Matteu Salviniju prijeti zatvorska kazna: 'Samo sam radio svoj posao'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

13.02.2020.

Lega members congratulate Italian Lega party far-right leader Matteo Salvini (C) after he addressed the Senate on February 12, 2020 in Rome, as Italian senators are to decide whether Salvini should face trial on charges of illegally detaining migrants at sea last year. - A court in Sicily has recommended that former interior minister Salvini stand trial for blocking migrants on a coast guard boat last July, for which he could be jailed for 15 years. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Filippo MONTEFORTE / AFP

Bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini (na slici), mogao bi odslužiti zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe moći i pokušaja otmice

Talijanski zastupnici noćas su odlučili pokrenuti sudski postupak protiv bivšeg potpredsjednika vlade Mattea Salvinija, zbog sumnje da je tijekom mandata ministra vanjskih poslova zloupotrebljavao moć i zlostavljao migrante koji su pristizali iz Afrike.

Čelnik trenutno najpopularnije stranke u Italiji će se, tako, uskoro naći pred licem pravde, a ako mu se dokaže krivnja, mogao bi odslužiti zatvorsku kaznu dugu čak 15 godina. Salvinijevi suradnici upozoravaju da lijeva vlada poduzima sve raspoložive mjere kako bi spriječila najpopularnijeg političara da dođe na vlast.

U prosincu su je protiv bivšeg ministra započeta istraga koja je Salvinija optužila da je prošloga srpnja onemogućio dolazak broda s migrantima na talijansku obalu te da je izbjeglice u nehumanim i nehigijenskim uvjetima držao zatočenima na brodu punih šest dana. Tužitelji navode da se njegov nalog prema zakonu može interpretirati kao otmica.

- Otići ću u sudnicu uzdignute glave. Čuvanje talijanske granice bila je moja glavna zadaća i ponosan sam na sve što sam učinio za svoju djecu i za svoje sugrađane – izjavio je Matteo Salvini.

Politički analitičari upozoravaju da je šef talijanske radikalne desnice i priželjkivao ovakav scenarij, zato što će mu se tijekom sudskog procesa omogućiti da mobilizira svoje biračko tijelo uoči izbora koji se zbog nestabilnosti talijanske lijeve vlade mogu održati gotovo svakoga trenutka.

- Ovo je baš poput pokušaja opoziva Trumpa, od kojeg je na kraju najviše profitirao upravo: Trump - zaključili su renomirani analitičari New York Timesa.

Naime, unatoč svim “izazovima” s kojima se Lega posljednjih mjeseci suočava, među kojima je i istraga zbog sumnje na pranje novca, uživa podršku veću od 30 posto. Da se sutra održavaju prijevremeni parlamentarni izbori u Italiji Salvini bi osigurao uvjerljivu pobjedu kojom bi i mogao čak i samostalno ući u vladu.