Mađarska policija odustala od podizanja optužnice protiv zeta Viktora Orbana

Autor:

  • Euractiv.com

08.11.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban waves after delivering a speech in front of the House of Terror during the celebrations of the 62nd anniversary of the Hungarian Uprising of 1956, in Budapest, Hungary, October 23, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Viktor Orban

Mađarska policija odustala je od podizanja optužnice protiv članova najuže obitelji premijera Viktora Orbana, što je dodatno potaknulo sumnju o neovisnosti pravosudnog aparata.

Glasnogovornik mađarske policije u služenoj je izjavi naglasio da je istraga protiv Orbanovog zeta bila započeta u veljači ove godine, a bila je temeljena na rezultatima istraživanja europskog neovisnog antikorupcijskog tijela OLAF.

- Nije se počinio nikakav zločin – rekao je Kristof Gal mađarskim novinarima.

Rezultat istrage članova najuže obitelji prvog čovjeka Mađarske bio je 'iznenađujuć', rekla je Inge Graessle, predsjednica Odbora za kontrolu proračuna Europskog parlamenta, pozivajući se pritom na isto izvješće OLAF-a koje je navodilo da posjeduje 'čvrste dokaze' za svoje optužbe.

Odustajanje od podizanja optužnice protiv Orbanovog zeta dodatno je 'potaknula sumnju na utjecaj kojeg mađarska vlada ima na pravosudni aparat, koji bi trebao biti zadužen za nadzor i zaštitu financijskih interesa Mađarske, ali i Europske unije', rekla je Graessle na svom službenom Twitter profilu.

OLAF je još u siječnju objavio izvješće navodeći da su pronađene 'ozbiljne nepravilnosti' i 'konflikt interesa' koji su se vezali uz poslovne projekte tvrtke u vlasništvu Orbanova zeta.

Istraga europskog antikorupcijskog tijela bila je fokusirana na sumnjive ugovore u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura, dobivenih iz fondova Europske unije za potrebe moderniziranja tvrtke Elios u periodu od 2011. do 2015. godine.

Ta je tvrtka u djelomičnom vlasništvu Istvana Tiborcza, supruga Orbanove najstarije kćeri, zbog čega se javila sumnja na postojanje konflikta interesa. Prema navodima lokalnih medija, Tiborcz je vlasnik i impresivnog broja nekretnina, među kojima se posebno ističu luksuzni hoteli i dvorci diljem države.

Orbanovi kritičari i članovi oporbe, već dugo ga optužuju za zloupotrebu vlasti i razne koruptivne aktivnosti. Međutim, njegova je vlada oštro odbacila takve optužbe.

- Mađarska vlada temeljito istražuje svaki slučaj koji nam dođe na dnevni red, pa je to učinila i u ovoj instanci – rekao je glasnogovornik mađarske vlade tijekom konferencije za novinare.

- Istraga koja je trajala nekoliko mjeseci dokazala je da 'Slučaj Elios' nije predstavljao ništa drugo nego politički progon našeg premijera iza kojeg stoje briselske strukture – rekao je jedan državni službenik koji je želio ostati anoniman.

Orban je na prošlim izborima osvojio svoj treći uzastopni mandat, zahvaljujući kampanji koja se temeljila na oštroj retorici prema izbjeglicama.

- Ideja da bi europski dužnosnici željeli utjecati na rezultat naših parlamentarnih izbora uistinu je ozbiljna optužba – izjavio je glasnogovornik vlade.

Mađarska opozicija optužila je pravosuđe da ne tretira sve građane jednako, ironično zaključivši da postoje oni koji su 'nedodirljivi'. Također, opozicija je jučer pozvala Orbanovu vladu da se pridruži instituciji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), čija je ključna funkcija istraživanje i procesuiranje slučaja vezanih uz pronevjeru sredstava iz europskog proračuna. Naime, Mađarska je jedna od šest država koje su najavile da se ne namjerava priključili tom neovisnom tijelu, zato što vjeruje da bi ono narušilo suverenitet država članica. Stav mađarske vlade potaknuo je jednog neovisnog zastupnika u parlamentu da pokrene peticiju za pridruživanje EPPO-u, i na taj način izvrši pritisak na Orbana.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version