Ključni laburisti spremni dati ostavku ako Corbyn ne odustane od novog referenduma

Autor:

  • Tea Trubić

18.01.2019.

Jeremy Corbyn, Leader of the Labour Party gives a speech days after he called a vote of no confidence in Prime Minister Theresa May's government, in Hastings, Britain, January 17, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / REUTERS

Čelnik britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn

Čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn uskoro bi se mogao susresti s nekoliko ostavki ključnih članova svoje stranke ako se nastavi zalagati za raspisivanje drugog referenduma o Brexitu, javlja The Guardian.

Nekolicina laburističkih 'ministara u sjeni' je britanskim novinarima naglasila da se oštro protivi ideji raspisivanja novog referenduma, zato što strahuju da bi njegovi rezultati mogli dodatno narušiti klimavom rejtingu stranke.

Razvoj događaja među redovima laburista odvija se u turbulentnim trenucima britanske politike obilježenog brojnim sukobima s kojima se obračunava premijerka Theresa May, pokušavajući pronaći konsenzus za plan napuštanja Europske unije.

Corbyn je ovih dana službeno odbio započeti pregovore s Theresom May, barem dok ona javno ne obeća da ni u kojem slučaju neće doći do 'tvrdog' Brexita. Premijerka je vođi opozicije uputila apel u kojem ističe da takvo obećanje 'nije realno', potičući ga svejedno da sudjeluje u pregovorima kako bi se što prije pronašlo rješenje za 'dobrobit Ujedinjenog Kraljevstva'.

S obzirom na to da vodstvo Laburističke stranke ne odustaje od svoje 'tvrdoglave' pozicije, u stranci raste pritisak na njezinog čelnika da promjeni stav i stavi interese države ispred vlastitih političkih interesa. Naime, Corbyn se nadao da će se izglasati nepovjerenje vladi Therese May te da će se raspisati prijevremeni parlamentarni izbori na kojima bi pobjedu izvojevali laburisti. Kako do toga nije došlo, jedna frakcija laburista smatra da bi sada trebali inzistirati na raspisivanju novog referenduma.

Ispitivanje javnog mnijenja kojeg je nedavno provela agencija, objavila je da ideja ostanka u Europskoj uniji nije nikad bila popularnija.

Međutim, redakcija britanskog The Guardiana kontaktirala je nekolicinu ključnih zastupnika laburističke strake, od kojih većina obnaša funkciju ministara u sjeni, koji su naglasili da su spremni podnijeti ostavku ako Corbyn ne odustaje od raspisivanja novog referenduma.

Ministar iz sjene zadužen za Brexit Keir Starmer javno je istupio kritizirajući ideju novog referenduma.

- Osjećao bi se jako neodgovorno kada bi u ovim dramatičnim trenucima pokušavao isforsirati novi referendum. Na prošlim smo izborima svojim glasačima obećali brojne ciljeve, koje smo sada dužni ispuniti. Ideja blokiranja Brexita u ovoj fazi naprosto je pogrešna i vjerujem da bi nas udaljila od naših vjernih birača koji su nam poklonili svoje povjerenje – rekao je ministar u sjeni.

Laburistička 'proeuropska' kampanja jučer je objavila popis 71 zastupnika stranke koji podržavaju raspisivanje novog referenduma, tvrdeći da tu ideju privatno odobrava još mnogo njih. S druge strane, sve više laburista tvrdi da postoji snažan unutarstranački otpor toj ideji te da su brojni zastupnici Donjeg doma spremni glasovati suprotno od zahtjeva stranačke stege.

Nekolicina prominentnih laburističkih figura, među kojima su i ministra rada u sjeni Ian Lavey i ministra pravosuđa u sjeni Richard Burgon, skeptični su oko trenutnih prioriteta stranačkog vodstva, koje pod svaku cijenu želi isprovocirati prijevremene izbore. Lavery je čak i održao strastveni govor protiv ideje raspisivanja novog referenduma na sastanku vlade u sjeni. Len McCluskey, glavni tajnik britanske trgovinske udruge, također smatra da bi bilo 'izdajnički' tražiti drugačiji rezultat referenduma.

Ministrica pravosuđa iz sjene Gloria De Piero, izjavila je za The Guardian da ona nije za raspisivanje drugog referenduma.

- Držim se stranačkog statuta koji je garantirao da će se poštivati rezultat referenduma - napomenula je.

Drugi članovi kabineta i ministri iz sjene, uključujući i zamjenika predsjednika Laburističke stranke, Toma Watsona te državnu tajnicu iz sjene Diane Abbot, skloniji su ideji novog referenduma.

Stratezi Laburističke stranke nisu isključili mogućnost raspisivanja drugog referenduma, vjerujući da bi vršenje pritiska na zastupnike parlamente da podrže referendum izazvalo duboki raskol u stranci.

Zastupnica britanskog parlamenta Lucy Powell rekla je da bi bez Sporazuma o Brexitu bilo nejasno koje bi opcije bile ponuđene na drugom referendumu, što bi bio pogrešan pokušaj razrješavanja komplicirane situacije.

- Mislim da je to grozan način donošenja odluka. Smatram da nam javnost tako nešto nikada ne bi oprostila - izjavila je Powell.

Na sastanku održanom u britanskom gradu Hastingsu koji se nalazi u provinciji Sussexu, Corbyn nije želio dati jasan odgovor na to pitanje. Ponavljao je da je za njega ta opcija prihvatljiva samo u slučaju da ne dođe do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Objašnjavajući zašto je jedini čelnik opozicijske stranke koji se nije susreo s May zbog pregovora o planu B,odbacio je rasprave o unutarstranačkim podjelama, istaknuvši da se radi o 'triku'. Istovremeno, dodao je da premijerka očito nije u stanju prihvatiti činjenicu da je njezin sporazum o povlačenju 'mrtav'.

- Djelovalo je da je bila spremna strmoglaviti Britaniju niz liticu – rekao je Corbyn.

No, bivši premijer Tony Blair smatra kako je sadašnji čelnik Laburističke stranke pogriješio odbivši se susresti s May.

- Ako u vrijeme najveće političke krize premijer pozove lidera opozicije na razgovor, naravno da on treba otići – izjavio je Blair za BBC Radio 4.

Još jedan bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva apelira na produženje roka izlaska iz Europske unije. Gordon Brown je napomenuo da je država trenutno podijeljena više nego što je bila tijekom mandata Margaret Thatcher.

- Zastupnici bi trebali prisiliti vladu da odgodi Članak 50., a javnost bi zatim trebala imati posljednju riječ o prirodi novih pregovora o Brexitu – rekao je Brown.

U govoru kojeg je održao u Edinburgu, Brown je oštro kritizirao 'paralizirani' i 'pasivni' parlament u Westminsteru, upozorivši da javnosti ponestaje strpljenja zato što ona želi biti uključena u donošenje odluke.

Rezultati ankete koju je u srijedu provela agencija YouGov na uzorku više od 1.000 ispitanika, pokazalo se kako bi u ovome trenutku čak 56 posto Britanaca glasovalo za ostanak u Uniji, dok bi 44 posto i dalje bilo protiv. Isti postotak birača izrazio je želju za drugim referendumom po pitanju ostanka u EU, što je za tri postotna boda više od rezultata iste ankete provedene prije Božića. Podrška za takozvani 'glas naroda' među pristalicama Laburističke stranke je oko 78 posto. Ideja ostanka u Europskoj uniji postala je popularnija kada je anketa ispitanike pitala jesu li spremniji izaći iz Unije bez sporazuma ili odustati od napuštanja Europe. Naime, protiv sporazuma Therese May izjasnilo se 65 posto pobornika ostanka, dok se protiv 'tvrdog' Brexita izjasnilo njih 59 posto.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version