Johnsonova ministrica nakon Brexita planira ukinuti slobodu kretanja državljanima EU

Autor:

  • Tea Trubić

19.08.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks alongside Home Secretary Priti Patel during the first meeting of the National Policing Board at the Home Office in London, Britain July 31, 2019. Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS
Kirsty Wigglesworth / REUTERS

"Prioritet će biti dan znanstvenicima, akademicima i obrazovanim radnicima. To je ono što nam nedostaje, zato što će od njihovog rada najviše profitirati naše gospodarstvo" izjavila je ministrica Priti Patel (desno) na samome početku svog mandata

Ako 31. listopada uistinu dođe do Brexita bez dogovora, državljani EU preko noći će izgubiti povlasticu slobode kretanja koju su do sada uživali, upozorava nova ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Jedan od glavnih prioriteta vlade Therese May bio je pod svaku cijenu zadržati prava europskih građana u Ujedinjenoj Kraljevini, no njezin nasljednik Boris Johnson odlučio se za drugačiji pristup, kojeg želi implementirati nova ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

- Ona smatra da je njezin prethodnik Sajid Javid odradio sjajan posao, ali da se ministarstvo mora prilagoditi prioritetima nove vlade i premijera Borisa Johnsona – izjavio je izvor Konzervativne stranke za The Independent, objasnivši da je ova vlada spremna napustiti EU bez sporazuma, i da se zato mora pripremiti infrastruktura državne administracije.

The Independent javlja i da ministrica Patel namjerava zaobići zastupnike Donjeg doma britanskog parlamenta u toj reformi, što je razbjesnilo liberalne demokrate koji su taj pokušaj nazvali 'nečuvenim' i 'apsurdnim'.

Inicijativa 3milijuna koja apelira na raspisivanje novog referenduma ili odustajanje od Brexita upozorava da će reforma ministrice Patel 'otvoriti vrata diskriminaciji'. Naime, Patel je na samome početku svog mandata obećala reformirati većinu Zakona o migraciji.

U autorskom članku objavljenom prošloga mjeseca, ministrica unutarnjih poslova najavila je da će europski građani koji su se udomaćili u Ujedinjenoj Kraljevini moći ostati, ali da će se u buduće ostanak odobravati 'samo onim građanima koji nečime mogu doprinijeti državi'.

- Prioritet će biti dan znanstvenicima, akademicima i obrazovanim radnicima. To je ono što nam nedostaje, zato što će od njihovog rada najviše profitirati naše gospodarstvo – najavila je Patel prošloga mjeseca.

Zanimljivo, roditelji aktualne ministrice unutarnjih poslova i sami su prebjegli iz Ugande u Ujedinjenu Kraljevinu 1960-tih godina, nakon čega su otvorili lokalni dućan koji je kasnije prerastao u franšizu.