May pokušava spasiti sporazum s EU, iako su šanse za njegovo usvajanje gotovo nikakve

Autor:

08.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May appears on BBC TV's The Andrew Marr Show in London, Britain, January 6, 2019. Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Jeff Overs/BBC / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May na BBC-u

Glasanje je 15. siječnja u  parlamentu, ali kako stvari sada stoje, šanse da premijerka progura sporazum zapravo su gotovo pa nikakve.

Britanska premijerka Theresa May jučer je pokrenula zadnju kampanju spašavanja sporazuma o Brexitu, u kojoj će tijekom sljedećih tjedan dana pokušati pridobiti potporu u britanskom parlamentu za sporazum s Europskom unijom o uvjetima napuštanja EU 29. ožujka ove godine. Već je utvrđen 15. siječnja kao datum kada će se o tome glasati u britanskom parlamentu, ali, kako stvari stoje, teško je vjerovati da će May uspjeti u svojoj namjeri.

Komplikacije

U prosincu je May odustala od glasanja, suočena s činjenicom da bi sporazum bio odbijen velikom razlikom u glasovima, i pokušala dobiti jamstva od EU kojima bi onda mogla uvjeriti skeptike. May je jučer ponovila kako je dogovoreni Brexit važan za budućnost Ujedinjene Kraljevine, i da bi odbijanje sporazuma stvorilo komplikacije koje bi išle na ruku onima koji ne žele provedbu odluke građana.

Osim kampanje kod kuće, May je gotovo u stalnom kontaktu s liderima Europske unije od kojih, kako sama kaže, traži dodatna jamstva. No iz Bruxellesa se stalno ponavlja ista poruka, da su jamstva jasna u obliku u kojem su objavljena u zaključcima Europskog vijeća od prosinca i da nema prostora za dalje pregovore o spomenutom sporazumu. Na tom zadnjem summitu EU, May je zatražila od čelnika 27 zemalja članica da promijene neke odredbe, koje se tiču jamstva da neće biti tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Dogovor

Za London je iz sporazuma sporan takozvani “backstop”, zaštitna mreža koja bi trebala jamčiti da neće biti graničnih kontrola u slučaju da EU i UK nakon razlaza ne postignu dogovor o budućim odnosima, a taj bi dogovor takve kontrole učinio nepotrebnim. Kao prijelazno rješenje predviđeno je da Velika Britanija ostane dijelom jedinstvenog carinskog područja, čime se izbjegava potreba za graničnim kontrolama.

Za mnoge Britance je i to sporno jer se pribojavaju blokade mogućnosti sklapanja trgovinskih sporazuma s trećim državama i de facto vezanje uz EU i nakon Brexita.

Da nema promjene stave EU jučer je ponovio i glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, potvrdivši da je predsjednik Juncker razgovarao s premijerkom May prošli petak.

- Zadnji telefonski razgovor u petak bio je vrlo prijateljski, a ponovno će razgovarati i ovaj tjedan. Sporazum je na stolu i to je najbolji i jedini mogući sporazum - rekao je Schinas.

Glasnogovornik Europske komisije je ponovio kako se intenzivno pripremaju i za scenarij neurednog Brexita, to jest izlaska Ujedinjenog Kraljevstva bez sporazuma. Komisija je još u prosincu objavila paket od 14 mjera kojima bi trebali barem na početku ublažiti posljedice takozvanog tvrdog Brexita.