Laburisti vrše pritisak na Corbyna da lobira za novi referendum o Brexitu

Autor:

  • Euractiv.com

03.01.2019.

REFILE - CORRECTING DATE Britain's Labour Party leader Jeremy Corbyn delivers his keynote speech at the Labour Party Conference in Liverpool, Britain, September 26, 2018. REUTERS/Phil Noble - RC139A24F050
Phil Noble / REUTERS

Vođa britanske laburističke stranke Jeremy Corbyn

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, svaki treći od četiri ispitanika britanske Laburističke stranke želi da se njihov stranački čelnik Jeremy Corbyn više angažira oko raspisivanja novog referenduma o Brexitu.

Prema rezultatima istog istraživanja, značajan dio laburista vjeruje da bi na novom referendumu o Brexitu više od 88 posto simpatizera stranke podržalo ostanak u Europskoj uniji. Naime, samo 18 posto članova stranke se protivi ideji raspisivanja novog referenduma.

U istraživanju je sudjelovalo 1.034 člana britanske Laburističke stranke, od kojih je 72 posto izrazilo želju za raspisivanjem novog referenduma o Brexitu. Unatoč tome što je stranački čelnik Jeremy Corbyn nedavno izjavio da bi njegova britanska vlada u Bruxellesu sigurno ispregovarala povoljnije uvjete izlaska iz Europske unije od onih koje je prezentirala vlada Therese May, rezultati istraživanja govore u prilog tome da se većina članova njegove stranke nada novom referendumu.

The Guardian smatra da će najnoviji rezultati istraživanja poslužiti kao dodatan pritisak vođi britanske opozicije da promijeni svoju strategiju.

- Ako Jeremy Corbyn uistinu vjeruje u to da bi stranačku politiku trebali formirati članovi stranke, a ne njezino predsjedništvo, što je u nekoliko prilika tvrdio, onda to pokazuje na vrlo neobičan način, barem ako je suditi kada je riječ o Brexitu – rekao je za The Guardian profesor Tim Bale sa Sveučilišta Kraljice Marije u Londonu.

Ovi rezultati istraživanja govore u prilog i nedavnoj izjavi Uda Bullmanna, čelnika političke grupacije S&D u Europskom parlamentu, koji je u listopadu izjavio da bi posljednju riječ o uvjetima Brexita trebali imati britanski birači.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je kako vjeruje da će premijerka May uspjeti pronaći načina da se Sporazum o Brexitu za dva tjedna usvoji u Donjem domu britanskog parlamenta. Također, još jednom je naglasio da bi ponovno raspisivanje referenduma o Brexitu imalo kobne posljedice za stabilnost demokracije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodavši da vjeruje kako bi one potencijalno bile gore i od samog 'tvrdog Brexita'.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version