo za koaliciju s PD-om, dok je 20,7 posto bilo protiv, kazao je novinarima predsjednik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio.

Podsjetimo: Conte je već primio mandat od Sergia Mattarelle, predsjednika Talijanske Republike. Na temelju indicija koje su mu dale Zvjezdice (kroz 20 “neodstupnih” točaka njihova političkog vođe Luigija Di Maia) odnosno demokrati (kroz 10 načelnih točaka njihova tajnika Nicole Zingarettija) Conte je do sitnih današnjih sati sastavljao program koji bi danas članovi PoKreta morati moći pročitati prije izjašnjavanja (a valjda i mi ostali). Conte je već najavio da će zatim razgovarati o sastavu vlade koji kani najkasnije u srijedu podnijeti sve nestrpljivijem Mattarelli. Glasanja o povjerenju u parlamentarnim domovima mogla bi biti u četvrtak i petak. To sve predviđa Ustav Talijanske Republike.

Nije predvidio da unutar tog procesa, pošto je mandat već povjeren, još jednom sama arbitrira jedna od stranaka koje su prethodno u konsultacijama predsjednika Republike s njihovim parlamentarnim prvacima pristale ući u vladu.

Doduše demokratski i tehnološki suvremeno, elektronskim glasanjem. Tako je proces razrješavanja talijanske vladine krize ušao u jednu dosad nepoznatu fazu, koju ovdje zovu “U očekivanju Rousseaua”.

Casaleggio Associati, tvrtka u vlasništvu Davidea Casaleggia čiji je otac bio suosnivač Zvjezdica zajedno s komičarem Beppeom Grillom, tvrdi da je uklonila sve “bube” koje su prethodno omogućavale da ista osoba glasa više puta, odnosno da se uhakira nečiji vanjski sadržaj, možda trolovski. Casaleggio odbacuje optužbe da manipulira Rousseauom kojemu je predsjednik.