Mađarska se sprema usvojiti zakon kojim bi Orban vladao putem dekreta

Autor:

  • Tea Trubić Macan

23.03.2020.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban gives a joint press conference with Czech Republic's Prime Minister, Poland's Prime Minister and Slovakia's Prime Minister after a meeting of representatives of the Visegrad Group (V4), focusing on measures in response to the new coronavirus COVID-19, on March 4, 2020 in Prague. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Michal Cizek / AFP

Mađarski premijer Viktor Orban želi ojačati svoju moć u doba krize; do daljnjega

Parlament u Budimpešti ovih dana razmatra donošenje zakonskog paketa kojim bi se premijeru Viktoru Orbanu omogućilo da do daljnjega vlada putem izvršnih dekreta, čime bi se izvanredno stanje proglašeno 11. ožujka zbog epidemije koronavirusa produljilo u nedogled.

Jedan od najkontroverznijih državnika Europe zakonski je paket predstavio kao „nuždu koju je vlada dužna donijeti tijekom epidemije COVID-19“, ali opozicija upozorava da se radi o najobičnijem pokušaju zloupotrebe moći u kriznoj situaciji.

Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacz objasnio je da nedefiniran datum završetka izvanrednih ovlasti vlade „služe za slučaj da se svi zastupnici u parlamentu razbole i ne budu u mogućnosti zakonski sudjelovati u donošenju kriznih odluka“. Očekivano, medije koji zakonski prijedlog kritiziraju kao pokušaj nametanja diktature, opisuju kao „pristrane“ i „neodgovorne“ u trenutku „kada se bore za svaki ljudski život“.

Jedna od stavki koju se mađarska vlada sprema usvojiti odnosi se na zatvorsku kaznu za građane koji šire dezinformacije, popularno zvane „fake news“. Naime, prema sadašnjem prijedlogu za širenje lažnih vijesti koji doprinose širenju panike moglo bi se dobiti i do pet godina zatvora.

Orbanu treba četiri petine glasova u parlamentu da do kraja tjedna progura zakonski prijedlog, ali ako ne osigura podršku opozicijskih stranaka već tjedan dana nakon može ponovno pokušati osigurati dvotrećinsku većinu, koju njegova stranka Fidesz trenutno ima u parlamentu.

Vlada je zbog pandemije COVID-19 već ograničila radno vrijeme dućana i restorana u Mađarskoj, a službeni broj oboljelih od koronavirusa trenutno iznosi 167, a do sada je umrlo 7 pacijenata, što je i dalje znatno manje nego u susjednoj Austriji i drugim europskim zemljama. Međutim, stvarni razlog toliko niskog broja zaraženih krije se u čijenici da se u Mađarskoj slabije provode testiranja na virus.