Izbori koje uspoređuju s 'tektonskim poremećajem' simbol su vapaja za promjenom smjera irske politike

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.02.2020.

Pedestrians walk past campaign posters featuring Sinn Fein President Mary Lou McDonald and also Ireland's Prime Minister and leader of the Fine Gael party, Leo Varadkar as they walk along a street in Dublin on February 7, 2020, on the eve of the country's General Election. - Ireland on Friday entered the final day of campaigning before this weekend's election, as polls predicted a historic three-way fight for control of the next government. Prime Minister Leo Varadkar, of the Fine Gael party, was canvassing in the western town of Ennis while Fianna Fail leader Micheal Martin was in his home city of Cork, in the south. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Ben STANSALL / AFP

Kampanja za parlamentarne izbore u Irskoj

- Dvostranački sustav više ne postoji; poslali smo ga u ropotarnicu povijesti – oduševljeno je u svom pobjedničkom govoru zaključila Mary Lou McDonald, čelnica stranke Sinn Féin, nakon proglašenja službenih rezultata irskih parlamentarnih izbora koje svjetski mediji opisuju “tektonskim poremećajem”.

Naime, ovo je bio prvi put u povijesti Irske da je najveći postotak glasova na parlamentarnim izborima osvojila “treća” politička opcija, dok su dominantne stranke desnoga centra Fine Gael i Fianna Fáil, koje su se od 1920. godine periodično izmjenjivale na vlasti, ostale na drugom tj. trećem mjestu. Nevjerojatnom obratu u Irskoj dodatnu dimenziju daje i činjenica da je Sinn Féin pars non grata Republike zato što je stranka svojedobno koketirala s nacionalističkim militarizmom grupacije IRA-e tijekom tri desetljeća perioda tzv. “Troublesa” u kojem je život izgubilo više od 3,500 ljudi.

Koliko je stranka kontroverzna govori u prilog i činjenica da je nacionalna radiotelevizija 1980-tih godina odbila emitirati govore njihovog jedinog zastupnika u Dáilu, irskom parlamentu. Vodstvo Sinn Féina tvrdi da se stranka proteklih godina udaljila od fokusa na ujedinjenje Irske te da danas predstavlja progresivnu alternativu tradicionalnim strankama desnoga centra.

Premijer Leo Varadkar doživio je veliki poraz na ovim izborima. U maniri irskog Andreja Plenkovića, propustio je svojim sugrađanima približiti uistinu briljantan posao koji je odradio tijekom diplomatskih pregovora oko Brexita. Odnosi Dublina, Belfasta i Londona bili su važni  za samo 1 posto biračkog tijela njegove stranke Fine Gael, dok je s druge strane njihova kampanja bila toliko fokusirana na napade na Sinn Féin, da je biračima nije uspjela ponuditi vlastiti program.

Unatoč tome što je gospodarstvo proteklih godina raslo stopom od čak 6 posto te činjenice da je nezaposlenost bila na rekordno niskoj razini i da se istovremeno smanjivao javni dug, čak dvije trećine ispitanika je samo nekoliko dana prije izbora izjavilo da ne osjeća direktne posljedice ekonomskih reformi vladajuće stranke.

Irska ima najmlađe stanovništvo i najbrže rastuću ekonomiju u EU, a tradicionalne stranke desnoga centra nisu pravovremeno prilagodile infrastrukturu, javne usluge i stambeno zbrinjavanje novim okolnostima, zbog čega su izgubile podršku velikog broja mladih glasača. Sinn Féin svoj povijesni uspjeh uvelike može zahvaliti upravo glasačkom korpusu mlađem od 35 godina koji je bio spreman glasati prema društvenim problemima, a ne po stranačkoj liniji, te koji je dovoljno mlad da se ne sjeća kontroverzi uz koje se stranka veže.

- Ljudima je dosta razgovora o prošlosti: tijekom kampanje smo se uvjerili da žele razgovarati o budućnosti – kazala je McDonald, pokušavši se time udaljiti od poveznica s militantnom skupinom IRA.

Upravo je ambiciozan plan za stambeno zbrinjavanje Iraca, najveći paket takvih mjera u povijesti države, zasjenio problematičnu povijest te kontroverzne stranke. Pitanje ujedinjenja Irske je tijekom kampanje palo u drugi plan, ali je konačan rezultat parlamentarnih izbora dolilo ulje na vatru nagađanjima da će se na tom otoku u bliskoj budućnosti organizirati referendum, što bi mogao biti još jedan u nizu problema vladi Borisa Johnsona.

Ovi su izbori bili simbol vapaja za promjenom smjera irske politike. No, unatoč tome što su građani odabrali stranku koja predstavlja najradikalniji odmak od dosadašnje tradicije desnoga centra, još uvijek je rano govoriti o europskom trendu podjele na ljevicu i desnicu. S obzirom na gotovo nepostojeći koalicijski potencijal Sinn Féina, još uvijek nije izgledno da će ući u vladajuću većinu.

Iako je čelnica stranke izjavila da pod svaku cijenu planira biti dio nove vlade, parlamentarna matematika nije na njihovoj strani. Parlament je trenutno toliko fragmentiran da niti jedna od opcija neće uspjeti jednostavno doći do 80 mandata koliko je potrebno za formiranje vlade. No, brojke sugeriraju da bi Fine Gael, Fianna Fáil i Zeleni mogli biti najbliže manjinskoj i nestabilnoj vladi. Osobito ako im u pomoć priskoče i nezavisni “žetončići” kako bi blokirali Sinn Féin.

Unatoč tome što su čelnici stranaka desnoga centra prije izbora glatko odbili ideju suradnje s “teroristima”, nakon objave konačnih rezultata Sinn Féinu su slali umjerenije poruke. Narednih se tjedana u Dublinu može dogoditi uistinu svašta, pa čak i raspisivanje novih prijevremenih izbora.