Johnson u pismu EU: 'Irski zaštitni mehanizam nam je neprihvatljiv', Tusk: 'Odustajanje od njega ne dolazi u obzir!'

Autor:

  • Tea Trubić

20.08.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks next to Youth Justice Board Adviser Roy Sefa-Attakora during a roundtable on the criminal justice system at 10 Downing Street in London, Britain August 12, 2019. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS
Daniel Leal-Olivas / REUTERS

Spremni smo uložiti sav napor u pronalazak prihvatljivijeg rješenja, ali irski zaštitni mehanizam za nas naprosto nije prihvatljiv, izjavio je Boris Johnson (na slici).

Novi britanski premijer Boris Johnson je jučer europskim liderima uputio službeno pismo u kojem im je sugerirao da se irski zaštitni mehanizam, najproblematičnija točka Sporazuma o Brexitu, zamjeni obećanjem Londona da će se pod svaku cijenu pokušati zaobići uspostava tvrde granice na irskom otoku.

Večer prije sastanka s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom, Johnson je objavio četiri strane dugo službeno pismo u kojem je irski zaštitni mehanizam nazvao 'nedemokratskim instrumentom koji narušava suverenitet Ujedinjene Kraljevine'. Alternativno rješenje koje je Johnson ponudi Bruxellesu, tvrde kritičari, nedovoljno jasno rješava vrlo kompleksno pitanje prirode irske granice.

Johnson je, naime, Europskoj uniji ponudio svojevrsno obećanje da će se pod svaku cijenu pokušati zaobići implementiranje tvrde granice.

 

Pismo

Datum predviđen za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU približava se brzo. Uistinu se nadam da ćemo 31. listopada napustiti Uniju s dogovorom. U ime svoje vlade vam obećanjem da ćemo uložiti svu raspoloživu energiju i predanost u pronalazak kompromisnog rješenja. To je naš apsolutni prioritet.

Imajući to na umu, želio bih vam predstaviti ključne aspekte naše strategije, osobito tzv. Zaštitni mehanizam koji se odnosi na prirodu granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. Prije nego što to učinim, dozvolite mi da vam predstavim tri šire točke.

Irska je naš najbliži susjed s kojim namjeravamo nastaviti jedinstveno blisku suradnju, koju već stoljećima njegujemo zbog povijesnih veza, geografske blizine i slobode kretanja naših građana. I dalje smo predani da s Irskom pronađemo rješenja koja će osigurati i zadržati mir na otoku. Svjesni smo jedinstvenih izazova s kojima se naši susjedi moraju nositi zbog ishoda našeg referenduma o Brexitu, stoga ćemo uložiti sva raspoloživa sredstva u pronalazak graničnog rješenja koje bi bilo prihvatljivo svim stranama.

Sporazum Velikog Petka povijesni je mirovni sporazum te se kao takav mora pod svaku cijenu zaštititi, neovisno o tome hoćemo li u listopadu izaći iz Unije s dogovorom ili bez njega.

Kako bi se izbjegla svaka sumnja, Ujedinjena Kraljevina je i dalje predana očuvanju slobode kretanja naših građana, kao i prednosti koje nudi objedinjeno tržište energetike. Najproblematičniji dio Sporazuma o Brexitu, za nas je pitanje zaštitnog mehanizma, a koliko on nama nije prihvatljiv govori u prilog i činjenica da je zbog njega Donji dom čak tri puta odbio Sporazum o Brexitu.

Irski zaštitni mehanizam je nedemokratsko rješenje koje je protivno suverenitetu Ujedinjene Kraljevine. Njime bi se cijela Kraljevina, možda čak i zauvijek, protiv svoje volje djelomično zadržala u međunarodnom sporazumu i carinskoj uniji iz koje želi izaći. Ta mjera podrazumijeva regulaciju graničnog prijelaza od treće strane, s time da Sporazum o Brexitu ne predviđa jednostrano ukidanje te mjere. Tako se građani Sjeverne Irske i Irske isključuje iz odluke koja za njih ima pravno obvezujuću ulogu. Upravo zato, taj je mehanizam nedemokratski.

Nadalje, mehanizam nije u skladu s odlukom Ujedinjene Kraljevine da bi nakon Brexita dugoročno htjela njegovati kvalitetne odnose s EU. Nakon što izađemo iz EU te nakon perioda tranzicije, izaći ćemo iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. Unatoč tome što ćemo jednostrano zadržati najviše moguće standarde očuvanja okoliša, kvalitete proizvoda i zaštite radničkih prava, u nekim ćemo se instancama razlikovati od regulativa EU. To je cilj odluke donesene na referendumu 2016. godine, i ključni je preduvjet za budućnost naše demokracije. Zaštitni mehanizam suprotan je našim ambicijama, zato što se njime Ujedinjena Kraljevina prisilno zadržava u europskoj carinskoj uniji. Kao što sam i rekao u Donjem domu parlamenta 25. srpnja, ne možemo prihvatiti takvu odredbu jer je smatramo kontraproduktivnom za prirodu budućih odnosa Ujedinjene Kraljevine i EU.

Konačno, smatramo da irski zaštitni mehanizam u opasnost dovodi i ravnotežu koja je postignuta Sporazumom na Veliki petak. Naime, povijesni dogovor u Sjevernoj Irskoj rezultat je iscrpnih pregovora u kojima su bila zastupljena prava i interesi svih grupacija manjina.

Zbog gore navedenih razloga, irski zaštitni mehanizam za nas nije prihvatljivo rješenje i zato nećemo biti spremni prihvatiti Sporazum o Brexitu s tim instrumentom, no smatramo da je još uvijek moguće pronaći alternativu.

Prvo, moramo pod svaku cijenu spriječiti povratak tvrde granice. Moja vlada neće postaviti graničnu infrastrukturu. Dužni smo pronaći fleksibilna i kreativna rješenja koja bi odgovarala posebnostima irskog otoka. Ostalo nam je malo vremena, ali Ujedinjena Kraljevina je spremna na brza rješenja, a nadamo se da će na isto biti spremna i EU. Uvjeren sam da su i zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta spremniji usvojiti kompromisno rješenje, osobito ono u kojem će se isključiti irski zaštitni mehanizam.

Smatram da su naše sugestije u skladu sa stabilnijom i dugotrajnijom Irskom, kao i odredbama Sporazuma na Veliki Petak.

No, prema dobro upućenim izvorima u Bruxellesu, Europska unija i dalje nije spremna ponovno otvarati pregovore s Londonom. Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Trusk tek je ujutro odgovorio na ponudu novog britanskog premijera.

- Zaštitni mehanizam sam po sebi garantira da se na irskom otoku neće implementirati tvrda granica. Oni koji se tom instrumentu protive, a ne nude realistična rješenja, rade na tome da se vrati granični prijelaz. Čak i onda kada to ne žele jasno priznati - napisao je Tusk na Twitteru.

S druge strane, Johnson je odlučio iskoristiti svaki trenutak, pa je nekoliko dana prije summita G7 koji će se krajem tjedna održati u francuskom gradu Biarritzu (i samo nekoliko sati prije sastanka s Merkel i Macronom), kontaktirao Donalda Trumpa o uvjetima budućeg trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

 

Američki predsjednik razgovor je opisao kao 'vrlo uspješan', a u tweetu je dodao i da se veseli budućem trgovinskom sporazumu SAD-a i Ujedinjene Kraljevine koji će biti 'vrlo ambiciozan'. Na njegov je tweet ubrzo odgovorio i lider Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa Chuck Schumer, koji je predsjednika podsjetio da trgovinske sporazume s drugim zemljama usvaja Kongres, koji je London uvjetovao poštivanjem irskog zaštitnog mehanizma.

- Amerika ne bi trebala dijeliti bianco čekove koji kompromitiraju mirovna rješenja, prosperitet i uvjete Sporazuma na Veliki Petak - napisao je Schumer u svojoj službenoj izjavi.