Laburisti ucijenili May: nema izlaska iz EU bez sporazuma

Autor:

18.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement following winning a confidence vote, after Parliament rejected her Brexit deal, outside 10 Downing Street in London, Britain, January 16, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Premijerka je pozvala čelnike parlamentarnih stranaka na pregovore o tome kako izaći iz ove slijepe ulice, ali je oporba odmah postavila svoje uvjete.

Bank of England jučer je objavila da je zabilježen pad u zahtjevima za stambenim kreditima i kreditnim karticama u svjetlu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU. Prevedeno: ljude je strah da neće imati novca da pokriju rate kredita. Jer, gledaju kaos koji su od očekivano mirnog i urednog Brexita napravili britanska vlada, parlament i političke stranke, kaos u kojemu su sve opcije otvorene među kojima i tvrdi Brexit i dalje na stolu - samo 70 dana do termina utvrđenog za izlazak Britanije iz članstva 29. ožujka.

Nakon povijesnog poraza premijerke Therese May na glasanju o Sporazumu u utorak, a zatim dobivanja povjerenja u istom parlamentu u srijedu, jedino što je jasno jest da EU ne kani napraviti ništa. U srijedu navečer je visokopozicionirani, ali neimenovani europski diplomat novinarima iznio političke pozicije EU u završnoj fazi procesa izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva. 1. Sporazum o izlasku ne smije se dirati. A Britanija ga, što se Bruxellesa tiče, “može potpisati i 29. ožujka”. Iz njegovih se riječi može zaključiti kako je EU odlučna sačuvati sadašnje jedinstvo, a kad je riječ o kaosu u Britaniji računa da će vrijeme odigrati svoju ulogu i da će parlamentarni zastupnici u konačnici u izboru između tvrdog Brexita i postojećeg sporazuma izabrati ovo potonje.

2. Britanija mora odustati od svojih crvenih linija ako želi sporazum. I mora se pomaknuti. To je jučer precizirao lider Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfred Weber (vjerojatni budući predsjednik Europske komisije): “Recite nam što želite. Onda ćemo biti spremni pregovarati”. 3. Odgoda Brexita neće biti jeftina. Da bi EU pristala na produljenje roka temeljem Članka 50 trebat će jako dobar razlog kao što je drugi referendum ili izvanredni izbori. Pri čemu je posebno važno da ne dođe do problema s izborima za Europski parlament koji će se održati krajem svibnja. 4. May mora doći u Bruxelles s prijedlogom koji ima podršku parlamenta. Sve bi drugo značilo samo nastavak sadašnje agonije, a EU to više ne želi.

Ako je sudeći prema posljednjim zbivanjima na Otoku, britanska premijerka je svjesna posebno ove posljednje točke. Pa je zato i u srijedu navečer odmah pozvala čelnike svih parlamentarnih stranaka na pregovore o tome kako izaći iz ove slijepe ulice. No, ta je zadaća bitno teža nego što bi se mogla činiti u prvi trenutak.

Naime, laburisti, vodeća opozicijska stranka, sada djeluju s pravom uvrijeđeno: 2,5 godine premijerka nije željela uopće s nama razgovarati, a sada nas zove u pomoć. Jeremy Corbyn, predsjednik stranke, postavio je stoga uvjet za bilo kakve pregovore: vlada mora iz pregovora povući i samu ideju izlaska iz EU bez sporazuma. Iz kabineta poručuju da to ne dolazi u obzir. Jer, u vladi postoji uvjerenje da bi u slučaju vremenske stiske moglo doći do pobune među laburistima te bi dio stranke mogao protivno odluci vodstva glasati za postojeći sporazum. Naime, i u povijesnom porazu u utorak tri su laburistička zastupnika glasala za sporazum iako je Corbyn naredio da svi moraju biti protiv. Politika laburista je dosad bila jasno definirana: prvi su zahtjev izbori, a ako to ne uspije (a nije), tada se treba okrenuti prema drugom referendumu.

Posljednja, jučer objavljena anketa agencije YouGov navodi da bi na novom referendumu 56 posto ljudi glasalo za ostanak u EU. No, oba ta zahtjeva podrazumijevaju da se EU suglasi s produljenjem roka za izlazak. Za uređeni Brexit ključni su problem konzervativci. Među njima je i dalje snažna pobunjenička linija koju vodi Jacob Rees-Mogg, ali u slučaju da dođe su suočavanja s tvrdim Brexitom, njihov bi utjecaj na stranku mogao oslabjeti. Kako teku pregovori iza zatvorenih vrata, bit će jasnije već u ponedjeljak kad će vlada morati parlamentu predočiti svoj novi prijedlog izlaska iz EU. O kojem će se zatim raspravljati 29. siječnja.

Poruka iz Bruxellesa

1. Sporazum o izlasku se ne smije dirati. A Britanija ga, što se Bruxellesa tiče, “može potpisati i 29. ožujka”.

2. Britanija mora odustati od svojih crvenih linija ako želi sporazum. I mora se pomaknuti.

3. Odgoda Brexita neće biti jeftina. Da bi EU pristala na produljenje roka temeljem Članka 50, trebat će jako dobar razlog kao što je drugi referendum ili izvanredni izbori.

4. May mora doći u Bruxelles s prijedlogom koji ima podršku parlamenta. Sve bi drugo značilo samo nastavak sadašnje agonije, a EU to više ne želi.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version