Juncker prozvao 'glupe' populiste: 'EU nisu Strasbourg ili Bruxelles, već smo to svi mi!'

Autor:

09.10.2018.

European Commission President Jean-Claude Juncker addresses a news conference during a European Union leaders informal summit in Brussels, Belgium, February 23, 2018. REUTERS/Francois Lenoir - RC11D0A27230
REUTERS

Jean Claude Juncker

Zabrinut rastućim euroskepticizmom predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, okomio se u ponedjeljak na sve popularnije netradicionalne stranke nazvavši ih "glupim populistima[ protiv kojih je "potrebno ustati".

"EU nisu Strasbourg ili Bruxelles već smo to svi mi. Građani žele da ih slušamo, među njima raste broj euroskeptika", rekao je Juncker u Bruxellesu gdje je počeo Europski tjedan regija i gradova, četverodnevna konferencija tijekom koje će 6.000 sudionika razmijeniti mišljenja o razvoju regija i gradova unutar EU-a.

Istaknuo je da je važno održati dijalog.

"Mi međutim, moramo razgovarati s njima jer euroskeptici i glupi populisti nisu jedno te isto. Treba napraviti razliku među njima te objasniti skeptičnim građanima što mi radimo", rekao je predsjednik EK.

"Građani koji vole Europu, vole svoj zavičaj, običaje i različitost. Nema Europe bez nacija i teritorija. Nacije i EU idu ruku pod ruku. Ne želimo nadići nacije", dodao je Juncker zabrinut jačanjem desnih stranaka od Italije do Švedske.

"Moramo ustati i reći 'Ne' svim populizmima i nacionalizmima", istaknuo je 64-godišnji konzervativac sedam mjeseci uoči izbora za Europski parlament.

Bruna Tomšić, hrvatska predstavnica programa za mlade 'Youth 4 regions', upitala ga je kako Europska komisija namjerava suzbiti visoku nezaposlenost mladih, odnosno namjerava li uspostaviti zajedničke programe putem kojih bi mladi u zemljama poput Hrvatske stjecali iskustvo i znanje te pronalazili poslove umjesto iseljavanja.

"Nezaposlenost je općenito pala u EU u odnosu na prošlu godinu, a od 2014. stvorili smo 12 milijuna poslova diljem unije. Nezaposlenost mladih više nije velika tragedija no ostala je visoka u zemljama europskog juga", odgovorio je Luksemburžanin Juncker.

Prošle godine je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti osoba starih do 24 godine iznosila 27, 4 posto, a 2016. godine bila je 31,2 posto. Na razini EU je u istom razdoblju pala s 18,7 posto na 16,8 posto.

"Dio fondova namjeravamo usmjeriti u programe poput Erasmus+. Također, sveučilišta bi se trebala udruživati", dodao je Juncker ne navodeći mogućnost osnivanja nekog novog programa.

Od 2021. godine bit će manje novca za kohezijsku politiku koje je cilj smanjiti razlike između siromašnih i bogatih dijelova Europske unije no ona mora biti efikasnija, rekao je.

"Potrebno je modernizirati kohezijsku politiku, pojednostaviti procedure (prijavljivanja projekata) te se fokusirati na sadržaj, a ne na formalnost", zaključio je Juncker.

Europski tjedan regija i gradova (EWRC) četverodnevna je manifestacija koja se održava svake godine početkom listopada i tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova.

To je također ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju europske politike. Nadalje, EWRC je najveća europska javna manifestacija te vrste: tijekom četiri dana okupit će oko 6000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe u sklopu programa koji sadrži oko 100 radnih sastanaka, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju, a čija je tema razvoja regija i gradova.

Ove godine obilježava se 30 godina kohezijske politike EU, stoga će u fokusu programa konferencije biti mišljenje za novi višegodišnji financijski okvir od 2021. do 2027. godine, njegovi temeljni zakonodavni instrumenti kao i europski izbori u svibnju 2019. godine.

Mišljenje o novom financijskom okviru trebalo bi biti biti usvojeno na današnjoj plenarnoj sjednici, a njegov će glavni izvjestitelj biti Nikola Dobroslavić, voditelj hrvatske delegacije na EWRC-u te dubrovačko-neretvanski župan. Osim njega, u hrvatskoj su delagaciji Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec,  brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i istarski župan Valter Flego.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version