Marija Pejčinović Burić poslala otvoreno pismo Orbanu: 'Pažljivo promatram Mađarsku i apeliram na vladu da odustane od zakonskog prijedloga'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

25.03.2020.

Zagreb, 260519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Marija Pejcinovic Buric, ministrica vanjskih poslova.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova RH

Mađarski premijer Viktor Orban već ovoga tjedna planira predstaviti zakonski prijedlog kojim bi mu se omogućilo da do daljnjega vlada putem dekreta.

Kao što je Euractiv.hr već pisao, tim bi se činom izvanredno stanje u Mađarskoj produljilo u nedogled, što bi nepovratno narušilo temelje demokracije i vladavine prava u toj državi EU.

Očekivano, njegova je najava potaknula niz reakcija europskih institucija, a posebno pismo poslala mu je i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, no ovoga puta u ulozi glavne tajnice Vijeća Europe, organizacije koja zadužene za zaštitu demokracije i ljudskih prava.

Njezino Vam otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Pandemija COVID-19 opravdano je potaknula članice Vijeća Europe da poduzmu drastične mjere za zaštitu javnog zdravlja. Mjere koje su države odlučile poduzeti drastično ograničavanju cijeli niz individualnih prava i sloboda koje im garantira ustav i Europska povelja ljudskih prava. Unatoč tome što nacionalne i međunarodne norme ljudskih prava mogu trpjeti ograničenja koja im se posljednjih dana nameću, ali se najčešće od vlada traži da proglašavanjem izvanrednog stanja stvore potrebne preduvjete za očuvanje ustavnog poretka.

No, s velikom pažnjom promatram slučaj proglašavanja izvanrednog stanja u Mađarskoj. U tom bih kontekstu voljela naglasiti da mjere koje se proglašavaju u izvanrednim okolnostima pandemije moraju uskladiti s ustavnim i međunarodnopravnim standardima te da moraju poštivati osnovne demokratske principe. Neograničeno i nekontrolirano proglašenje izvanrednog stanja opasno je za temeljne principe demokracije.

Također, rasprava koja se vodi u parlamentima, medijima i na internetu, kao i dostupnost službenim informacijama te dokumentima od ključne je važnosti za svaki slobodni demokratski poredak, a osobito je važna u kriznim situacijama u kojima je potrebno sačuvati povjerenje društva.

Naše članice predano se bore protiv ugroze od COVID-19 pandemije, ali se borba protiv virusa mora voditi poštujući elementarne vrijednosti naše organizacije; demokracija, vladavina prava te zaštita ljudskih prava.

Vijeće Europe spremno im je u tome pomoći te im na raspolaganje stavlja sve svoje stručnjake, stoga apeliram na mađarsku vladu da iskoristi priliku koja im se nudi.

Na problem se osvrnula i Edit Zgut, mađarska politologinja koja je angažirana kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Varšavi.

„Najveći problem prijedloga mađarske vlade je činjenica da ne postoji vremensko ograničenje izvanrednog stanja, čime bi se Orbanu omogućilo da vlada dekretom čak i kada parlament redovito zasjeda“ objašnjava Zgut, dodajući da će se time nepovratno narušiti ravnoteža moći.

Ona smatra da će mađarski premijer, zahvaljujući dvotrećinskoj većini koju ima u parlamentu, već sljedećeg tjedna nametnuti taj paket unatoč tome što je opozicija jasno istupila protiv tog prijedloga.

„Povijest nas uči da je kombinacija autokrata i krizne situacije kobna za demokraciju. U trenucima kada građani nisu sigurni postaju tolerantniji na autoritarne mjere“ upozorava Zgut, istaknuvši da su nedavno provedena ispitivanja javnog mnijenja ukazala na činjenicu kako Mađari 'nemaju ništa protiv uvođenja strožih mjera u jeku pandemije'.