Johnson je smijenio sve ministre koji su mu proteklih mjeseci "stali na žulj", otišao i ministar financija Sajid Javid

Autor:

  • Tea Trubić Macan

13.02.2020.

Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives at 10 Downing Street in central London on February 13, 2020. - Britain's prime minister was to revamp his top team on February 13 in his first cabinet reshuffle since taking Britain out of the European Union. (Photo by Isabel Infantes / AFP)
Isabel Infantes / AFP

Britanski premijer Boris Johnson uoči sastanka sa članovima svog kabineta na kojem je restrukturirao vladu

Od Brexita je prošlo nešto manje od dva tjedna, pa je Boris Johnson zaključio da je kucnuo čas za ozbiljniju restrukturu britanske vlade koju mediji u Ujedinjenoj Kraljevini zovu "masakrom na Valentinovo".

- Ujedinjenoj Kraljevini treba novi smijer – objasnio je premijer samo nekoliko trenutaka prije nego što su u Downing street 10 počeli pristizati članovi njegove vlade.

Ministri Julian Smith, Geoffrey Cox, Andrea Leadsom, Esther McVey, George Freeman i Chris Skidmore današnjim su danom završili svoju službu u kraljičinoj vladi Borisa Johnsona.

Njihova su se imena pojavljivala i u većini nagađanja britanskih medija posljednjih dana. Međutim, medije je u potpunosti šokirala iznenadna ostavka Johnsonove "desne ruke" Sajida Javida koji je odlučio samoinicijativno napustiti vladu. On je, naime, pripadao liniji torijevskih tvrdolinijaša koji su među prvima okrenuli leđa Theresi May. Prema navodima novinarske BBC-a Laure Kuenssberg, Johnson je Javidu ostanak na poziciji uvjetovao smjenom svih ministrovih savjetnika, što je Javid glatko odbio učiniti te je sam ponudio ostavku.

- Niti jedan ministar s imalo samopoštovanja nikada ne bi prihvatio takav zahtjev - izjavio je Javid novinarima na izlasku iz Downing streeta.

U ministarstvu financija zamijenit će ga njegov glavni tajnik Rishi Sunak, dok novinar britanskog Telegrapha Gordon Rayner javlja je Johnson Javidu ostavio "otvorena vrata za povratak u vladu".

- Premijerovi prijatelji navode da su Javidu otvorena vrata ako se želi vratiti u kabinet, zato što nikada nije bio problem u njemu, već samo u njegovim savjetnicima. Zaključite iz toga što želite - napisao je Rayner u svom tweetu, aludirajući pritom na nagađanja kako restrukturiranje vlade ne ide po planu jer Johnson nije računao na Javidovu ostavku.

 

Julian Smith, koji je do današnjeg dana obnašao dužnost britanskog državnog tajnika za Sjevernu Irsku, “stao je na žulj” Borisu Johnsonu nakon što je tijekom pregovora o formiranju vlade u Belfastu ponudio ustupak istrage protiv kriminalnih aktivnosti britanskih vojnika u tridesetogodišnjim sukobima u Irskoj, tzv. “Troubles”. Međutim, novinarka televizijske kuće Sky News Tamara Cohen javlja da anonimni izvori iz Downing streeta navode kako je Smith izbačen iz vlade zato što u nekoliko prilika Brexit bez sporazuma nazvao "katastrofom za Sjevernu Irsku".

 

Njegova će smjena, sasvim sigurno, izazvati negativne reakcije u Dublinu i Belfastu zato što je Smith uložio veliki angažman kako bi pronašao kompromisno rješenje za deblokadu parlamenta u Sjevernoj Irskoj.

- Otpuštanje najuspješnijeg državnog tajnika u posljednjem desetljeću simbolizira do koje je mjere Boris Johnson indiferentan prema Sjevernoj Irskoj – izjavio je Colum Eastwood, čelnik lokalnih socijaldemokrata.

 

Geoffrey Cox, jedan od najuglednijih britanskih odvjetnika koji je zbog svoje specifične boje glasa “zaradio” nadimak Torijevski Gandalf, danas je završio mandat na čelu ministarstva pravosuđa.  Prema navodima britanskih medija, Johnson je smijenio Coxa zato što “nije bio timski igrač”, zato što su njegova pravna tumačenja Sporazuma o Brexitu bila protivna službenom stavu Downing streeta.

S obzirom na to da je Cox bio najdugovječniji član britanske konzervativne vlade, Johnson mu je morao ponuditi utješnu nagradu šefa povjerenstva za reformu pravosuđa. S obzirom na to da je taj prijedlog bio ideja sive eminencije britanske vlade Dominica Cummingsa, oporba upozorava da bi Johnson reformom pravosuđa narušio neovisnost suda.

Poziciju u Vladi danas je izgubila i ministrica poduzetništva, energetike i industrije Andrea Leadsom, koja je proteklih mjeseci u nekoliko prilika javno istupila kritizirajući taktiku Borisa Johnsona. Nju će na toj poziciji zamijeniti Alok Sharma, a njegovom je portfelju premijer dodao i organizaciju konferencije COP26 čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena.

Prominentni, ali vrlo kontroverzni ministri, poput ministrice unutarnjih poslova Priti Patel, Michaela Govea i šefa britanske diplomacije Dominica Raaba će, po svemu sudeći, zadržati svoja radna mjesta.

Kao što je primijetio i novinar britanskog časopisa The Sun Tom Newton Dunn, Boris Johnson je smijenio sve one ministre koji su mu se proteklih mjeseci suprotstavili, dok je lojalistima i poslušnicima za nagradu ponudio promaknuće.