May pobijedila protivnike u svojoj stranci, a sad mora učiniti isto u Parlamentu

Autor:

14.12.2018.

British Prime Minister Theresa May arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 13, 2018. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Theresa May se doima kao jedina osoba u britanskoj politici koja pokušava pronaći moguće rješenje Brexita u najboljem interesu države, dok svi ostali inzistiraju na nemogućim prijedlozima. A vrijeme prolazi.

Rijetko tko je u političkoj povijesti Europe bio jednako vrijedan divljenja i sprdnje koliko je to ovih mjeseci britanska premijerka Theresa May. Od nezgrapnog plesa koji je postao mem na internetu do zaglavljivanja u automobilu prije sastanka s Angelom Merkel, May izgleda kao da ništa ne može učiniti kako treba. Smije joj se Europa, smije joj se cijeli svijet, smiju joj se vlastiti zastupnici. Netko drugi davno bi odustao, ali Theresa May se ne da. Nakon svakog pada podigne se, otrese prašinu, i nastavlja kao da se nije dogodilo ništa.

Prošlog je tjedna doživljavala krizu za krizom, izazov za izazovom, gdje je satirični portal Newsthump najbolje pogodio njezinu svakodnevicu naslovom 'May upravo doživjela najgore poniženje u proteklih nekoliko sati'. Počelo je odgodom glasanja o sporazumu koji je teškom mukom ispregovarala s Europskom unijom, koji su već podržali svi čelnici 27 ostalih država članica.

Okrenula se na peti

Odluka o odgodi bila je znak priznanja poraza - na taj je potez bila prisiljena nakon što je shvatila da svoj sporazum neće moći progurati kroz Donji dom zbog prevelikog protivljenja vlastitih, konzervativnih zastupnika.

Odlučila se okrenuti na peti i otići u Europu, moliti za dodatne ustupke, objašnjenja i izmjene - štogod može dobiti - koji bi mogli pomoći tvrdolinijaškim zagovornicima Brexita i sjevernoirskim nacionalistima koji joj drže većinu u Parlamentu da čista obraza podrže njezin sporazum.

Dok je pokušavala pridobiti europske vođe, iza njezinih je leđa glavni zagovornik Brexita u Parlamentu Jacob Rees-Mogg skupljao potpise za njezino rušenje među svojim stranačkim kolegama. Čelnik Odbora 1922 Graham Brady imao je dovoljno obzira da joj vijest o prikupljenom dovoljnom broju potpisa nije prenio dok je bila u inozemstvu.

Oba udarca - i odgodu i nepovjerenje - prihvatila je u hodu, kao borac. Suočila se sa zastupnicima i pozvala sve koji se ne slažu s njom da ponude alternativu. - Želite li izaći bez sporazuma, budite iskreni da će to počiniti znatnu štetu onim dijelovima države koji si to najmanje mogu priuštiti - kazala je.

Gotovo dvotrećinska većina njezinih zastupnika iskazala joj je povjerenje u srijedu navečer - 200 protiv 117 - čime je dobila najnoviju bitku za opstanak, ali pred njom su i dalje brojni, naizgled nepremostivi izazovi. Ostala je na čelu vlade uz obećanje da neće voditi stranku u sljedeće izbore, no hoće li ti izbori biti redovni 2022., ili izvanredni već za nekoliko dana ili mjeseci, zasad ne zna nitko.

U britanskim medijima spominje se mogućnost da će nezadovoljnici iz njezine stranke, bijesni što su izgubili, pomoći vođi opozicije Jeremyju Corbynu da pokrene postupak nepovjerenja vladi, no naši sugovornici ne vjeruju da je taj scenarij pretjerano izgledan.

- Mogli bi, ali ne mislim da bi ih bilo mnogo - rekao nam je Dominic Walsh, politički analitičar londonskog think tanka Open Europe. - Većina zagovornika Brexita desno je nastrojena, a Jeremy Corbyn je izraženo lijevi političar u Laburističkoj stranci.

Analitičarka Maddy Thimont Jack iz think-tanka Institute for Government nije htjela ulaziti u predviđanja vjerojatnosti, no istaknula je da “različiti zastupnici imaju različite prioritete”. Moguće je da bi neki torijevci mogli smatrati da je veći prioritet smijeniti May i onemogućiti njezin plan nego izbjeći rizik pobjede laburista na izborima.

Jedino u što May može biti sigurna u ovom trenutku je da je sigurna unutar svoje stranke barem idućih 12 mjeseci, koliko po Statutu najmanje mora proći prije sljedećeg pokušaja opoziva.

Ohrabrena domaćom pobjedom, koja je ipak ukazala na relativno veliko nezadovoljstvo među vlastitim zastupnicima, May se ponovno vratila u Bruxelles, gdje se nada da će dobiti ustupke koji bi joj mogli osigurati prolazak sporazuma.

Nema ponovnog pregovaranja

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker vrlo je jasno dao do znanja da se pravno obvezujući tekst sporazuma više neće mijenjati. Moguće je dodati objašnjenja ili činiti kozmetičke izmjene na tekstu političke deklaracije koji prethodi sporazumu. Iako Juncker i čelnici država EU žele da sporazum prođe, zasad nisu voljni ponovno otvarati pregovore. Pitanje je hoće li izmjene takve vrste biti dovoljne da bi privoljele zasad nezadovoljne zastupnike Konzervativne stranke.

- Ne mislim da bi obećanja bila dovoljna, ali bi mogla gurnuti kazaljku u pravom smjeru - rekao nam je Walsh.

- Ne vidim kako bi May mogla progurati sporazum bez podrške laburista. Ako stvarno dođe do toga da je izbor njezin sporazum ili izlazak bez sporazuma, mogli bi ga podržati. Pitanje je hoće li biti dovoljno pobunjenika među laburistima da nadoknade broj pobunjenika među torijevcima.

Sam je sporazum, objašnjavaju nam naši sugovornici, takav kakav jest zbog pozicija koje su zauzeli pregovarači s obje strane.

- Mislim da Mayin sporazum odražava ‘crvene linije’ Europske unije, jednako kao i njezine ‘crvene linije’ - rekla nam je Thimont Jack. - Osim ako dođe do velike političke promjene u vladi, ne vidim drukčiji sporazum o ‘razvodu’.

- Sporazum je najbliži dobrom sporazumu koji možemo dobiti, najbolji koji EU može ponuditi - kazao nam je Walsh koji smatra da mu nedostaje samo nekoliko izmjena i nešto političkih obveza.

- Najveći je problem irski ‘backstop’. Sjeverna Irska bila bi usklađena s regulativom EU, ali ako će se mijenjati pravila EU, Sjeverna Irska morala bi to prihvatiti, a istovremeno ne bi imala nikakvog utjecaja na tu odluku - rekao je Walsh i dodao da u ovom trenutku nije realno očekivati da bi se zaštitni mehanizam za Sjevernu Irsku mogao izbaciti iz sporazuma.

Ako May izgubi povjerenje u Parlamentu, uz pomoć pobunjenih zastupnika njezine stranke, Britaniji slijede novi parlamentarni izbori i teško predvidljivo razdoblje potpunog kaosa, dok sljedeća vlada, najvjerojatnije laburistička, pokušava dati svoj pečat Brexitu. S obzirom na kratki vremenski rok, bili bi prisiljeni ili povući Brexit, ili zatražiti produljenje roka, na što mora pristati 27 ostalih članica, ili napustiti Uniju bez sporazuma, protiv čega su se dosad glasno borili.

Samo tri scenarija

U izglednijoj budućnosti u kojoj May ostaje na vlasti barem do 29. ožujka, kada je rok za izlazak iz EU, još su na stolu brojni raznoliki mogući ishodi.

May u posljednje vrijeme zastupnike Donjeg doma uvjerava da postoje samo tri scenarija - ili njezin sporazum, ili Brexit bez sporazuma, ili ništa od Brexita. Iako među zastupnicima sve više raste podrška za drugim referendumom, koji bi prepustio konačnu odluku u ruke građana, taj scenarij nije vrlo vjerojatan.

- Izazov kod referenduma je koje pitanje postaviti glasačima. Nemamo mnogo vremena - rekla nam je Thimont Jack, a da je pitanje problem slaže se i Walsh.

- Čak ni oni koji podupiru drugi referendum ne znaju što staviti na listić. Ako bi izbor bio između ostanka u Uniji i premijerkina sporazuma, oni koji smatraju da sporazum predstavlja vrstu ostanka u Uniji žalili bi se da su im ponuđena dva izbora, a oba znače ostanak - kaže Walsh.

Bilo kakvom referendumu morao bi prethoditi Zakon o referendumu, koji bi morao izglasati Parlament - a tu je, ponovno, najveći problem što ne postoji većina ni za jednu opciju.

- Većina zastupnika je protiv izlaska bez sporazuma, bio bi vrlo velik izazov staviti tu opciju na listić - rekla je Thimont Jack. Nadalje, potrebno je oko pet mjeseci za provedbu referenduma, što znači da bi trebalo tražiti odgodu krajnjeg roka za izlazak. Čak i kad bi zastupnici Donjeg doma na to pristali, pitanje je bi li pristalo i svih 27 čelnika EU.

Sadašnji odnos snaga u Parlamentu je sljedeći - laburisti ne prihvaćaju sporazum i ustraju u zahtjevu za novim izborima. Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koalicijski partner vlade Therese May, ne prihvaća sporazum zbog zaštitnog mehanizma, koji bi teoretski mogao trajno ostati na snazi, a iz istog je razloga neprihvatljiv i određenom broju zastupnika konzervativne stranke, njih 40 do 50.

Vrijeme radi za premijerku

Vrlo je upitno hoće li tvrde desničare i DUP primiriti “objašnjenja” i “uvjeravanja” iz EU da ne postoji namjera aktivacije zaštitnog mehanizma koji bi Sjevernu Irsku dijelom zadržao unutar regulative EU kako bi se izbjegla “tvrda” granica s Republikom Irskom. Komisija i čelnici EU vjerojatno će pristati na neobvezujuću deklaraciju kojom će ustvrditi kako ne žele aktivirati “backstop” te kako žele da on traje što je moguće kraće u slučaju aktiviranja dok tvrdolinijaši žele pravno obvezujući vremenski rok primjene.

Uz takve odnose snaga u Parlamentu - u kojima ne prolazi sporazum i ne postoji većina koja bi htjela ostati u EU - najizgledniji je izlaz bez sporazuma, do kojeg automatski dolazi ako nikakav sporazum neće biti postignut do 29. ožujka. Iako se samo manjina radikalnih pobornika Brexita nada takvom ishodu, do njega bi lako moglo doći ako netko na kraju ne popusti.

- Ekonomski, Brexit bez sporazuma najgori je mogući scenarij. Izazvao bi velike poremećaje u kratkom roku, tvrdi Walsh, a s njime se slažu i brojni gospodarstvenici i ekonomski stručnjaci.

Kako se bude približavao krajnji rok izlaska iz Unije, prijetnja Brexita bez sporazuma postajat će sve veća, a pritisak na zastupnike rast će sve više. No, May ne može čekati zadnji trenutak. Sporazum je obećala dati na glasanje do 21. siječnja, a čak i ako prođe, trebat će ga pretočiti u zakon.

- To zahtijeva vrijeme i sigurno će izazvati nove sporove - predviđa Thimont Jack.

Ima li May plan i koji je, ne može znati nitko osim njezina najužeg kruga. Iako je na referendumu glasala za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU, kad je postala premijerka obećala je da će dati sve od sebe da provede najbolji mogući Brexit i na tome je, čini se, i ustrajala.

Dok su se konzervativci najzaslužniji za rezultat referenduma u međuvremenu povukli i ostavili premijerku na cjedilu, Theresa May doima se kao jedina osoba u britanskoj politici koja pokušava pronaći moguće, kompromisno rješenje u najboljem interesu države dok svi ostali insistiraju na nemogućim i isključivim.

Kad izlazak bude nadohvat ruke, i ako kao jedine realne opcije preostanu pad s litice izlaska bez sporazuma ili njezin sporazum, neprekidno ismijavana i ponižavana May na kraju bi se ipak mogla upisati u povijest kao pobjednik.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version