KOMENTAR Pred Britancima je tjedan građanskog rata u kojem će se umjesto oružja koristiti proceduralni trikovi

Autor:

  • Tea Trubić

03.09.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to deliver a speech outside Downing Street in London, Britain September 2, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
Henry Nicholls / REUTERS

BoJo (na slici), već je dokazao da je spreman igrati prljavo da ostvari svoj cilj; izađe iz EU 31. listopada 'milom ili silom', a njegov glavni politički strateg Dominic Cummings jedan je od etički najdubioznih stručnjaka na svjetskoj političkoj sceni

Zastupnici Donjega doma britanskog parlamenta ovaj se tjedan s ljetne pauze vraćaju na posao, a u Westminsteru će ih dočekati – ratište. Ta oštra riječ koja se rijetko kad legitimno koristi u mirnodopskom razdoblju možda i najbolje karakterizira tjedan koji je pred Ujedinjenom Kraljevinom.

Od datuma predviđenog za Brexit, i kojeg je aktualni premijer Boris Johnson eksplicitno naveo kao zadnji rok za izlazak iz EU, dijeli nas još samo 58 dana. Narod koji se do prošloga tjedna dijelio na tvrdolinijaše Borisa Johnsona, umjerene Brexitovce, protivnike izlasku iz EU, zagovornike prijevremenih izbora ili aktiviste koji su se borili za novi referendum, sada se oštro i gotovo preko noći podijelio na dva tabora; one koji pod svaku cijenu žele spriječiti izlazak bez sporazuma te one koji su spremni iz EU otići 'milom ili silom'.

Oba tabora su spremna iskoristiti sva raspoloživa proceduralna sredstva za ostvarenje svog cilja, a s obzirom na to da Ujedinjena Kraljevina nema kodificirani ustav, trenutno se najviše kopalja lomi oko interpretacija ustavnih ovlasti i parlamentarnih procedura.

Oporba i protivnici Borisa Johnsona danas svoje interne nesuglasice privremeno stavljaju sa strane i 'naoružano' dolaze u Donji dom spriječiti premijera u njegovom naumu, svjesni činjenice da za to imaju samo nekoliko dana i da moraju djelovati brzo. Jeremy Corbyn, lider oporbenih Laburista, i njegovi trenutni saveznici, pošto-poto moraju preuzeti kontrolu nad dnevnim redom u srijedu, kako bi na njega stavili zakonski prijedlog kojim bi se vladu prisililo da odgodi Brexit na dodatna tri mjeseca.

Prvo i najočitije pitanje; hoće li im to poći za rukom, tj. ima li opozicija dovoljnu podršku zastupnika u Donjem domu parlamenta. Da uspiju, opoziciji se trebaju pridružiti umjereni torijevci, koji bi time, de facto, glasali protiv svoje vlade, što bi kasnije skupo platili.

No, čak i da kojim čudom opozicija uspije osigurati potrebnu podršku, postavlja se sljedeće pitanje na koje različiti interpretatori procedura i ovlasti imaju dvojaki odgovor; treba li vlada uopće uzeti u obzir zakonski prijedlog Donjeg doma, ili se na njega može u potpunosti oglušiti. Ako je suditi po izjavi Johnsonova ministra Michaela Govea, istog onog čija je kandidatura za premijersku fotelju neslavno propala zbog skandala oko kokaina, britanski se premijer može oglušiti na prijedloge parlamenta.

Prema većini 'ustavnih' stručnjaka Ujedinjene Kraljevine, onih koji se razumiju u džentlmenske sporazume i presedane po kojima je do sada funkcionirala njihova višestoljetna demokracija, ne postoji odredba koja bi ga u tome spriječila, ali samo zato što su gotovo svi premijeri do sada poštivali parlament kao instituciju koja predstavlja narod.

Britanski premijeri do sada su se samo tri puta u ovoj mjeri oglušili na odluku Donjeg doma i djelovali suprotno njihovim napucima; 1931. godine u jeku posljedica Velike depresije, 1945. godine uoči završetka Drugog svjetskog rata, a najekstremniji takav primjer dogodio se 1642. godine kada je u Ujedinjenoj Kraljevini eskalirao građanski rat.

S obzirom na to do koje je mjere britansko društvo trenutno podijeljeno i koliko je u ovim trenucima više nemoguće definirati tko i u kojoj mjeri predstavlja volju naroda, kao ni što volja naroda uopće više je, moglo bi se reći da narednih mjeseci Ujedinjenu Kraljevinu čeka svojevrsni građanski rat, ali onaj u kojem će se umjesto oružja koristiti proceduralni trikovi i prljave političke metode.

U jednom taboru, onom koji se protivi izlasku bez sporazuma, postoje razni interni sukobi koji opoziciju sustavno sprječavaju u tome da se efikasno suprotstavi vladajućima. Njihovo zajedništvo, čak i ono protiv prorogacije parlamenta, traje manje od tjedan dana i na jako je krhkim nogama. S druge strane, čeka ih Boris Johnson i njegova slijepo odana vlada koja je već dokazala da je i više nego spremna posegnuti za 'asom u rukavu' koji je u najmanju ruku moralno dubiozan. Također, a to se ne može dovoljno naglasiti, na čelu Johnsonovog tabora nalazi se Dominic Cummings, neokrunjeni kralj političkoga šaha i wunderkind čija se strategija nikada ne smije podcijeniti.

Bitka će danas službeno početi, a njezin će se pobjednik znati tek u studenom.