Kaos u parlamentu: Mađarska još jedan korak bliže krahu liberalne demokracije

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

13.12.2018.

People stand amid smoke as they attend a protest against the new labour law in front of the Parliament building in Budapest, Hungary, December 12, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Prosvjednici u Budimpešti

Scene kaosa kakve se rijetko imaju priliku vidjeti, mogle su se vidjeti u mađarskom parlamentu jučer, nakon što je usvojena kontroverzna reforma pravosuđa i zakon o radu kojeg kritičari nazivaju 'robovlasničkim zakonom'.

Mađarski premijer Viktor Orban prisustvovao je sjednici na kojoj su opozicijski zastupnici izviždali vladajući Fidesz. Osim toga, palili su sirene i blokirali pristup u govornici u pokušaju da spriječe glasovanje. Orbanova stranka treći put za redom je uspjela osigurati dvotrećinsku većinu na prošlim parlamentarnim izborima u travnju, zahvaljujući kojoj se bez problema usvajaju zakoni.

Međutim, aktualni predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover, poznat kao odani saveznik premijera Orbana, u srijedu je morao otvoriti sjednicu s galerije umjesto s govornice, dok su zastupnici opozicije optužili kolege iz Fidesza za 'nezakonito' glasovanja i kršenje čitavog niza tehničkih pravila.

- Pokušaj opozicije da spriječi glasovanje je nezabilježen presedan u ovih 28 godina mađarske demokracije -Kover je kasnije rekao.

Kontroverzan zakon o radu kojeg su predstavili zastupnici Fidesza, sporan je zato što bi se njime podigao maksimalan broj prekovremenih radnih sati s trenutnih 250 na 400, koje poslodavac od svojih zaposlenika može zatražiti. Istovremeno, utrostručuje se vremenski period za obračun prekovremenih isplata na tri godine.

'Robovlasnički zakon'

Vlada smatra da će reforma koristiti obje strane, zaposlenika koji bi željeli raditi više te poslodavaca kojima nedostaje radnika.

 

- Moramo ukloniti birokratska pravila tako da omogući onima koji žele raditi kako bi dodatno zaradili da to i mogu – rekao je u utorak Orban, inzistirajući na tome da je 'vlada na strani radnika'.

No, sindikati i opozicijske stranke zahtijevale su odustajanje od 'robovlasničkog zakona'. U srijedu se ispred zgrade mađarskog parlamenta skupilo oko 1.500 prosvjednika te su neki od njih kleknuli kako bi na simbolički način izrazili činjenicu 'da su postali robovi', izjavili su prosvjednici za AFP.

Štrajk radnika koji se ove subote održao u Budimpešti privukao je nekoliko tisuća pobunjenika koji su Orbana tražili da umjesto broja sati podigne njihove plaće, istaknuvši da su one među najnižima u Europskoj uniji.

Ankete su dokazale da se više od dvije trećine Mađara ne slaže s mjerama koje novi zakon o radu predviđa.

Udruge su oštro kritizirale nedostatak javne rasprave o novom prijedlogu zakona, zaprijetivši općim štrajkom i blokiranjem cesta diljem države.

 

Opozicijske stranke među kojima je i radikalna stranka Jobbik, pozvale su nezadovoljne sugrađane da se priključe uličnim prosvjedima. Nešto kasnije, zastupnici Jobbika marširali su preko mosta do ureda mađarskog predsjednika Janosa Adera kako bi mu predali peticiju za odbacivanje zakonskog prijedloga.

Kritičari zakonskog prijedloga vladu optužuju da je sklopila tajni dogovor s njemačkim automobilskim divovima, ključnim akterima mađarskog gospodarstva koji su se žalili na rastuću nestašicu radne snage.

- Oni usvajaju zakon kojeg su osmislili njemački lobisti, a koji nije u interesu mađarskoga naroda – rekao je Bence Tordai, član opozicije.

Sudovi pod nadzorom vlade

Na jučerašnjoj kaotičnoj sjednici usvojena je i priprema novih 'administrativnih sudova' koji će nadzirati osjetljive javne administrativne slučajeve, poput izbora ili javne nabave.

Ministar pravosuđa Laszlo Trocsanyi, još jedan Orbanov saveznik, nadzirat će rad sudova što je mađarskoj javnosti poslužilo kao upozorenje da je Mađarska još jedan veliki korak bliže totalnom utjecaju politike na pravosudni aparat države.

Neovisnost pravosuđa već je u opasnosti u Mađarskoj, ako je suditi po kritičarima i oštrom izvještaju Europske unije o vladavini prava i demokratskih vrijednosti. Prije nekoliko mjeseci je Europski parlament pokrenuo Članak 7, što se gotovo nikada prije nije dogodilo.

Trocsanyi je pokušao umanjiti strahove, uvjeravajući građane da će reforma pravosuđa sustav učiniti efikasnijim i boljim već do 2020. godine.

Međutim, opasnost koja se nadvila nad neovisnošću mađarskog pravosuđa samo su još jedna u nizu ozbiljnih prijetnji 'vladavine prava u toj državi EU', smatra Mađarski helsinški odbor. 

- Zakonskim prijedlogom zamagljuje se granica između izvršne i zakonodavne vlasti u Mađarskoj - istaknuo je odbor u izjavi.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version