Još jedna stranka radikalne desnice trijumfirala na lokalnim izborima

Autor:

  • Euractiv.com

04.12.2018.

Spain's far-right VOX party leader Santiago Abascal waves next to regional candidate Francisco Serrano as they celebrate results after the Andalusian regional elections in Seville, Spain December 2, 2018. REUTERS/Marcelo Del Pozo
Marcelo Del Pozo / REUTERS

Čelnik stranke Vox Santiago Abascal i kandidat Francisco Serrano

Socijalistička radnička stranka, vladajuća stranka Španjolske, upozorila je na opasnost koju predstavlja retorika ekstremno desnih stranaka, nakon što je Vox ove nedjelje na regionalnim izborima u španjolskoj pokrajini Andaluziji osvojio 12 mandata.

S 11 posto osvojenih glasova, ta će kontroverzna stranka prvi put ući u regionalni parlament Andaluzije.

Već se desetljećima nije dogodilo da jedna stranka ekstremne desnice osvoji mjesta u španjolskom parlamentu, bilo na nacionalnoj ili regionalnoj razini.

Stranka desnoga centra španjolskih pučana, desna stranka Ciudadanos i ekstremno desna stranka Vox sada mogu s ukupnih 59 mandata formirati apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu. Ogromna je to prepreka za socijaliste koji su Andaluzijom upravljali od njezina regionalnog osamostaljenja 1982. godine.

Preokret koji se dogodio u jednom od uporišta španjolske ljevice uzdrmat će i koalicijsku manjinsku vladu u Madridu koju vode socijalisti Pedra Sancheza.

Također, preokret označava povratak krajnje desnice u državi koja je dosad uspijevala odolijevati retorici krajnje desnih i ksenofobnih stranaka, dok su u drugim ključnim članicama EU (poput Njemačke, Francuske, Italije, Švedske i Nizozemske) takve stranke već odavno parlamentarne opcije.

- Demokrati bi trebali raditi na stvaranju konstitutivnih i proeuropskih vlada. Kao stranka s najviše glasova mi imamo odgovornost vođenja procesa nedopuštanja krajnjoj desnici da postavi budući smjer Andaluzije – rekao je novinarima nakon izbora čelnik španjolskih socijalista i aktualni ministar razvoja Jose Luis Abalos Meco.

S 27.99 posto glasova, socijalisti su osvojili 33 mandata čime su ostali stranka s najviše pojedinačnih mjesta. Pučka stranka je osigurala 20.76 posto glasova tj. 26 mandata, a slijede ih stranka Ciudadanos koja je dobila potporu 18.26 posto birača i trenutno broji 21 mandat.

- Europa ima jasan stav prema krajnjoj desnici. Suočavajući se s ovom prijetnjom predani smo demokraciji i ustavu te bismo željeli vratiti konsenzus i dogovore postavljene u našoj Velikoj Povelji – rekao je Abalos.

Koalicija 'Naprijed Andaluzija' koju su stvorile lijeve stranke Podemos, Zeleni te drugi, osvojila je 17 mandata tj. 16.17 posto glasova.

Vox koji se profilirao kao antimigrantska stranka ući će u regionalni parlament temeljem 11 posto osvojenih glasova na izborima koji su se održali u nedjelju.

Podsjetimo, premijer Pedra Sancheza došla je na vlast u lipnju, nakon što je njegovom prethodniku i čelniku demokršćana Marianu Rajoyu izglasano nepovjerenje zbog sumnje na korupciju. Izbori u Andaluziji otvaraju izbornu sezonu u Španjolskoj koja će se nastaviti s europskim i daljnjim regionalnim izborima u svibnju.

Također, postoji mogućnost da će se glavni izbori u Španjolskoj održati ranije sljedeće godine, ako Sanchezova vlada ne uspije dobiti potporu zastupnika u parlamentu za prijedlog proračuna.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version