Marjan Šarec postao slovenski premijer s najvećom podrškom javnosti

Autor:

11.02.2019.

Marjan Sarec, leader of The List of Marjan Sarec speaks with the press in the parliament after he was elected for Prime Minister in Ljubljana, Slovenia, August 17, 2018. REUTERS/Borut Zivulovic - RC176585C910
Borut Zivulovic / REUTERS

Marjan Šarec, slovenski premijer kojeg građani sve više vole

Prema vrlo preciznom mjesečnom istraživanju ljubljanskog dnevnog lista Delo premijer Marjan Šarec je najpopularniji političar u zemlji pa je i njegova vlada dobila visoke ocjene.

Marjan Šarec je bio i - sada je to više nego jasno ostao - veliko iznenađenje i pravo osvježenje slovenske političke scene. Ovaj diplomirani glumac koji je ostvario karijeru kao komičar, oponašajući upravo političare, potvrdio se kao sušta suprotnost svojim umjetničkim karikaturama.

Prvo je krajem 2017. godine ušao u predsjedničku utrku iako su sve ankete govorile da će pobjedu odnijeti predsjednik Borut Pahor. I gotovo nepoznati Šarec, tada načelnik općine Kamnik, je jedinog slovenskog političara koji je bio i predsjednik vlade i parlamenta i republike natjerao na drugi izborni krug. Nakon toga je oformio svoju listu - LMŠ - te s njom nastupio na izborima pred ljeto prošle godine. I osvojio drugo mjesto, od njega je bio bolji samo Janez Janša sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS). No, Šarec je uspio okupiti pet stranaka i formirati manjinsku koaliciju koja ima parlamentarnu podršku stranke Ljevica. I zasad uspješno djeluje.

LMŠ uživa podršku 22,4 posto birača dok SDS ima 15,1 posto. Trend je veći problem za Janšu: njegova stranka pada već tri mjeseca za redom (u prosincu 18, a u siječnu 16 posto) dok LMŠ isto to vrijeme raste (u prosincu 8, a u siječnju 13 posto). No, kako navode analitičari Dela, LMŠ ne otima Janšine glasove - konačno, riječ je o svjetonazorski bitno udaljenim strankama. Šarec svojim djelovanjem pribavlja glasove dosad neopredjeljenih birača pa je njihov postotak sa siječanjskih 21 posto u veljači pao na 14. Posebno je indikativno da je Šarec i najpopularniji političar u Sloveniji: ta je pozicija proteklih desetak godina u pravilu rezervirana za predsjednika države.

Povjesničar Luka Lisjak Gabrijelčić je izjavio kako je ovaj razvoj događaja izravna posljedica uspješnog funkcioniranja vlade 5+1. "Vlada je dobro organizirana oko osobnog autoriteta premijera, bitno bolje nego što je bio slučaj s prošlim šefom vlade Mirom Cerarom", smatra Lisjak Gabrijelčić.

Očito je da se pobornici liberalnih politika, koji u Sloveniji još od doba premijera Janeza Drnovšeka koji je vodio Liberalnu demokraciju Slovenije predstavljaju značajan dio biračkog tijela, okupljaju oko Šareca. Naime, jedno od ključnih pitanja slovenske političke scene od 2008. godine bilo je tko će moći zauzeti Drnovšekovu poziciju. Trenutno teku pregovori LMŠ-a i još dvije slovenske liberalne stranke, obje članice vlade: SMC koji vodi Miro Cerat i SAB, koji vodi Alenka Bratušek - o formiranju zajedničke liste za slovenske izbore. Sve je jasnije da otpor toj ideji dolazi iz dvaju potonjih stranaka koje se, sada se čini s pravom, boje da bi ih LMŠ i njezin lider Šarec mogli progutati. No, gotovo je sigurno da unutarliberalni spor neće utjecati na stabilnost vlade jer niti jedna od tih stranaka sada ne želi izbore.

Tagovi/Tags:

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version