Komisija: Zabrana uvoza kineskih bicikala iz drugih zemalja

Autor:

29.08.2019.

A man rides a bicycle in the rainstorm as typhoon Lekima approaches in Shanghai, China August 10, 2019. REUTERS/Aly Song
Aly Song / REUTERS

Bicikli su dugo bili gotovo jedino sredstvo prijevoza u Kini. Sad su to automobili.

Europska komisija produljila je antidampinške mjere za uvoz bicikala iz više zemalja.

Komisija je u četvrtak odlučila za još pet godina produljiti antidampinške mjere koje se primjenjuju na uvoz bicikala porijeklom iz Kine. Mjerama su obuhvaćeni i bicikli koji se uvoze iz Indonezije, Malezije, Šri Lanke, Tunisa, Kambodže, Pakistana i s Filipina jer je prethodnim istragama utvrđeno da se kineski bicikli uvoze u te zemlje, a zatim ponovno izvoze u EU.

Antidampinške mjere prvotno su uvedene 1993., a otad su više puta produljene. Antidampinške pristojbe iznose do 48,5 posto. Prošle je godine pokrenut ispitni postupak revizije te je utvrđeno da postoji velika vjerojatnost nastavka dampinga i ponavljanja štete ako se mjere ukinu.

U EU-u svake godine u 22 države članice proizvede više od 11 milijuna bicikala. O toj industriji izravno i neizravno ovisi sto tisuća radnih mjesta. Dodatne informacije o EU-ovim instrumentima trgovinske zaštite dostupne su na internetu.